رحیمی در نشست خبری
یکسانی رتبه کمی و کیفی تولیدات علمی ایران
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: برای نخستین بار رتبه کمی و کیفی تولیدات علمی براساس پایگاه استنادی اسکوپوس و وب آی ساینس یکسان شد.
آقای غلامحسین رحیمی در حاشیه نشست خبری که صبح امروز در سالن های همایش های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: رتبه کمی و کیفی تولیدات علمی در پایگاه استنادی وب آی ساینس 16 و در پایگاه استنادی اسکوپوس 15 شده است.وی گفت: بسیاری از افراد هر ساله این بحث را مطرح می کردند که میزان مقالات و تولیدی ایران را از نظر کیفی پایین تر از رتبه کمی تولیدات علمی است و امسال برای نخستین بار رتبه کمی و کیفی تولیدات علمی کشور یکسان شده است.آقای رحیمی با بیان این که در چند سال اخیر از نظر کمی رتبه علمی با 2 درصد افزایش به صورت ثابت بوده است گفت: پژوهشگران دانشگاه به ارتقای کیفی اهتمام ویژه داشته اند و از هم اکنون کیفیت تولیدات علمی که شاخص ترین میزان استنادی به مقالات دانشمندان ایرانی در سطح بین المللی است یکسان شده و توانستیم در کیفیت تولیدات علمی نیز مانند کمیت تولیدات توسعه را شاهد باشیم.وی تأکید کرد: البته این موضوع باید گسترش بیشتری داشته باشد زیرا سایر کشورها نیز در این خصوص در حال پیشرفت و توسعه هستند و این موضوع باید گسترش یابد
ضرورت ارتباط گسترده دانشگاه با صنعت
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: زمینه ارتباطی بین دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور با دستگاههای اجرایی قویتر میشود تا شاهد گسترش ارتباط میان دانشگاه و صنعت باشیم.
آقای غلامحسین رحیمی معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری طی سخنانی در نشست خبری که صبح امروز در سالن همایشهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به صورت مجازی برگزار شد افزود: در ابتدا سه مبحث اصلی تحقیقات، فناوری و ارتباط با صنعت را مورد بررسی و کنکاش قرار میدهیم. در بحث تحقیقات مهمترین نمود ما مقالات علمی که در سطح بین المللی به چاپ رسیده است مدنظر قرار میگیرد. رتبه کشور در عرصه مقالات و دستاوردهای علمی از نظر پایگاه استنادی اسکوپوس رتبه ۱۵ و از نظر پایگاه استنادی «وب آی ساینس» رتبه ۱۶ را دارا هستیم. همچنین از نظر رشد کمی مقالات در سال ۲۰۱۶ توانستیم ۶۲ هزار مقاله به چاپ برسانیم که اکثر این مقالات در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه شدند.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه از نظر کیفی ما همیشه اتهامی را در عرصه مقالات علمی شاهد بودیم، باید بگویم که در ۵ سال اخیر از رشد کیفی مناسبی برخوردار بودیم و در ۳ سال اخیر بالاترین رشد کیفی را دارا بودیم و اکنون برای نخستین بار رتبه علمی ما در دو پایگاه استنادی وب آی ساینس و اسکوپوس هم تراز با رتبه کمی است و این برای نخستین بار رخ داده است.
آقای رحیمی در ادامه تأکید کرد: تولید کتابهای آموزشی معتبر، تولید علم، تعداد محققان دانشی بومی، تعداد اختراعات ثبت شده، تدوین و تحقیق استانداردهای بومی از جمله مهمترین مؤلفههای تولید علم محسوب میشوند و بخشی از تولیدات مقاله نشان از حرکت در مرزهای دانش را دارد.
وی در ادامه با اشاره به رشد تعداد پارکهای علم و فناوری در سطح کشور گفت: هم اکنون ۴۳ پارک جامع در کشور وجود دارد که ۴۰ پارک مستقل و ۳ پارک وابسته به دستگاههای اجرایی است و ۱۹۵ مرکز رشد و هزار و ۷۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد که تعداد فناوران فعال در این شرکتها ۵۴ هزار نفر است و تاکنون تعداد ایدههای فناورانه تبدیل به محصول بیش از ۲ هزار ایده و میزان صادرات این شرکتها در یکسال گذشته تاکنون حدود ۱۰۰ میلیون دلار بوده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه در خصوص ارتباط دانشگاهها با جامعه و صنعت گفت: در چند سال اخیر این ارتباط رشد شتابندهای گرفته و شاهد گسترش دورههای کارورزی و مهارت افزایی در دانشگاهها هستیم که نسبت به سالهای قبل قابل مقایسه نیست.
آقای رحیمی ادامه داد: در همین راستا دولت و مجلس قانونی را تصویب کردند که ۴۰ درصد بودجه و اعتبارات پژوهشی دانشگاه ها، در امور مرتبط با جامعه و صنعت هزینه شود.
وی در ادامه افزود: همچنین در زمینه ارتباطی بین دانشگاه و پژوهشگاهها با دستگاههای اجرایی پیوند قوی تری برقرار شده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص زیرساختهای علمی در سطح دانشگاهها گفت: پارسال ۴۰ میلیون یورو به تجهیز دانشگاههای کشور اختصاص یافت تا آزمایشگاهها مجهز شوند و زیرساختهای خوبی فراهم شود.
همچنین در سال ۹۹ نیز مبلغ ۳۰ میلیون یورو که ۱۰ میلیون یورو به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و ۲۰ میلیون یورو به وزارت علوم تحقیقات و فناوری برای تجهیز دانشگاهها اختصاص یافت.
آقای رحیمی در ادامه ضمن اشاره به چند برنامه جدید وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت: برنامههای ویژهای برای ارتقاء علوم پایه، علوم انسانی و علوم اسلامی مرتبط با نهادهای پژوهشی وابسته به وزارت علوم تحقیقات و فناوری برای گسترش و ملی کردن پذیرش دستیاران پژوهشی و جذب پژوهشگران پسادکتری در نظر گرفته شد تا فقط شاهد رشد و گسترش کمی تعداد دانشجویان در مقطع دکتری نباشیم و گسترش کیفی هم داشته باشیم.
وی افزود: یک فضای ملی با تأکید بر گستره ملی در سطح بین الملل گشوده شده تا هم پژوهشگران ایرانی که در خارج از کشور مشغول تحصیل بودند بتوانند در دانشگاهها جذب شوند و هم پژوهشگران خارجی برتر در دانشگاههای کشور جذب و پذیرش شوند.
معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه در خصوص طرح جذب پژوهشی دانش آموختگان دانشگاهی گفت: در ۵ سال اخیر طرح جذب دستیار پژوهشی در سطح دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور در حال اجرا بود و در سال ۹۹ این موضوع با موافقت و تأیید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به یک برنامه ملی تبدیل شد.
آقای رحیمی تأکید کرد: در طی چند سال اخیر اصلاحاتی در آیین نامه ارتقا استادان صورت گرفته و در بحث امتیازات پژوهشی این موضوع در این آیین نامه به ثبت رسیده است تا بر اساس شرایط ومقتضیات مربوط به این آیین نامه شاخصهای کیفی حفظ شود.
وی در ادامه در خصوص بحث تخلفات علمی گفت: این موضوع براساس قانونی در مجلس تصویب و به دانشگاهها ابلاغ شده است و بخش بسیار زیادی از این موضوع به فعالیت معاونت پژوهشی بر میگردد تا فعالیت نهادهای اصلی علمی روشنتر شود و شاهد تخلفات کمتری در این عرصه باشیم.
وی با بیان این که باید تشویق شرکتهای دانش بنیان به ثبت اختراع برای ایجاد انگیزه بیشتر در پژوهشگران شکل بگیرد گفت: برنامه ویژهای برای گسترش ارتباط دانشگاه با صنعت و توسعه مراکز رشد و واحدهای فناوری و توسعه پارکهای علم و فناوری برای تبدیل دانشگاه به دانشگاه کارآفرین آماده شده است تا هرچه سریعتر ارتباط میان دانشگاه و صنعت گسترش پیدا کند و دانش آموختگان ما بتوانند وارد بازار کار شوند.
وی با بیان این که بیکاری دانش آموختگان و اشتغال آنها بر عهده وزارت علوم تحقیقات و فناوری نیست افزود: دانش آموختگان ما آمادگی بیشتری برای ورود به بازار کار دارند و شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری مهمترین محل جذب دانش آموختگان دانشگاه است.
آقای رحیمی در خصوص نمایشگاه پژوهش و فناوری امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا گفت: نمایشگاه امسال ترکیبی است یعنی بخشی از نمایشگاه حضوری و بخشی مجازی هم در تهران و هم در استانها اجرا میشود.