ترفندهای تسک منیجر
عملکرد تسک منیجر فقط به بستن برنامههای هنگکرده محدود نمیشود، بلکه تواناییهای عمیقی در آن نهفته است که شما را شگفتزده میکند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، احتمالاً شما نیز بهمانند بسیاری از کاربران تنها زمانی که برنامهای هنگ میکند به Task Manager ویندوز پناه میبرید. اما بایستی بدانید عملکرد تسک منیجر تنها به بستن برنامههای هنگکرده محدود نمیشود، بلکه تواناییهای عمیقی در آن نهفته شده است که شما را شگفتزده میکند. به ویژه در تسک منیجر ویندوز ۱۰ که عملکرد آن بسیار حرفهایتر نیز شده است. هماکنون به معرفی این ۱۰ نکته میپردازیم که کمتر کاربری از آنها باخبر است.
۱. باز کردن Task Manager
فشردن کلیدهای ترکیبی Ctrl+Alt+Delete و انتخاب Task Manager مرسومترین راه برای دسترسی به تسک منیجر است. اما جالب است بدانید برای باز کردن تسک منیجر راهی وجود دارد که از فشردن Ctrl+Alt+Delete هم سریعتر است.
۲. پی بردن به این که چرا برنامهها هنگ کردهاند
همانطور که اشاره شد یکی از کاربردهای اصلی تسک منیجر در بستن برنامهها و اپهای هنگکرده است. اما این بار اگر برنامهای در محیط ویندوز هنگ کرد و از دسترس خارج شد، پیش از آن که عملیات End Task را روی آن انجام دهید، این موضوع را بررسی کنید که چرا این برنامه هنگ کرده است و شاید اصلاً نیازی به بستن آن نباشد و برنامه پس از چند ثانیه مجدد در دسترس قرار بگیرد. چراکه بستن برنامهها به این صورت ممکن است منجر به آسیبرسانی به اطلاعات آنها شود.
برای این کار، بعد از باز کردن Task Manager (در حالت More details)، به تب Details بروید. سپس در میان پروسهها، پروسهی مورد نظر را یافته، روی آن راستکلیک کنید و Analyze Wait Chain را انتخاب کنید. اطلاعاتی که در این پنجره نمایش داده میشود به شما کمک میکند که پی ببرید این پروسه به چه دلیل متوقف شده است.
۳. راهاندازی مجدد ویندوز اکسپلورر
هنگامی که بخشی از ویندوز (همانند تسکبار، منوی استارت و...) دچار مشکل میشود، راهاندازی مجدد پروسهی Explorer.exe میتواند یک راه حل باشد. برای این کار نیز روشهای گوناگونی وجود دارد که یکی از سریعترین راهها استفاده از Task Manager است.
برای این کار کافی است در میان پروسهها، پروسهی Windows Explorer را یافته، روی آن راستکلیک کنید و سپس Restart را انتخاب کنید.
۴. نظارت بر عملکرد و منابع سیستم
تسک منیجر نهتنها اجازه مدیریت پروسهها را به شما میدهد، بلکه ابزارهای کاربردی مختلفی برای نظارت بر کارایی و تخصیص منابع سیستم در اختیارتان قرار میدهد. با مراجعه به تب Performance به موارد زیر دسترسی خواهید داشت:
•نظارت بر منابع: در پایین پنجره بر روی Open Resource Monitor کلیک کنید تا وارد بخش نظارت بر منابع شوید. در این محیط میتوانید به صورت پیشرفته، دادههای در لحظه در خصوص سیستم را مشاهده کنید. دادههایی پیرامون ریسههای در حال استفاده، زمان پاسخگویی دیسک و....
•حالتهای مشاهده: با راستکلیک بر روی نوار سمت چپ صفحه و انتخاب Hide graphs میتوانید نمودارهای موجود در نوار را مخفی کنید و با انتخاب Summary view نیز تنها نوار را مشاهده خواهید کرد. همچنین میتوانید در فضای پنل سمت راست، راستکلیک کنید و Graph summary view را انتخاب کنید تا تنها محتوای پنل سمت راست نمایان شود.
•اطلاعات لحظهای: با راستکلیک بر روی هر یک از منابع (همانند CPU یا Memory) و انتخاب Copy میتوانید اطلاعات لحظهای هر منبع را کپی کنید و در محل دلخواه Paste نمایید. این اطلاعات هنگامی که میخواهید از شخص دیگری برای حل مشکل کمک بگیرید بسیار مفید خواهند بود.
•ریز اطلاعات شبکه: کارت شبکهی خود را انتخاب کنید، سپس در پنل سمت راست، راستکلیک کنید و View network details را انتخاب کنید. در این صفحه ریز جزئیات مربوط به شبکه همانند سرعت لینک، بایتهای ارسالی و دریافتی و... قابل مشاهده خواهد بود.
•سایر اطلاعات مفید: هر منبع، جزئیات جالبی را در خود گنجانده است که میتوانند مفید باشند. همانند زمان بالا بودن سیستم در CPU، اسلاتهای رم در Memory، سرعت خواندن و نوشتن در Disk و....
۵. جستجوی آنلاین در خصوص پروسههای مشکوک
اگر در لیست پروسههای موجود در تسک منیجر، یک پروسهی مشکوک یافتید که چیزی در خصوص آن نمیدانستید کافی است بر روی آن راستکلیک کنید و Search Online را انتخاب کنید. بلافاصله اطلاعات پروسه در موتور جستجوی بینگ جستجو شده و در مرورگر وب پیشفرض ویندوز نمایش داده میشود. اکنون میتوانید به آسانی به تحقیق در خصوص این پروسه بپردازید.
۶. افزودن ستونهای اضافی برای جزئیات بیشتر
به طور پیشفرض تب Processes در تسک منیجر ویندوز ۱۰ شامل ۵ ستون است: Name، CPU، Memory، Disk و Network. این ستونها مهمترین جزئیات و اطلاعات را در اختیار شما قرار میدهند، اما اگر مایلید به جزئیات بیشتری دست پیدا کنید در محدودهی این سرستونها راستکلیک کنید. خواهید دید ستونهای دیگری هم وجود دارند که غیرفعال هستند. این ستونهای اضافی عبارت اند از:
• Type: بیانگر نوع پروسه
•Status: بیانگر وضعیت پروسه
•Publisher: بیانگر ناشر پروسه
•PID: بیانگر شناسهی پروسه
•Process Name: بیانگر نام پروسه (معمولاً نام فایل اجرایی آن)
•Command Line: بیانگر فرمان و پارامترهای استفادهشده هنگام اجرای پروسه
همگی اینها میتوانند مفید باشند. به عنوان مثال فعال بودن Process Name که منجر به نمایش فایل اجرایی پروسه میشود میتواند در تشخیص پروسههای مشکوک بسیار به شما کمک کند. همچنین ستون Publisher که هویت ناشر یا سازندهی این برنامه را مشخص میکند.
علاوه بر این با مراجعه به تب Startup نیز میتوانید ستونهای اضافی کاربردی را در این تب اضافه کنید. ستونهایی با اهداف حل مشکل (نظیر CPU و Disk I/O at Startup) یا برای مشاهدهی پروسههای آغازین ویندوز که کماکان در حال اجرا هستند (ستون Running Now).
۷. تغییر وضعیت مقادیر و درصدها
هنگامی که در حال مرور لیست پروسهها در تب Processes هستید، ستون CPU تنها به صورت درصدی قابل مشاهده است، اما سه ستون پیشفرض دیگر توانایی تغییر وضعیت بین مقدار و درصد را دارند. کافی است روی یک پروسه راستکلیک و از منوی Resource Values منبع را انتخاب کرده و گزینهی Values (مقادیر) یا Percents (درصدها) را انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر یک پروسه به میزان ۱۰۰ مگابایت از رم شما را مصرف میکند، هماکنون میتوانید پی ببرید این ۱۰۰ مگابایت چند درصد از رم محسوب میشود.
۸. مدیریت آسان پنجرهها
با استفاده از تسک منیجر میتوانید پنجرههای ویندوز را نیز مدیریت کنید. برای این کار در تب Processes بر روی فلش سمت چپ پروسه راستکلیک کنید. سپس در زیرشاخهی آن بر روی پروسهی اصلی راستکلیک کنید. این گزینهها موجود هستند:
•Switch To: نمایش پنجرهی برنامهی انتخابی و Minimize کردن پنجرهی تسک منیجر.
•Bring to Front: نمایش پنجرهی انتخابی، جلوتر از دیگر پنجرهها.
•Minimize: کمینهسازی پنجره.
•Maximize: بیشینهسازی پنجره.
•End Task: بستن برنامه.
۹. باز کردن محل فایل
اگر مایلید به طور سریع به محل نصب یک برنامه یا محل قرارگیری فایل اجرایی مراجعه کنید، سریعترین راه کمک گرفتن از تسک منیجر است. کافی است در تب Processes، بر روی پروسهی مورد نظر راستکلیک کنید و Open file location را انتخاب کنید. بلافاصله در محیط فایل اکسپلورر، پوشهای که فایل اجرایی در آن قرار دارد باز خواهد شد. بدین ترتیب میتوانید به هویت بسیاری از پروسههای مشکوک نیز پی ببرید.
۱۰. دسترسی به خط فرمان به طور مخفیانه
شاید برای شما عجیب باشید که بدانید از طریق Task Manager میتوانید مستقیماً به Command Prompt ویندوز دسترسی پیدا کنید. آن هم با دسترسی Administrator. برای این کار ابتدا کلید Ctrl را نگه دارید. سپس از منوی File بر روی Run new task کلیک کنید. به جای باز شدن پنجرهی Run، پنجرهی Command Prompt باز میشود.