رایزن نمایندگی ایران در سازمان ملل
جهان با ویروس کرونا و تحریم های آمریکا دست به گریبان است
علی حاجیلاری گفت : در سال ۲۰۲۰ با چالشی هولناک در سطح جهانی مواجهیم که زندگی و معاش همه مردم جهان را تهدید میکند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از نیویورک ، علی حاجیلاری رایزن نمایندگی کشورمان در نیویورک طی سخنانی در کمیته دوم مجمع عمومی سازمان ملل اظهار داشت: جهان در حال حاضر با دو ویروس کشنده دست به گریبان است. ویروس کرونا و ویروس تحریمهای غیرقانونی و یکجانبهآمریکا.
وی افزود : سال ۲۰۲۰ نقطهی عطفی در عزیمت ما به سمت توسعه محسوب میشود. ما با چالشی هولناک در سطح جهانی مواجهیم که زندگی و معاش همهی مردم در سراسر دنیا را به شکل بیسابقهای تهدید میکند. شدت این چالش به نحوی است که دستاورد دههها تلاش برای نیل به توسعه پایدار را از بین برده است.
متاسفانه در چنین شرایط خطیری که جهان بیش از هر زمان دیگری به همبستگی و اتحاد نیاز دارد، با مازاد رویکردهای یکجانبه و کسری راه حلهای چندجانبه روبرو هستیم.
حاجیلاری افزود درحالی که تمام جهان با فاجعهآمیزترین همهگیری عصر مدرن دست به گریبان است، آمریکا به تحمیل اقدامات قهرآمیز یکجانبه نامشروع خود از جمله تحریمهای غیرقانونی بر کشورهایی که از عواقب دردناک این بیماری رنج میبرند، ادامه میدهد. درحالی که اصولا بکارگیری اقدامات یکجانبه قهرآمیز، تحت هر شرایطی غیرقانونی است، اما تداوم تحمیل اینگونه اقدامات و اعمال تحریمهای جدید بر کشورها از جمله ایران، آنهم در چنین شرایط بحرانی، گناهی نابخشودنی است؛ لذا باید گفت، جهان درحال حاضر با دو ویروس کشنده دست به گریبان است، ویروس کرونا و ویروس تحریمهای غیرقانونی و یکجانبهی آمریکا و در حقیقت، کشور من اکنون در دو جبهه میجنگد. جبههی نخست، جنگ علیه بیماری کرونا و جبههی دوم، مقابله با تروریسم اقتصادی و بهداشتی آمریکا.
وی تامین مالی توسعه را هدفی ارزشمند و شعاری زیبا دانست که در سایه اقدامات یکجانبه قهرآمیز و تحریمهای نامشروع آمریکا رنگ باخته و تا هنگامی که این اقدامات ناعادلانه به صورت جمعی و ازطریق اتخاذ اقدامات موثر و فوری جامعه بینالمللی ریشهکن نشوند، این هدف مهم، محقق نخواهد شد.
حاجیلاری در بخش دیگری از سخنان خود در تشریح وضعیت توسعه پایدار در ایران گفت: "به رغم همه فشارها و تحریمهای ناعادلانه و غیرقانونی، ما به تلاش خود ادامه دادیم و در نتیجه این تلاشهای بیوقفه، براساس گزارش سال ۲۰۲۰ توسعه پایدار، ایران توانسته بین ۱۶۶ کشور رتبه ۵۶ را به لحاظ شاخصهای توسعهای کسب کند. در بخش آموزش، محو بیسوادی و مشارکت زنان در عرصههای مختلف جامعه، ایران تقریبا به اهداف تعیینشده دست یافته است. در رابطه با کاهش تاثیر تغییرات اقلیمی، تحریمهای یکجانبهی نامشروع و شرایط ناشی از آن، موجب شده دسترسی ایران به ابزار اجرایی کنوانسیون تغییرات آب و هوایی بسیار محدود گردد. با وجود همه این موانع، ایران در پیشبرد راهبرد اقتصاد خود توانسته گامهای مهمی بردارد".
این دیپلمات کشورمان در ادامه ضمن اشاره به موضوع توفانهای شن و گرد و غبار، آن را یکی از چالشهای چندلایهای دانست که منطقهی غرب آسیا با آن دست به گریبان است.
وی در این خصوص اظهار داشت: "اگرچه براساس گزارشهای متعدد سازمان ملل و کارگزاریهای وابسته به آن، نزدیک به دو سوم کشورهای جهان با درجات متفاوت با این چالش روبرو هستند، اما سهم منطقهی ما از ریزگردها به دلیل ارتباط متقابل میان خشکسالی، بیابانزایی و عوامل متعدد دیگر، بیشتر، شدیدتر و پیچیدهتر است. از بین رفتن محصولات کشاورزی، افزایش نرخ مرگ و میر، تخریب زیرساختها، اختلال در خدماترسانی شهری، ایجاد مشکل برای سیستمهای ارتباطی، کم شدن میدان دید و افزایش حوادث ناشی از آن، افزایش روزافزون مشکلات بهداشتی و پزشکی و بسیاری موارد دیگر، از جمله معضلات پیچیده ایست که این پدیده برای منطقهی ما در پی داشته است. در این میان متاسفانه ایران در بخش اعظم فصل خشکِ سال، با شدیدترین وضعیت ریزگردها روبروست و در این رابطه، طرح ملی جامعی برای مقابله با این وضعیت تدوین نموده و درحال اجرای آن است .
البته با توجه به فرامرزی بودن معضل ریزگردها، نیاز داریم تا با سایر کشورهای منطقه جهت همافزایی تلاش هایمان در کاهش اثرات سوء ریزگردها همکاری کنیم و این دقیقا همانجایی است که سیستم توسعهی سازمان ملل میتواند به کشورهای منطقه مساعدت کند".
حاجیلاری در پایان اظهار داشت: "بار دیگر تاکید میکنم که اقدامات یکجانبهی قهرآمیز از جمله تحریمهای غیرقانونی با تاثیرات فرامرزی علیه کشورهای درحال توسعه، به شدت فزونی یافته و علاوه بر رنج بیاندازه انسانی، کشورها را از حق مسلم خود برای نیل به توسعه محروم کرده است. اینگونه اقدامات در عین حال، تحقق اهداف توسعه پایدار را تضعیف و روند پیشرفتهایی که تاکنون در این عرصه انجام شده را معکوس می کند. در چنین شرایط وخیم و ناعادلانهای، تعهد قوی و مجدد به چندجانبهگرایی، بسیار ضروری است. این مسئله به ویژه هنگامی که حیات یک ملت و توسعه یک کشور از طریق اقدام به تروریسم اقتصادی تهدید میشود، اهمیت بیشتری دارد".