اصرار آمریکا بر انحلال حشدالشعبی چرا؟
تلاش آمریکا برای انحلال حشدالشعبی می تواند با طرحهای احتمالی این کشور برای کودتا در عراق مرتبط باشد.
آمریکا در سال 2003 به بهانه دروغین وجود سلاح های کشتار جمعی به عراق حمله کرد و پس از سقوط صدام، پل برمر آمریکایی را حاکم این کشور کرد.
آمريکا هيچگاه تصور نمی کرد نتیجه برقراری دموکراسی در عراق به قدرت رسیدن دولتی خواهد بود که بر اساس اراده مردم تا حد توان خود سعی خواهد کرد در مسیر منافع ملت عراق حرکت و روابط خود را با همسایگان به دور از فشارهای کاخ سفید تنظیم کند.
برآیند دموکراسی در عراق بر خلاف خواست آمریکا به قدرت رسیدن جناح هایی شد که سالیان سال در جبهه مبارزه با رژیم صدام قرار داشتند و به دلیل اشتراکات و پیوندهای بسیاری چون دینی و مذهبی به ایران نزدیک بودند.
این نزدیکی ها چندان خوشایند آمریکا نبود و به همین دلیل بارها توطئههای مختلف در هجمههای رسانه ای علیه دولت در بغداد طراحی شد تا اینگونه وانمود شود که آمریکا با حمله به عراق، این کشور را در طبقی تقدیم ایران کرد.
طرحهای آمریکا برای دور کردن عراق از ایران فقط به تحریک احساسات ناسیونالیستی عراقی ها محدود نماند بلکه با شکست این هجمه دروغین تبلیغاتی، طرحهای آمریکا وارد درگیر کردن اهل تسنن و شیعیان و راه انداختن جنگ شیعه و سنی ادامه یافت و این موضوع به شکل گیری دهها گروه تروریستی در این کشور منجر شد که از حمایت مالی و تسلیحاتی برخی کشورهای عربی منطقه و متحد آمریکا چون عربستان و امارات برخوردار بودند.
ادامه این روند در دوره ریاست جمهوری اوباما به دخالت مستقیم جان کری وزیر خارجه وقت آمریکا در داخل عراق منجر شد و او با متهم کردن دولت وقت نوری مالکی به مشارکت ندادن اهل تسنن در قدرت، زمینه پیدایش داعش و مشروعیت دادن به اقدامات تروریستی این گروه را رقم زد.
جان کری در آن مقطع مدعی بود که بروز و ظهور چنین گروههایی محصول دور کردن اهل تسنن از قدرت است و این دروغی آشکار بود چرا که براساس قانون اساسی جدید عراق اهل تسنن سهم خود از قدرت را در اختیار گرفته بودند.
ظهور داعش و گسترش حوزه جغرافیایی این گروه در عراق از توطئه آمریکا برای سرنگونی دولت عراق حکایت داشت و کاملا روشن بود که آمریکا قصد دارد با استفاده ابزاری از این گروه، طبقه ای را به قدرت برساند که همانند دوره صدام در خدمت منافع آمریکا باشند.
در چنین شرایطی آمریکا حتی از فروش تسلیحات به دولت عراق هم سرباز زده و چیزی نمانده بود که علاوه بر اربیل مرکز اداره محلی کردستان عراق، بغداد پایتخت نیز سقوط کند.
در چنین شرایطی با فتوای آیت الله سیستانی مرجعیت عالی عراق، حشدالشعبی تشکیل شد و ایران نیز برای کمک به کشور همسایه وارد عمل شد و با ارسال تسلیحات لازم به عراق و آموزش نیروهای حشدالشعبی و دادن مشاوره به آنان از سقوط عراق جلوگيری کرد.
آمريکا که تصور نمی کرد با ابتکار عمل مرجعیت و کمک های ایران روبرو شود برای مصادره این پیروزی ها دست به تشکیل یک ائتلاف صوری زد تا پیروزی حشدالشعبی و ایران بر داعش را به نام خود ثبت کند و به حضور خود در عراق تداوم بخشد.
اکنون اوضاع بدتر از گذشته برای آمریکا شده بود چرا که حال نه تنها دولتی در عراق وجود داشت که در مسیر استقلال حرکت می کرد بلکه دارای نیرویی شده بود که بتواند در برابر توطئه ها برای باز گرداندن وضعیت به قبل مقاومت کنند.
در چنین شرایطی آمریکا و متحدانش وارد فاز جدیدی از توطئه علیه عراق شدند بطوری که از یکسو عربستان و امارات از در دوستی با عراق وارد شدند و سفارتخانههای خود را در بغداد بازگشایی کردند و با دعوت از برخی سران گروههای شیعی تلاش کردند میان بغداد و تهران فاصله بیاندازند و از سوی دیگر آمریکا از طريق سفارت خود تلاش کرد سناریوی ایجاد دودستگی در میان شیعیان را از طریق راه انداختن برخی حوادث مشکوک برای منحرف کردن جریان های اصلاح طلب، پیگیری نماید.
این رویکرد جدید آمریکا پس از شکست داعش با برنامهریزی برای سرنگونی دولت حیدرالعبادی ادامه یافت و با حمله به پایگاههای حشدالشعبی و دادن چراغ سبز به رژیم صهیونیستی برای چنین حمله هایی به اوج خود رسید.
اما چرا حشدالشعبی در نوک پیکان حمله آمریکا و متحدانش قرار گرفت؟ روشن است که حشدالشعبی متشکل از نیرویی بود که به فرمان مرجعیت تشکیل شده و با الگو گیری از روش ایران، نقش مهمی در خنثی سازی توطئه ها و حفظ حاکمیت و یکپارچگی عراق داشته است.
به ویژه اینکه یکی از طرحهای آمریکا در منطقه تجربه کشورهای بزرگ به چند کشور کوچک بر اساس مولفههای قومی و مذهبی بود تا در منطقه فقط رژیم صهیونیستی قدرت اول منطقه باشد.
این حشدالشعبی است که همچنان مانع توطئههای آمریکا ست و تا این گروههای قانونی منحل نشوند آمریکا قادر نخواهد بود که طرحهای خود را اجرا نماید.
یکی دیگر از توطئه های اخیر آمریکا که اخیراً از سوی باقرالزبیدی وزیر کشور اسبق عراق فاش شده است که حاکیست برنامه ای برای اجرای کودتا از سوی عناصر حزب منحله بعث به فرماندهی عزت الدوری معاون صدام دیکتاتور معدوم عراق با کمک برخی شخصیت های نظامی در ارتش در جريان است.
بر اساس گزارش القدس العربی وزیر کشور اسبق عراق افزوده است نشست هایی توسط عناصر فراری از عراق و بعثی های مقیم کشورهای غربی برگزار شده و امتیازات لازم به شاخه نظامی حزب منحله بعث واگذار شده و آموزش های نظامی گسترده عناصر بعث در شمال دیالی و مثلث مرگ (مناطق مکحول، خاکونه و سلسله جبال حمرین) با یک هدف انجام میشود یعنی حمایت از پروژه کودتای نظامی جدید در عراق.
بر این اساس می توان دریافت چرا آمریکا بر انحلال حشدالشعبی اصرار دارد.
تردیدی وجود ندارد حشدالشعبی که توانسته است گروه خطرناک داعش را نابود کند مانع اصلی در برابر توطئههای آتی چون کودتای نظامی در عراق است و برای برداشتن چنین مانعی طبیعی است که از سوی آمریکا شاهد هجمه های بی پایان باشد.
رویکرد دوگانه آمریکا در مسلح کردن شبه نظامیان تجزیه طلب در عراق و سوریه نیز این ارزیابی را ثابت می کند.
-------------------------------------------------------
رضا محمد مراد