به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی سی ان ان در گزارشی تحت عنوان نگرانی ناظران بین المللی درباره انتخابات آمریکا نوشت، ناظران انتخاباتی، سازمان دهندگان و مفسران در آفریقا، اروپا و آمریکا نگران نشانههای هشدار دهندهای هستند که در ارتباط با انتخابات آمریکا وجود دارد.
با توجه به تغییر ماهیت این انتخابات و اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و اعضای ستاد انتخاباتی وی نتایج انتخابات را پیش داوری میکنند و برگزاری عادلانه آن را بدون هیچ سند و مدرکی زیر سوال میبرند، ناظران نگرانند طولانی شدن روند انتخابات منجر به بروز بحرانی قانونی و حتی خشونت شود.
ترامپ و اعضای ستاد انتخاباتی وی ماههاست که صحت این انتخابات را زیر سوال برده اند. دونالد ترامپ رای دهندگان را تشویق کرده است برای آزمایش سیستم رای گیری، دو بار رای دهند (این در حالی است که چنین اقدامی جرم محسوب میشود). وی همچنین با ادعای اینکه کشورهای خارجی با چاپ برگههای رای گیری پستی در انتخابات مداخله خواهند کرد از هوادارانش خواسته است تا روز انتخابات پای صندوقهای رای حاضر شوند و مراقب سرقت احتمالی آراء باشند.
ادعاهای وی درباره تخلفاتی که ممکن است در جریان برگزاری انتخابات روی دهد در حقیقت پایه و اساس چندانی ندارد، اما ناظران که تجربه نظارت بر انتخاباتهای جنجالی را دارند میگویند این لفاظیها نیز خود میتواند خطرناک باشد.
درن نوپن کارشناس انتخاباتی از آفریقای جنوبی میگوید: " گمان میکنم ترامپ در حال آماده سازی ما برای انتخاباتی است که در آن تقلب شده است و این مسئله در دیگر مناطقی که من شاهد انتخابات آنها بوده ام روی داده است. "
وی افزود ترامپ در حال القای این فکر به رای دهندگان است که انتخابات عادلانه برگزار نخواهد شد و سلاح وی اساسا رای دهندگان هستند. چنانچه وی در انتخابات شکست بخورد، در چنین شرایطی میتواند بگوید این انتخابات مسئله دار بوده است و آن را بهانه کند.
نوپن به انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ زیمبابوه اشاره میکند که هواداران رابرت موگابه رئیس جمهور با حامیان رقیب انتخاباتی وی درگیر شدند و این رویارویی به خشونت انجامید. موگابه همچنین برای سرکوب مخالفان به مداخله نظامی متوسل شد، مداخلهای که در آمریکا غیرقابل تصور به نظر میرسد، اما فضای فراجناحی در آمریکا همچنان علت نگرانیهای کنونی در این کشور است.
در انتخاباتی که فضایی جنجالی بر آن حاکم باشد، تنها برگزاری عادلانه انتخابات اهمیت ندارد بلکه بستر سیاسی آن انتخابات نیز حائز اهمیت است.
اوری ام وانگی مفسر سیاسی اهل کنیا میگوید هنگامیکه شهروندانی هستند که از ایده محافظت مسلحانه از انتخابات حمایت میکنند و آن سوی قضیه افرادی هستند که میگویند نمیتوانند چنین مسئلهای را تحمل کنند، همه اینها عواملی هستند برای تشدید هر چه بیشتر بی ثباتی اوضاع.از سوی دیگر، کن اوپالو پژوهشگر سیاسی دانشگاه جرج تاون نیز خشونت مسلحانه را پس از برگزاری این انتخابات پیش بینی کرده است.
ناظران بین المللی که مقامات آمریکا سالها به آنها میگفتند دموکراسی در این کشور در بالاترین سطح خود قرار دارد اکنون نیاز آمریکا را به حضور ناظران انتخاباتی به تمسخر گرفته اند.
کمیسیون مستقل انتخابات آفریقای جنوبی شش دوره انتخابات سراسری از جمله انتخابات سال ۱۹۹۴ را با کمترین میزان هرج و مرج در این کشور برگزار کرده است و این در حالی است که بسیاری معتقد بودند این کشور در آستانه گذار دموکراتیک خود گرفتار اغتشاش و آشوب خواهد شد.
در مقابل نظام انتخاباتی آمریکا به طرز باورنکردنی پیچیده است و به رغم این پیچیدگی، مقامات آمریکا در برگزاری انتخاباتهای این کشور موفق عمل کرده اند، اما همچنان رفتار رئیس جمهور کنونی آمریکا به عنوان یک هشدار قلمداد میشود.
مولفه اصلی انتخاباتهای جنجالی در خارج از آمریکا حضور ناظران انتخاباتی بیطرف به عنوان نماینده کشورها یا سازمانهایی همچون مرکز کارتر است.
دیویس رابرتز از مرکز نظارت بر انتخابات کارتر میگوید چنانچه شاهد چنین روندی در یک کشور دیگر باشیم نگران انتخابات، شیوه برگزاری آن، شیوه مبارزات انتخاباتی و فضای پیش از برگزاری آن خواهیم شد.
این مرکز که سال ۱۹۸۲ توسط جیمی کارتر رئیس جمهور سابق آمریکا راه اندازی شد بر ۱۱۱ انتخابات در ۳۹ کشور نظارت داشته است.
مرکز کارتر هرگز در انتخابات آمریکا نقشی نداشته است تا اینکه امسال با اشاره به قطبی شدن این کشور، نبود اعتماد عمومی، موانع پیش روی گروههای اقلیت در کنار ادامه بی عدالتی نژادی و شیوع ویروس کووید - ۱۹ در تلاش برای افزایش شفافیت برگزاری این انتخابات و بالا بردن آگاهی عمومی برآمده است.
جامعه مدنی، مقامات دموکرات و جمهوریخواه و افرادی اغلب به صورت داوطلبانه بر انتخابات آمریکا نظارت دارند و شمار ناظران بین المللی در میان آنها اندک است، اگرچه سازمان همکاری و امنیت اروپا به صورت استثناء، ناظرانی را برای نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری و میان دورهای آمریکا اعزام میکند.
با وجود این، امسال اوضاع اندکی متفاوت است. گروه ناظر سازمان امنیت و همکاری اروپا، دفتر نهادهای دموکراتیک و حقوق بشر در نظر داشتند شمار بی سابقهای از ناظران را برای نظارت بر آنچه چالش برانگیزترین انتخابات در دهههای اخیر میدانند اعزام کنند. اما به دلیل محدودیتهای مربوط به شیوع ویروس کرونا، شمار ناظران برای پوشش این انتخابات گسترده و پیچیده کمتر خواهد بود.