روایت خبری روز؛
قرقیزستان چه خبر است؟
ابطال رسمی نتیجه انتخابات پارلمانی قرقیزستان و دعوت رییس جمهور این کشور از مردم برای حفظ آرامش، مهمترین رویدادهای این کشور آسیای مرکزی در روز سه شنبه بود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛
ستاد مرکزی برگزاری انتخابات پارلمانی در قرقیزستان در واکنش به اعتراضاتی که در خصوص انتخابات پارلمانی مطرح شده، نتیجه این رقابتها را باطل اعلام کرد.
ناآرامیها در بیشکک در اعتراض به نتایج انتخابات پارلمانی قرقیزستان که روز یکشنبه برگزار شد؛ همچنان ادامه دارد و تازهترین خبرها حاکی از تسخیر ساختمان پارلمان به دست معترضین است.
در واقع، مردم معترض وارد منطقهای شدهاند که ساختمانهای دولتی دیگر نظیر مقر ریاستجمهوری را نیز در خود جای داده است.
این اقدام بعد از شکستن دروازه ورودی با استفاده از کامیون اتفاق افتاد حال آنکه مقامات رسمی و امنیتی، پیش از رسیدن سیل معترضین، محل را ترک کرده بودند.
همچنین گفته میشود که مردم با یورش به مقر کمیته امنیت ملی، «آلماسبیگ آتامبایف» رئیسجمهور سابق را که به اتهام فساد به حبس طولانیمدت محکوم شده است؛ از زندان آزاد کردند.
تاکنون ۵۹۰ نفر در این اعتراضها مجروح و یک نفر نیز کشته شده است.
یورش به کاخ ریاست جمهوری و پارلمان قرقیزستان در ادامه تظاهرات روز دوشنبه در پایتخت و سایر شهرهای این کشور صورت گرفت.
دعوت رییس جمهور قرقیزستان از مردم برای حفظ آرامش
در پی تظاهرات معترضان به نتایج انتخابات پارلمانی قرقیزستان و به آتش کشیدن بخشهایی از کاخ ریاست جمهوری (خانه سفید)، "سورنبای جین بیک اف"، رئیس جمهور قرقیزستان در پیامی اختصاصی که از شبکههای تلویزیونی این کشور پخش شد از همه مردم خواست که آرامش خود را حفظ کنند و از تجمع در خیابانها برای برقراری نظم خودداری کنند.
رییس جمهور قرقیزستان در پیام خود از کنترل اوضاع خبر داد و ابراز امیدواری کرد همه نیروهای سیاسی منافع کشور را از منافع خود بالاتر بدانند.
سورنبای جین بیک اف گفت: اجازه شکاف در جامعه قرقیزستان را نخواهد داد و از مردم خواست در این شرایط خطیر در برخورد با مشکلات با آرامش برخورد کنند.
رییس جمهور قرقیزستان در بخشی از این پیام افزود: قرقیزستان قبلا از دو خیزش مردمی با موفقیت عبور کرده است و مردم قرقیزستان ارزش صلح و ثبات را به خوبی میدانند.
سورنبای جین بیک اف همچنین مخالفانش را به تلاش برای تسلط بر قدرت به بهانه تقلب در انتخابات پارلمانی متهم کرد.
رئیس جمهور قرقیزستان تاکید کرد، به نیروهای امنیتی دستور دادم که اقدام به تیراندازی نکنند و همچنین از رهبران احزاب سیاسی نیز میخواهم که هواداران خود را آرام کنند.
رئیس جمهور قرقیزستان در ادامه اعلام کرد که کنترل کشور را پس از اعتراضات به نتایج انتخابات پارلمانی در اختیار دارد.
انتخابات بحث بر انگیز پارلمانی قرقیزستان
فعالان اپوزیسیون قرقیزستان ادعا میکنند که آراء انتخابات پارلمانی روز یکشنبه «به سرقت رفته است» و دولت را به خرید آرا و ارعاب متهم میکنند.
پیش از این، حزب «بیریمدیک» (اتحاد) قرقیزستان که در انتخابات روز یکشنبه اکثریت آرا (۲۴.۹ درصد) را به دست آورد، اعلام کرد که در صورت دریافت چراغ سبز دولت، برای شرکت در انتخابات جدید پارلمانی آماده است.
تنها ۴ حزب از ۱۶ حزب فعال در قرقیزستان- که سه تای آنها از احزاب طرفدار دولت هستند- توانستند با عبور از آستانه ۷ درصدی به انتخابات پارلمانی راه یابند. ۱۲ حزب باقیمانده که از شرکت در انتخابات پارلمانی بازماندهاند، نتایج این انتخابات را رد کرده و از مردم خواستند تا در اعتراض به نتایج، به خیابانها بیایند.
نتایج انتخابات پارلمانی قرقیزستان
کمیسیون مرکزی انتخابات قرقیزستان تا آخر وقت یکشنبه کار شمارش آرای ماخوذه در بیش از ۹۷ درصد حوزههای رایگیری را به پایان رساند.
این کمیسیون میزان مشارکت مردمی در انتخابات را نزدیک به ۲ میلیون نفر معادل ۵۵.۶۵ درصد از واجدان شرایط رای دادن اعلام کرد.
پایگاه خبری "۲۴ کی جی" تاجیکستان در این باره نوشت: بر اساس این نتایج احزاب "بیریمدیک" Birimdik با کسب ۲۴.۵۴ درصد آراء معادل ۴۶ کرسی، "مکنیم قرقیزستان" Mekenim K. با کسب ۲۳.۹ درصد آراء معادل ۴۵ کرسی، حزب قرقیزستان با کسب ۸.۷۴ درصد آراء معادل ۱۶ کرسی و حزب "بوتون قرقیزستان" Butun K. با کسب ۷.۰۹ درصد آراء معادل ۱۳ کرسی موفق به ورود به پارلمان شدهاند. سایر احزاب حاضر در انتخابات حد نصاب ۷ درصد آراء برای ورود به پارلمان را کسب نکردهاند.
شبکه خبری الجزیره در همین ارتباط گزارش داد که احزاب نزدیک به رئیس جمهور قرقیزستان پیروز انتخابات پارلمانی شدهاند، اما چندین حزب مخالف دولت نتایج را مورد مناقشه قرار داده و رد کردهاند.
پارلمان قرقیزستان ۱۲۰ کرسی دارد و ۱۶ حزب برای ورود به پارلمان در انتخابات روز یکشنبه رقابت کردند.
جایگاه بین المللی قرقیزستان قرقیزستان با شش و نیم میلیون نفر جمعیت در آسیای میانه، یکی از متحدان روسیه محسوب میشود. این کشور همچنین روابط خوبی با جمهوری اسلامی ایران دارد. این دو کشور در شش ماه اخیر در زمینههای کرونایی همکاریهای تنگاتنگی داشته اند.
تشدید بیماریهای COVID-۱۹ و ذاتالریه و افزایش تعداد مبتلایان به بیماری مهلک کرونا در قرقیزستان باعث شده است تا این کشور با کمبود کادر درمان و دارو مواجه شده و در عین حال قیمت داروهای ارزان قیمت قبلی نیز در بازار این کشور افزایش یابد.
به گزارش رسانهها شمار مبتلایان به کرونا در قرقیزستان به ۴۷ هزار ۷۹۹ نفر رسیده که از این تعداد یک هزار و ۶۶ نفر جان خود را از دست دادهاند.