به بهانه نذری معروف مناسبتهای ماه صفر
شله زرد نذری چقدر هزینه دارد؟ +جدول قیمت
هزینه پخت شله زرد به عنوان یکی از نذریهای پر طرفدار ایام مذهبی همچون اربعین حسینی در این گزارش بررسی شده است.
به گزارش
گروه اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما؛ شله زرد به عنوان یکی از نذریهای مورد پسند بسیاری از ایرانیان است و اصالتی ایرانی دارد، بیشتر در ایام مذهبی همچون اربعین طبخ و توزیع میشود و روی آن را با پاشیدن دارچین منقوش به عبارات و اسامی مذهبی میکنند. شله زرد اصالتی ایرانی دارد.
هر کس بسته به میزان توان اقتصادی خود در پختن نذری پیشگام میشود، اما برای تهیه این نذری اصیل و خوشمزه ایرانی چقدر باید هزینه کرد؟ که در این گزارش به آن پرداخته ایم.
در این گزارش سعی شده به پختن نذری برای ۱۰۰ نفر به همراه میزان تقریبی هزینه آن پرداخته شود تا به افرادی که نیت پخت این نذری پرطرفدار را دارند اطلاعات مفیدی را ارائه کند.
توجه کنید که مواد توضیح داده شده در این قسمت برای تهیه شله زرد نذری برای ۱۰۰ نفر است. اگر میخواهید آن را برای تعداد افراد کمتر یا بیشتری تهیه کنید، باید نسبت مواد را کاهش یا افزایش دهید.
درواقع با یک حساب سر انگشتی میتوان هزینه تقریبی پخت این نذری پرطرفدار برای ۱۰۰ نفر را در جدول زیر این گونه برآورد کرد؛
در این جدول حداکثر قیمتها برآورد شده است.
چند نکته مهم؛
برای پخت شله زرد همیشه از برنجهای ایرانی دانه ریز استفاده کنید تا نتیجه بهتری داشته باشید. برنج آشی و برنجهای خیلی ریز برای شله زرد نذری مناسبتر و البته مقرون به صرفهتر هستند. برنجهای ریز قیمت کمتری از برنجهای دانه درشت دارند. اگر برنج دانه ریز در اختیار نداشتید میتوانید از هر نوع برنج دیگری هم استفاده کنید، ولی در میزان آب دقت کنید برنجهای دانه درشت نیاز به آب بیشتری برای پخت دارند.
طرز تهیه شلهزرد
- ۱. برنج را ۲۴ ساعت قبل از تهیه شله زرد شسته و اجازه دهید تا با آب سرد خیس بخورد. پس از گذشت ۲۴ ساعت بهتر است تا کمی برنج را با دست تان هم بزنید تا دانهها خردتر شوند.
۲. در یک قابلمه بزرگ آب ریخته و آن را بر روی شعله قرار دهید. بهتر است برای این منظور از قابلمه تفلن استفاده نکنید، چون به احتمال زیاد شله زرد را با ملاقه فلزی هم میزنید که باعث خراب شدن قابلمه میشود. توصیه میشود از دیگهای مسی یا از جنس نیکل استفاده کنید.
۳. وقتی آب قابلمه به جوش آمد، آب اضافی برنج را خالی کرده و برنج را در داخل آب جوش بریزید. میزان آب ریخته شده باید ۷ برابر برنج باشد. تا زمانی که آب و برنج جوش بیایند، شلعه گاز را زیاد کنید.
۴. پس از به جوش آمدن باید حرارت قابلمه را کم کنید تا برنج مغزپخت شود. حدود ۲ ساعت زمان برای مغزپخت شدن شله زرد در نظر بگیرید. در این مدت نیازی نیست تا شله زرد را به طور مرتب هم بزنید، تنها کافی است تا مراقب باشید که ته نگیرد.
۵. اکنون زمان آماده کردن شکر فرا رسیده است. همه شکر را در یک قابلمه ریخته و بر روی آن آب بریزید تا به طور کامل حل شود. برای این کار نیازی به حرارت دادن شکر نیست. شکر بدون حرارت دادن قابلمه در آب حل خواهد شد. اکنون آب شکر را از یک صافی ریز رد کرده تا ناخالصیهای آن جدا شود. سپس شکر را به برنج اضافه کنید. این کار را به تدریج انجام دهید و قبل از آن مطمئن شوید که برنج به طور کامل مغزپخت شده است.
۶. نگران رقیق بودن شل زرد نباشید. با کمی جوشیدن بیشتر شله زرد به غلظت مورد نظر میرسد. اگر بعد از اضافه کردن شکر، برنج کمی سفت شد، میتوانید یک تا دو لیوان آب به آن اضافه کنید. با جوش آمدن، غلظت مورد نظر را پیدا خواهد کرد.
۷. اکنون ۷۵۰ گرم خلال بادام را در شله زرد بریزید تا کمی نرم شود. وقتی غلظت مورد نظر ایجاد شد، زعفران را دم کرده و همراه با گلاب به شله زرد اضافه کنید. توجه کنید که از زمانی که شکر را اضافه میکنید، باید شله زرد را به طور منظم هم بزنید تا ته نگیرد.
۸. وقتی شله زرد به غلظت مورد نظر رسید، درب ظرف را بسته و شعله را کم کنید. به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنید تا شله زرد کاملا جا افتاده و رقیق شود. اکنون زیر شعله را خاموش کرده و از یک ترفند برای خوش آب و رنگ شدن و دم کشیدن شله زرد استفاده کنید. باید شله زرد نذری را با یک دم کنی بپوشانید و به مدت نیم ساعت بدون شعله گاز قرار دهید. این کار باعث بهبود طعم شله زرد میشود.
۹. اکنون زمان تزئین شله زرد فرا رسیده است. میتوانید شله زرد را با دارچین، پودر هل، خلال بادام و خلال پسته تزئین کنید. حتی میتوانید به مناسبت ایام مذهبی یا شهادت ائمه، نام مبارک معصومین را بر روی آنها با استفاده از شابلون بنویسید.