اذعان نخست وزیر سابق ترکیه به همراهی کشورش با آمریکا برای توطئه علیه سوریه
نخست وزیر سابق ترکیه ضمن اذعان به بخشی از نقش آفرینیهای آنکارا در توطئه علیه سوریه و همراهی ترکیه با آمریکا برای تجزیه سوریه؛ برای اولین بار، اطلاعاتی را در خصوص مخالفت افسران ارتش ترکیه با حمایت آنکارا از مخالفان سوری، فاش کرد.
به گزارش روزنامه اینترنتی رأی الیوم، احمد داود اوغلو که هم اکنون رئیس حزب مخالف «آینده» است در مصاحبه با شبکه «اخبار ترکیه» درباره سیاست کشورش در قبال پرونده سوریه از همان ابتدای بحران این کشور و نحوه تعامل آنکارا با این بحران گفت: «در آن زمان که وزیر خارجه ترکیه بودم پیشنهاد مداخله نظامی ترکیه را در سوریه دادم. فرماندهی ارتش ترکیه این درخواست را رد و افسران ارتش ترکیه با ایده دخالت نظامی این کشور در ترکیه مخالفت کردند.»
وی درباره علت مخالفت افسران ارتش ترکیه با دخالت نظامی این کشور در سوریه گفت: «افسران ارتش مخالف حضور نظامی ترکیه در سوریه به سازمان «گولن» وابسته بودند که فرماندهی ارتش را تحت کنترل داشتند. اگر فرماندهی ارتش ترکیه تحت کنترل سازمان گولن نبود واقعیت تحولات سوریه امروز کاملا متفاوت بود.»
داود اوغلو تأکید کرد: «من برای دخالت نظامی در سوریه در حد توان خود تلاش کردم، اما تصمیمی مانند حضور در سوریه باید در سطح کشور گرفته شود.»
بنا به اظهاراتی که وبگاه خبری شبکه «سوریه» وابسته به ترکیه که از خاک ترکیه پخش میشود، نقل کرد، داود اوغلو گفت: «اگر ترکیه، معارضان سوری موسوم به ارتش آزاد سوریه را آموزش میداد و از آن پشتیبانی میکرد ما شهرهای حلب و رقه را دست نمیدادیم و میتوانستیم مناطق شمال سوریه را از حضور عناصر (تروریستی) داعش پاکسازی کنیم و ترکیه امروز مناطق شمال سوریه از دیرالزور تا لاذقیه را اداره میکرد.»
نخست وزیر سابق ترکیه تأکید کرد: «ترکیه از همان آغاز بهار موسوم به بهار عربی، تلاش کرد با اطلاع رئیس ستاد ارتش و سازمان اطلاعات کشور یک دیوار امنیتی برای برای حفاظت از مرزهای جنوبی خود ایجاد کند. ما در این ارتباط خطی در مرزهای جنوبی خود از سلیمانیه در شمال عراق تا جنوب حلب، شمال حمص حتی تا لاذقیه و طرطوس ترسیم کردیم.»
داود اغلو در ادامه مصاحبه خود حادثه «حمله» شیمیایی را نقطه عطف و تعیین کننده راهبردهای ترکیه در سوریه خواند و در عین حال فاش کرد ترکیه و آمریکا در گذشته سیاست مشترکی در قبال پرونده سوریه داشتند.
داود اوغلو درباره ناکامی و شکست ترکیه در پشتیبانی از معارضان سوریه (زمانی که نخست وزیر ترکیه بود) گفت این مسئله به فاش شدن اطلاعاتی خطرناک درباره حادثه توقیف کامیونهای متعلق به سازمان اطلاعات ترکیه که حامل سلاح بودند، برمی گردد.
وی سازمان گولن را مسئول توقیف کامیونهای حامل سلاح دانست و گفت زمانی که این میزان از مزدوران وابسته به سازمان گولن در بدنه دولت و ریاست ستاد ارتش ترکیه بودند، چه کاری از دست نخست وزیر بر میآمد؟
اوغلو افزود: اگر از ارتش آزاد حمایت میکردیم همچنان که آمریکا از یگانهای مدافع خلق کردهای سوریه (کردهای سوریه) حمایت کرد، میتوانستیم شهرهای حلب، رقه و دیرالزور را به کنترل خود در آوریم و امروز به این وضعیت نمیرسیدیم و اکنون درباره این موضوع حرف نمیزدیم.
داود اوغلو گفت: من وزیر خارجه بودم و فقط از دیپلماسی استفاده میکردم و مسئولیتی در قبال آن نداشتم، ریاست ستاد ارتش را اداره نمیکردم، در داخل ارتش ما مشکلی وجود داشت، ما همان ارتشی را در اختیار داشتیم که اقدام به کودتای نظامی علیه ما و شهرهای آنکارا و استانبول را بمباران کرد، باید از قدرت و نیروی دیپلماسی و نظامی به صورت منسجم استفاده کرد، اما من فقط مسئول دیپلماسی کشور بودم و نمیتوانستم از قدرت نظامی استفاده کنم.