گزارش مکتوب؛
یک ساحل و دو هوا
فرهنگ یکی از بنیادیترین عوامل تاثیر گذار برای شکل گیری محیط زندگی انسان و بیان کننده آداب، رسوم و آئین هاست.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس، فرهنگسراها نیز با فعالیتهای متنوع برای ارتقاء دانش فرهنگی مردم، توسعه اجتماعی، گذران اوقات فراغت و برخورداری از امکانات مختلف برای انجام تفریحهای سالم، از جمله نیازهای ضروری و بالنده جامعه شهری است.
چند روزی است عکسها و تصاویری در فضای مجازی، با نام پدیده جدید ستون خوابی در بندرعباس دست به دست میشود.
در این تصاویر شخصی با نشان دادن بنای نیمه تمام مجموعه فرهنگی بندرعباس میگوید: باورتون میشه روی این ستونها هم زندگی میکنند.
ده سال پیش از این بنای نیمه تمام، بعنوان بزرگترین مجتمع فرهنگی هنری جنوبشرق کشور نام برده میشد.
تالار فرهنگی بندرعباسساخت تالار مرکزی (فرهنگی) شهر بندرعباس که از مصوبات دولت نهم در هرمزگان است، از سال ۸۶ شروع شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان میگوید: برای ساخت این طرح ملی با ۱۷ هزار مترمربع زیربنا و ظرفیت سالن هزار و ۵۰۰ نفر، ۱۲ میلیارد تومان هزینه شد.
رضا کمالی زرکانی افزود: این تالار فرهنگی قرار بود تا پایان سال ۹۷ به بهره برداری برسد، اما به علت اعتراض محیط زیست هرمزگان برای قرار گرفتن در حریم ۶۰ متری دریا، ساخت آن با دستور قضایی متوقف شد.
این درحالیست ساخت این تالار فرهنگی با دریافت تمام مجوزهای لازم از محیط زیست تا مسکن و شهرسازی آغاز شده بود.
مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان نیز میگوید: در سال ۹۵ با پیگیریهای صورت گرفته ۱۵ میلیارد تومان دیگر از اعتبارات ملی برای ادامه ساخت این طرح اختصاص یافته بود، اما با ورود دادستان بعنوان مدعی العموم و دستور توقف ساخت، این اعتبار برای مجتمع فرهنگی هنری قزوین هزینه شد.
علیرضا درویش نژاد میافزاید: همان زمان این طرح در جلسه کمیسیون ماده صد، با سه موافق و سه مخالفِ تخریب، نیمه کاره رها شد.
به گفته وی هزینه تخریب این بنای فرهنگی بیش از سه میلیارد تومان است.
ستون خوابی یا ستون خواریاما آنچه اکنون در تالار فرهنگی بندرعباس رخ داده، ستون خواری است.
محمودی یکی از ساکنان محله قریشیها میگوید: گاهی افراد غریبه به این محله و مکان بدون صاحب میآیند و میلگردها را میبَرند.
بیشتر بخوانید؛ ستون خوابی یا ستون خواری در بندرعباس؟به گفته معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری بندرعباس با توجه به مساحت کم این ستون ها، امکان زندگی و حتی استراحت بر روی آنها وجود ندارد.
فرزاد ابراهیمی افزود: این افراد سودجو با کشیدن پارچه و محافظ به دور ستونها، در حال بریدن و دزدیدن میله گردهای این بنا هستند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان هم میگوید: بعلت صدور دستور قلع و قمع، از منظر قانونی بودجه وامکان گذاشتن نگهبان برای نگهداری بنا وجود نداشت و همین موضوع زمینه ساز سرقت آهن آلات شده است.
کمالی میافزاید: قرار شد با هماهنگی شهرداری و نیروی انتظامی بندرعباس، گشتهایی برای تامین امنیت این منطقه اجرا شود.
به گفته وی برای ادامه ساخت تالار مرکزی شهر بندرعباس علاوه بر مجوزهای قانونی، ۴۰ میلیارد تومان دیگر اعتبار نیاز است.
یک بام و دو هوای مسئولاننکته قابل تامل اینجاست در همان زمان بازار ماهی فروشان بندرعباس بهرغم قرار داشتن در حریم دریا و اعتراضهای پی در پی مسئولان وقت به بهره برداری رسید.
نماینده، ولی فقیه و امام جمعه پیشین بندرعباس ساخت بازار ماهی فروشان را سرآغاز نابودی ساحل عنوان کرده بود و با غیرقانونی خواندن آن گفت: در ساخت این بازار به گفته دادستان کل کشور، تخلف آشکار قانونی رخ داده است.
آیت الله نعیم آبادی افزود: دستهای پشت پرده وجود دارد و من هم از موضع مخالفت خود کوتاه نمیآیم.
محمد شکاری، رئیس قبلی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم به صراحت مخالفت خود را با ساخت بازار ماهی فروشان به دلیل غیراستاندار و نامناسب بودن مکان ساخت آن اعلام کرده و گفته بود: دانشگاه علوم پزشکی به عنوان متولی سلامت جامعه، ساخت این مکان را تایید نمیکند.
با اعلام این خبر مجید وفادار، مدیر کل پیشین حفاظت محیط زیست هرمزگان نیز در نشست مطبوعاتی اعلام کرده بود: در این مورد دست سازمان محیط زیست کوتاه است، این سازمان تخلفهای از بین بردن ساحل دریا و رعایت حریم ۶۰ متری را اعلام کرده، ولی فایدهای نداشت.
حالا اینکه چرا بازارماهی فروشان بندرعباس به بهره برداری رسید و یک بنای فرهنگی و عام المنفعه استان به این عاقبت تلخ دچار شده، سئوالی بی پاسخ برای فرهنگ دوستان هرمزگان است.
ضرورت ساخت تالار فرهنگیبه گفته معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان اکنون سرانه فضای فرهنگی در کشور به ازاء هر هزار نفر ۲۰۰، و در هرمزگان ۴۰ مترمربع، یعنی یک پنجم سرانه فضای فرهنگی کشور است.
بندرعباسی میافزاید: این آمار در بندرعباس به ازاء هر هزار نفر ۲۲ متر مربع، یعنی یک دهم متوسط کشوری است.
این نشان از فقر، مظلومیت و بی مهری نسبت به حوزه فرهنگ و هنر هرمزگان است.
مسعود حاجی احمدی مدیر فنی و اجرایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی هرمزگان میگوید: با وجود فرسودگی و بریده شدن میلگردهای ستونهای تالار فرهنگی بندرعباس، ادامه ساخت این تالار سخت، اما امکانپذیر است.
نتیجه گیریحالا گذشته از موضوع ستون خوابی یا ستون خواری، شایسته است مسئولان هرمزگان هرچه سریعتر نسبت به ساخت و تعیین تکلیف این بنای ملی و فرهنگی تصمیم گیری کنند.
علاوه بر آن رها شدن این بنای فرهنگی موجب ایجاد ناامنی برای منطقه و حیف و میل بیت المال است.
نویسنده: مریم خیاطی