وعده انتخاباتی دیگر ترامپ
ترامپ روز چهارشنبه در توئیتی اعلام کرد همه نیروهای آمریکایی تا پایان سال جاری میلادی از افغانستان خارج خواهند شد.
پیش از اینکه ترامپ وعده دهد نظامیان آمریکایی باید تا پیش از سال نو میلادی از افغانستان خارج شوند، رابرت اوبرایان مشاور امنیت ملی آمریکا گفت شمار نظامیان این کشور در افغانستان در سال آینده میلادی به 2500 نفر کاهش خواهد یافت.
در حالیکه گزارش ها از حضور حدود 9000 نظامی آمریکایی در افغانستان حکایت دارد مشاور امنیت ملی آمریکا تعداد این نیروها را حدود پنج هزار نفر اعلام کرده است.
طی ماههای گذشته آمریکا با نمایندگان گروه طالبان چندین دور مذاکره در دوحه پایتخت قطر برگزار کرده در حالیکه یکی از شروط این گروه خروج همه نظامیان آمریکایی از افغانستان بوده است.
طالبان در این گفتگوها وعده داده بود که به نیروهای خارجی حمله نکنند و در مقابل نیروهای خارجی به تدریج از افغانستان خارج شوند. اما طی این مدت حملات طالبان به نیروهای افغان و تلاش این گروه برای کنترل بخش های بیشتری از خاک افغانستان شدت یافته است.
دولت آمریکا در سال 2001 و پس از حملات 11 سپتامبر با هدف نابودی شبکه القاعده و گروه طالبان که کنترل افغانستان را در دست داشت به این کشور لشکرکشی کرد اما با گذشت 19 سال از اشغال این کشور، اکنون شاهد قدرت گیری مجدد طالبان در افغانستان هستیم.
قدرت گیری مجدد طالبان نشانه این است که اشغالگری آمریکا در افغانستان نه تنها نتیجه نداشته بلکه حملات کور این کشور به غیر نظامیان سبب شده است تا این گروه بتواند با عضو گیری و تجدید قوا دوباره جای پای خود را در افغانستان محکم کند.
قدرت گرفتن مجدد طالبان نشانه شکست استراتژی آمریکا در لشکرکشی به افغانستان و ضربه ای به روند دموکراسی در این کشور است هر چند اختلافات گروههای افغان برای سلطه بر قدرت نیز خود بی تاثیر در تضعیف دولت نبوده است.
با توجه به دیدگاههای طالبان در خصوص زنان و دیگر اقلیت های قومی و مذهبی، اکنون این نگرانی وجود دارد که در توافقات آمریکا با این گروه چه بندهای پنهانی وجود داشته است؟
این موارد بیانگر این نکته مهم است که بعید به نظر می رسد میان طالبان با قرائتی که از اسلام دارد با دولت فعلی که در کابل قدرت را در اختیار دارد تفاهمی برای تقسیم قدرت ایجاد شود مگر اینکه این گروه برداشت های افراطی خود از دین را کنار بگذارد.
بر همین اساس به نظر می رسد درگیری ها میان طالبان و نیروهای دولتی همچنان ادامه دار باشد و شاید همین غیر ممکن بودن تشکیل دولت وحدت ملی متشکل از همه احزاب سیاسی وطالبان, به گام برداشتن امریکا برای تجزیه این کشور منجر شود که این مسئله خود مستلزم حضور نظامیان امریکایی در افغانستان است.
نکته اینجاست که آمریکا در هیچیک از این مذاکرات در مورد خارج کردن همه نظامیان آمریکایی از افغانستان تعهدی نداده است و هم پنتاگون و هم خود ترامپ پیش از این تأکید کرده اند که بخشی از این نیروها در افغانستان باقی می مانند.
تلاش آمریکا برای کنترل چین و روسیه و حتی ایران از مواردی است که ادعای ترامپ مبنی بر خارج کردن همه نظامیان آمریکایی از افغانستان را با تردید روبرو می کند به ویژه اینکه حضور این نیروها ضامن حفظ امنیت شرکت های آمریکایی است که برای غارت منابع غنی معدنی این کشور چشم طمع دارند.
ترامپ پیش از این هم وعده داده بود که نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج خواهد کرد اما این وعده نه تنها محقق نشد بلکه نظامیان اشغالگر با سازماندهی و آموزش و تجهیز نیروهای گریز از مرکز و اشغال چاههای نفت این کشور سعی کرده اند جای پای خود را با تجزیه سوریه محکم کنند.
بر این اساس به نظر میرسد وعده ترامپ مبنی بر خارج کردن همه نظامیان آمریکایی از افغانستان، وعده ای انتخاباتی است که بعید است عملی شود چنانچه او پیش از گام نهادن به کاخ سفید نیز این وعده را داده بود اما هرگز به وعده خود عمل نکرد.
--------------------------------------------------
رضا محمدمراد