• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۵۰۳۵۷
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۸
صفحه نخست » عمومی

واقعیت‌های کوه دماوند

نام دماوند برایمان آشناست و آن را می‌توان مظهر پایداری و استواری در فرهنگ کشور ایران دانست و همچنین یک نماد ارزشمند و ملی به‌شمار می‌رود.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، کوه زیبای دماوند بلند‌ترین کوه کشور ایران است، حقایق و راز‌های بسیار جالب و خواندنی درباره کوه دماوند وجود دارد که بهتر است بدانید.
 
 
واقعیت‌های کوه دماوند
 
 
حقایق خواندنی و راز‌های جالب درباره کوه دماوند
 
نقش پررنگ تاریخ و ادبیات کشور از گذشته همواره عظمت و شکوه آن را نمایان می‌کند و همواره از این کوه در افسانه‌های پارسی یاد شده است. نام دماوند برایمان آشناست و آن را می‌توان مظهر پایداری و استواری در فرهنگ کشور ایران دانست و همچنین یک نماد ارزشمند و ملی به‌شمار می‌رود. این کوه که بلند‌ترین کوه ایران و غرب آسیا است در بخش مرکزی رشته کوه البرز جای دارد. 
 
همه چیز درباره کوه دماوند
 
کوه‌ها نیمی از آب شیرین مردم جهان را تأمین می‌کنند که با وجود عظمت و شکوهشان زیبایی سیاره ما را دو چندان کرده اند و نکته قابل توجه این است که یک دهم مردم دنیا در کوه‌ها زندگی می‌کنند. با توجه به اکولوژی در می‌یابیم که هر چقدر پستی و بلندی ناحیه‌ای بیشتر باشد در آن منطقه تنوع گیاهی و جانوری هم بیشتر است. به همین دلیل مناطق کوهستانی نقش به‌سزایی در تأمین چوب و غذای مردم جهان دارند.
 
هنگامی که آسمان رو به صافی می‌گذارد، این کوه از شهر‌های قم، تهران، سواحل جنوبی دریای مازندران و ورامین قابل رؤیت است. دماوند در تیر سال ۱۳۸۷ صاحب ثبت اثر ملی شد. قله‌ دماوند طبق تقسیمات کشوری، در لاریجان شهرستان آمل در مازندران استقرار یافته است.
 
طبق بررسی‌های بعضی از آتشفشان‌شناس‌های ایرانی و بنا به سن سنگ‌های حاصل از فوران آتشفشان‌های مختلف می‌توان گفت آخرین فعالیت‌های آتشفشانی این کوه به ۷ هزار سال پیش و ۴ هزار سال قبل تعلق دارد.
 
بعد از اینکه در ۴ هزار سال پیش آخرین فعالیت به پایان رسید، سنگ‌هایی یافت نشد که بتوان ثابت کرد فعالیت جدید آتشفشانی در طول این ۴ هزار سال اخیر به وقوع نپیوسته است.
 
اتاقک و مخزن مواد مذاب مخصوصی در هر آتشفشان وجود دارد که مواد مذاب و گاز‌ها به آن نفوذ کرده و زمانی که آتشفشان شروع به فعالیت کرد این مواد و گاز‌ها از دهانه آن به بیرون ریخته می‌شوند.
 
 
واقعیت‌های کوه دماوند
 
 
کدام شهر‌ها به کوه دماوند نزدیک هستند؟
 
سه شهر دماوند، آمل و تهران نزدیکترین شهر‌ها به کوه دماوند هستند. موقعیت این کوه عظیم در ۶۹ کیلومتری شمال شرقی پایتخت ایران و ۶۲ کیلومتری غرب آمل و همچنین در ۲۶ کیلومتری شمال شهر دماوند است.
 
رودخانه‌های اطراف قله دماوند
 
پنج رودخانه در حوالی کوه دماوند جاری هستند که می‌توان از آن‌ها با نام‌های رودخانه لار و دیو آسیاب در غرب قله دماوند، رودخانه هراز در جنوب و شرق کوه دماوند، رودخانه پنج آب یا پنج او در شرق کوه دماوند و همچنین رودخانه تینه در شمال این کوه یاد کرد.
 
کوهنوردی در دماوند
 
قدمت کوهنوردی در دماوند به سالیان بسیار دیرینه بر می‌گردد که چنانچه کمی بررسی کنید متوجه خواهید شد در زمان‌های گذشته عده‌ای با ترفند‌های متفاوتی این قله را فتح می‌کردند.
 
طبق سفر ناصر خسرو که آمده بر سر دماوند چاهی وجود دارد که از آن نوشادر و کبریت یعنی همان گوگرد استخراج می‌کنند و نیز در کتاب اخبار العباد و آثارالبلاد آمده که ساکنان منطقه ادعا داشتند در طول ۵ روز و ۵ شب به قله دماوند صعود کرده اند و قله آن را مسطح با مساحت صد جریب کشف کرده اند، هر چند از مسافت طولانی شباهت زیادی به مخروط دارد. کوهنوردی در این کوه از جاذبه‌های مهم و هیجان انگیز گردشگری تهران است.
 
در سال ۱۸۳۷ اروپاییان موفق شدند به قله دماوند صعود کنند که از سوی تیلر تامسن انجام شده است و نخستین مستند صعود ایرانیان به این قله مرتفع به سال ۱۸۵۷ تعلق دارد که ارتفاع و بلندی آن را در این صعود ۶۶۱۳ ذرع تعیین کرده اند.
 
وضعیت سرعت باد در قله دماوند
 
مسأله جالبی که وجود دارد این است که معمولا در کوه دماوند سرعت طوفان و باد بیش از ۱۵۰ کیلومتر در ساعت است که در کوهپایه دماوند این سرعت به ۷۰ کیلومتر بر ساعت کمتر می‌شود و اکثر مواقع مسیر باد‌ها از طرف غرب به شمال غربی دماوند در حرکت است و همچنین در قله دماوند فشار هوا نصف فشار هوا در سطح دریا است.
 
بارندگی‌های کوه دماوند
 
تقریبا ۱۴۰۰ میلی لیتر بارندگی در طول سال در ارتفاعات قله دماوند شاهد هستیم که بیشتر مواقع در قسمت بالاتر کوه این بارندگی‌ها خود را به شکل برف نشان می‌دهند که این امر باعث می‌شود قله‌های سر به فلک کشیده پوشیده از برف شوند.
 
در ادامه‌ مطلب از وجود واقعیت‌های جالبی باخبر می‌شوید که شاید از آن‌ها چیزی نمی‌دانستید.
 
 
واقعیت‌های کوه دماوند
 
 
واقعیت‌هایی جالب در مورد کوه دماوند
 
۱- نام تاریخی دماوند (دنباوند) بوده است
 
با این‌که در بسیاری از اسناد تاریخی این قله نام‌های بسیار متفاوتی مانند (بیکنی) یا (جبل لاجورد) نامیده شده است، اما نام این کوه در بسیاری از منابع تاریخی به دو صورت (دنباوند) و (دماوند) ذکر شده است. همچنین دارای نام‌های باستانی دیگری است که می‌توان از آن‌ها به (دباوند) اشاره کرد. در لغت نام دماوند به معنای دم و دود و بخار است.
 
۲- ارتفاع دماوند
 
با این‌که ارتفاع قله‌ دماوند از بالا‌ترین تا پایین‌ترین نقطه، ۴۶۶۱ متر اعلام شده است اما ارتفاع این کوه آتشفشانی از سوی ناسا، ۵۶۷۰ و انجمن ملی آمار ایران، ۵۶۱۰ متر ذکر شده است که در رده‌ دوازدهم دنیا بین بلند‌ترین کوه‌ها قرار گرفته است.
 
۳- نماد ملی ایران
 
از آن‌جایی که در قرن اخیر بر روی اسکناس‌های رسمی عکس دماوند به چاپ رسیده است، می‌توان گفت که این کوه یکی از نماد‌های ملی ایران نامیده می‌شود.
 
۴- سرمای شدید
 
دمای این قله بسیار پایین است، به طوری که هر زمان از سال به این قله بروید، هوای نسبتا سردی را دریافت می‌کنید. این‌گونه که در روز‌های سرد زمستان کمترین دما در ارتفاعات این کوه ۶۰ درجه سانتی گراد گزارش شده است و در تابستان دمای آن به منفی یک یا دو درجه سانتی گراد می‌رسد.
 
۵- پیشینه‌ ادبی
‌
می‌توان در آثار ادبی فارسی نام دماوند را به طور معمول مشاهده کرد. از آن‌جا که دماوند در ادبیات و افسانه‌های تاریخی ایران جایگاه به‌خصوصی دارد، می‌توان قصیده‌ای از ناصرخسرو، شاهنامه‌ فردوسی، گرشاسپ‌نامه از اسدی طوسی، قصیده‌ای از خاقانی و منظومه‌ ویس و رامین از فخرالدین اسعد گرگانی را نام برد.
‌
می‌توان به نقش دماوند در اسطوره‌های ایرانی نیز پی برد. همان‌طور که در تاریخ بلعمی، محل زندگی کیومرث دماوند شناخته شده است و از آن‌جا که گفته می‌شود فریدون (یکی از شخضیت‌های اساطیری ایران) ضحاک را در آن محل در غاری زندانی کرده است. طبق گفته‌ برخی مردم، زمین در قله‌ دماوند هموار بوده و از چاهی که بر فراز آن دیده شده است، روشنی خارج می‌شود.
 
۶- یکی از قله‌های خطرناک دنیا
 
مجله‌ نشنال جئوگرافی با تشخیص و اعلام ۱۰ کوه و قله‌ خطرناک جهان، در سال ۱۳۹۰ خورشیدی اعلام کرد که دماوند در رتبه‌ دهم این فهرست قرار دارد.
 
۷- اولین صعود به دماوند در سال ۲۹۲ هجری
 
اولین فردی که مدعی شد به کوه دماوند صعود کرده است، ابودلف خزرجی بود؛ زیرا او در سفرنامه خود قله دماوند را به خوبی توصیف کرده و به صعود خود به قله دماوند در سال ۲۹۲ اشاره کرده است.
 
۸- کوهی مملو از یخچال‌های طبیعی
 
کوه دماوند سرشار از یخچال‌های طبیعی است که می‌توان به خورتاب سر، دوبی سل (جبهه شمالی)، دره یخار (شمال شرقی)، سیوله (جبهه شمالی)، عروسک‌ها (جبهه شمالی) اشاره کرد.
 
۹- اولین فوران آتشفشانی دماوند
 
جالب است بدانید قله دماوند به عنوان یک کوه آتشفشان نیمه فعال شناخته شده است و طبق گفته‌ها نزدیک به دو میلیون سال قبل نخستین پروران در آن اتفاق افتاده است. عمری که برای آن تخمین زدند، تقریباً سی و هشت هزار و پانصد سال است.
 
ناگفته نماند فعالیت آتشفشانی گسترده‌ای که منجر به تشکیل این آتشفشان شده است، به حدود ده هزار سال قبل بر می‌گردد. نیمه‌فعال بودن این آتشفشان را چشمه‌های گوگردی و آبگرم شاهد هستند.
 
۱۰- جشن روز ملی دماوند
 
شب سیزدهم آبان هر سال، در استان مازندران جشنی به نام روز ملی دماوند برگزار می‌شود که این جشن در فهرست ملی به ثبت رسیده است.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
خبر‌های کوتاه از نقاط مختلف چهارمحال و بختیاری
هفته شانزدهم لیگ برتر بسکتبال
انتصاب رئیس ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی استان خوزستان
فروش برخط طلا در انتظار ساماندهی
کشف ۳ هزار و ۵۰۰ لیتر گازوئیل قاچاق در اصفهان
مشکل ورودی خطرناک عقدا برطرف می‌شود
آغازی در پایان یک راه؛ قدم در راه تولید در فصل بازنشستگی
برخورد با فروشندگان محصولات تقلبی و غیربهداشتی
تودیع و معارفه مدیرکل استاندارد گیلان
افتتاح نمایشگاه کاریکاتوریست یمنی «کمال الفن»
کاهش صف انتظار خودرو‌های باری در مرز جمهوری آذربایجان با راه اندازی پایانه کلاله
بررسی مشکلات ۲ شهرستان تالش و رضوانشهر با حضور معاون قوه قضاییه
کشف و ضبط ۴۱ دستگاه رمز ارز در صوفیان 
تخریب دیوار‌های لاستیکی در مزارع فسا
معرفی راننده متخلف در بازار تاریخی سمنان به مراجع قضایی
آغاز ثبت نام بدون آزمون در دانشگاه پیام نور استان سمنان
گردنه «گله بادوش» الیگودرز مسدود شد
گرامیداشت یاد و خاطره شهدای منطقه تولید دارو
کشف ۳۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های کیش
رفع مشکل تداخل زمین‌های ملی و کشاورزی در گیلان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حضوری شدن تمام مقاطع تحصیلی آموزش و پرورش فردا
ورود سامانه بارشی از سمت شمال غرب کشور
اضافه شدن زنجیره یکپارچه تولید گوشت مرغ به آذربایجان شرقی
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی
حماس: همه موارد اختلاف اجرای آتش بس حل شد
بارش باران و برف در مناطق مختلف آذربایجان شرقی
تصادف مرگبار در محور کنارگذر شمالی اراک
هشدار هواشناسی در پی تقویت سامانه بارشی در جنوب غرب خوزستان
پاسخ رئیس سازمان صداوسیما به شایعات اخیر
ارسال ۴ گروه کالا‌های سلامت محور با پست ممنوع
نخست وزیر کانادا استعفا کرد
دانشگاه مسئله‌محور از مهم‌ترین مراکز حل مشکلات کشور است
مشروح اعترافات جاسوسان انگلیسی و سعودی بازداشتی در یمن
فرصت‌های اتباع و مهاجران بیش از تهدید‌های آن هاست
واریز سرانه ۱۰۰۰ میلیارد تومانی به حساب مدارس
تخصیص زمین به ۴۴۰ متقاضی طرح جوانی جمعیت در شهر ارومیه  (۳ نظر)
حل مشکل کامیون داران تا چندروز آینده  (۲ نظر)
حضوری شدن تمام مقاطع تحصیلی آموزش و پرورش فردا  (۱ نظر)
زمان تشییع پیکر شهید سیدحسن نصرالله اعلام شد  (۱ نظر)
نخست وزیر کانادا استعفا کرد  (۱ نظر)
مشروح اعترافات جاسوسان انگلیسی و سعودی بازداشتی در یمن  (۱ نظر)
فرصت‌های اتباع و مهاجران بیش از تهدید‌های آن هاست  (۱ نظر)
واریز سرانه ۱۰۰۰ میلیارد تومانی به حساب مدارس  (۱ نظر)
زمان هشتاد و یکمین حراج شمش طلای اعلام شد  (۱ نظر)
تجلیل دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از تولید و پخش سریال «مهیار عیار»  (۱ نظر)
کفاشیان: برای بها دادن به جوان‌ها آمده‌ام  (۱ نظر)
تمدید فرصت ثبت اطلاعات كاركنان شركتی در سامانه سایر  (۱ نظر)
فرصت اندک اجرای قانون جوانی جمعیت  (۱ نظر)
دستگیری باند سرقت‌های مسلحانه در پایتخت  (۱ نظر)
قاچاق برق با بیش از ۲۴۰ هزار دستگاه تولید رمز ارز در کشور  (۱ نظر)