آشنایی با خواص شنبلیله
مطالعات متعدد خواص کاهش دهنده قند خون و کاهش چربی خون تخم شنبلیله را نشان داده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما،مرکز فارس،کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی گفت:
گیاه شنبلیله به دلیل خواص آروماتیک و عطری که دارد معروف است. این گیاه اغلب برای ایجاد بوی خوش و تحریک اشتها به غذا اضافه میشود. وی افزود:
مطالعات متعدد خواص کاهش دهنده قند خون و کاهش چربی خون تخم شنبلیله را نشان داده اند. خوب است بدانیم برگ شنبلیله نیز منبع کلسیم، آهن و بتاکاروتن است.
- فاطمه نوری پور ادامه داد: در طب سنتی چین از تخم شنبلیله به عنوان تونیک و برای درمان ضعف پاها استفاده میشود. در هند علاوه بر استفاده از این گیاه به عنوان چاشنی در غذا، به عنوان محرک تولید شیر نیز استفاده میشود. از شنبلیله برای درمان سوء هاضمه و طاسی سر نیز استفاده شده است. در روم باستان از شنبلیله برای القای زایمان استفاده میشده است.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی با بیان اینکه مصرف دست کم پنج گرم تخم شنبلیله باعث کاهش قند خون میشود. مقادیر پایینتر ممکن است موثر نباشند گفت:این خاصیت شنبلیله به دلیل کاهش جذب قند از روده و افزایش ترشح انسولین باشد. در مطالعهای اثر کاهنده قند خون تخم خام شنبلیله از نوع آب پز آن بیشتر بود. در صورت مصرف همزمان شنبلیله با داروهای کاهنده قند خون، سطح قند خون باید پایش شود.
نوری پور گفت:در مطالعات کاهش تری گلیسرید و کلسترول نیز به دنبال مصرف شنبلیله دیده شده است. بخشی از این اثر ممکن است به دلیل افزایش دفع کلسترول از صفرا باشد. تخم شنبلیله ممکن است باعث کاهش درد قاعدگی نیز شود.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی گفت: نکات زیر در زمان مصرف شنبلیله مورد توجه قرار گیرد:
زنان باردار باید از مصرف زیاد از حد شنبلیله خودداری نکنند. در مطالعات حیوانی تاثیر محرک این گیاه بر انقباضات رحم مشاهده شده است.
شنبلیله به دلیل داشتن مقادیر زیادی فیبر موسیلاژ، ویسکوزیته زیادی در روده ایجاد میکند؛ بنابراین ممکن است بر روی جذب داروهای خوراکی اثر بگذارد. در نتیجه داروهای خوراکی باید با فاصله از ترکیبات حاوی شنبلیله مصرف شوند.
مصرف شنبلیله در کنار داروهایی که سطح پتاسیم خون را کاهش میدهند مانند بعضی دیورتیک ها، مسهل ها، کورتونها و مواردی از این قبیل ممکن است باعث تشدید افت پتاسیم خون شود.