به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران، با اشاره به فرارسیدن اربعین حسینی ضمن عرض تسلیت، گفت: امیدوارم همه آنها که رسالت حسینی و زینبی دارند با صلابت راه خودشان را ادامه دهند.
وی همچنین با اشاره به اینکه امسال راهپیمایی بزرگ اربعین اتفاق نخواهد افتاد، اظهار داشت: دل های مومنین از همه ادیان راهی کربلاست. مردم در جمهوری اسلامی ایران نیز در تلاش هستند بتوانند به صورت دورادور این عزای حسینی را برپا کند. امیدرواریم سال دیگر بدون کرونا "هم راهپیمای" هم به سوی کربلا باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گاه شمار سیاست خارجی در هفته ای که گذشته، گفت: روز ۱۳ مهر آقای ظریف به نمایندگی از رئیس جمهور سفر یک روزه ای به کویت داشت؛ برای تسلیت درگذشت امیر کویت به مردم و دولت و همچنین به امیر جدید تبریک و همراهی جمهوری اسلامی را اعلام کرد.
آقای خطیب زاده با بیان اینکه در این هفته آقای ظریف با همتای روسی گفتگو داشت، اظهار داشت: در روز ۱۰ مهر هم با وزیر امور خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان گفتگو کرد و همچنین در سفارت کویت برای امضای دفتر یادبود درگذشت امیر کویت حاضر شد.
وی با بیان اینکه تحولات همسایگان شمالی را به دقت رصد می کنیم، گفت: از روز اول اعلام کردیم، مسیر نظامی برای حل این مسئله وجود ندارد. ما تاکید می کنیم باید هرچه زودتر توقف درگیری نظامی صورت بگیرد و گفتگوها آغاز شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ایران طرحی را آماده کرده که با مشورت با هر دو طرف درگیر و دولت های منطقه و همسایگان پیگیری خواهد شد. امیدواریم هر دو طرف از ادامه جنگ و خشونت اجتناب کنند و حقوق عدم تعرض به غیر نظامیان را رعایت کنند؛ جمهوری اسلامی تعرض به خاک خودش را تحمل نمی کند، هرچند به صورت ناآگاهانه باشد.
آقای خطیب زاده در ادامه درباره موضع اخیر آلمان درباره تحریم های ایران، گفت: اینکه اروپا چه تصمیمی برای ادامه تمدید تحریم تسلیحاتی بگیرد، بر عهده خودشان است، اما آنها به موجب برجام تعهد دارند مانع لغو تحریم تسلیحاتی نشوند. جمهوری اسلامی ایران از حق خودش استفاده خواهد کرد.
وی همچنین درباره انتفاع اقتصادی ایران از برجام، اعلام کرد: اروپا نشان داد، چقدر در انجام تعهدات اقتصادی خودش درقبال برجام ناتوان است، حتی درباره اینستکس هم نتوانسته کاری انجام دهد. توصیه من این است که پایتخت های طرف برجام دقت کنند. تاریخ قضاوت خواهد کرد کدام طرف به برجام متعهد بوده است.
آقای خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره حمله موشکی ارمنستان به برخی شهرهای استراتژیک، گفت: یک اصل اساسی عدم تعرض به غیر نظامیان است. ما بدون لحظه ای مکث اعلام کردیم این کار از نظر ما مردود است و تمام تلاش ها باید برای خاموش شدن این آتش درگیری ها باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره سفر نمایندگانی از سازمان ملل به عراق گفت: در سفر دو هفته قبل وزیر امور خارجه عراق به تهران، درباره موارد متعددی صحبت و بعد از ملاقات های تهران مواضع خودمان را اعلام کردیم. حفظ جایگاه مرجعیت در عراق برای ما مهم است، مجاز نمی دانیم طرف های خارجی در امور عراق مداخله داشته باشند و مردم عراق باید آنطور که می خواهد امور را پیش ببرند.
وی با اشاره به اینکه روابط ایران و عراق مستحکم تر از گذشته ادامه پیدا می کند، گفت: متاسفانه برخی طرف های خارجی ابایی ندارد که بگویند در امور داخلی عراق مداخله می کنند.
آقای خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا نامه ای از آمریکا دریافت کرده اید، اظهار داشت: من نمیدانم کدام نامه را می گویید.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آمریکا و آقای خلیل زاد نماینده دولت افغانستان نیستند، تصریح کرد: این افتضاح تاریخی برای آمریکا باقی است که به افغانستان لشکرکشی و شهروندان و غیرنظامیان را کشت و آواره کرد. همین آمریکا هجده سال بعد برمی گردد و با طالبان مذاکره می کند! مسیر آمریکا، زورگویی است.
آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست خبری با خبرنگاران، درباره مسائل و تحولات افغانستان و اینکه طالبان مسیر مذاکرات را اشتباه می رود، افزود: گفتگوها باید بین الافغانی و در چارچوب جمهوری اسلامی افغانستان و قانون اساسی این کشور و احترام به حقوق همه اقشار باشد. جمهوری اسلامی ایران هم تلاش می کند این گفتگو ها به صورت اصیل برگزار شود.
این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره محدودیت های تسلیحاتی ایران، گفت: ایران به برکت جوانان و دانشمندان نیازهای خودش را در سطح بالایی تامین می کند. قطعا وزارت دفاع هم برای نیاز خودش اقدام خواهد کرد.
وی درباره برجام نیز اظهار داشت: اصلا اهمیتی ندارد آمریکایی ها برای مصرف داخلی خودشان چه حرفی می زنند، برای ما ملاک قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است. رئیس جمهور آمریکا با وقاحت تمام خروج خودش از برجام را اعلام کرد و حداکثر فشار را به ایران آورد. پس مهم نیست کدام حزب در آمریکا رای بیاورد. اگر آمریکا بخواهد به تعهداتش برگردد مسیر روشن است؛ باید بپذیرد اشتباه کرده، به تعهدات برگردد، و خسارت را جبران کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در ادامه با اشاره به اینکه کشورهای مختلف دستورالعمل های سختگیرانه ای را برای مسافرت افراد قائل شده اند، گفت: با طرف های ترک درباره سفرها به ترکیه گفتگو داشته ایم. این سفرها مربوط به شهروندان مقیم، دانشجویان و کسانی که روادید بلند مدت دارند برقرار است، اما سفرهای توریستی به دلیل حساسیت ها برقرار نمی شود.
سخنگو دستگاه دیپلماسی در ادامه درباره اقدامات وزارت خارجه برای پس گرفتن طلب های کشورمان از کره جنوبی، گفت: با سرعتی که ما تمایل داریم، کار پیش نمی رود. در خصوص خرید دارو برخی اقلام گفتگوهایی داشتیم. بانک مرکزی هم پیگیر است. به ویژه برای خرید واکسن آنفولانزا و کرونا در حال پیگیری هستیم.
ایالات متحده مسئول ترور بزدلانه سردار سلیمانی است
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه ایالات متحده آمریکا مسئول ترور بزدلانه سردار سلیمانی است، تصریح کرد: ما شخصی به اسم ترامپ نمی شناسم، بلکه رئیس جمهور آمریکا را می شناسیم و باید پاسخگو باشد.
آقای خطیب زاده در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال دیگری درباره تفاوت دیدگاه دو نامزد انتخاباتی در آمریکا درباره ایران و اینکه آیا این تفاوت برای ایران مهم است یا خیر؟، اظهار داشت: سیاست ایران در قبال آمریکا حساب شده و دقیق است. این کشور علیه ما جنگ و تروریسم اقتصادی آغاز کرده است و ما به رفتار ایالات متحده در این زمینه نگاه خواهیم کرد. البته این جدای از مسئله ترور سردار سلیمانی است؛ ما در این باره اهل تهدید نیستیم. اهل عمل هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه درخصوص پرونده قاضی منصوری در رومانی، اظهار داشت: من چند بار با جزئیات گفته ام، اما باز می گویم سفارت های جمهوری اسلامی ایران نماینده حاکمیت و در موضوعات مختلف تسهیل کننده امور دولت و حاکمیت هستند. درباره آقای منصوری هم احکامی درباره وی وجود داشته و به اینترپل هم در همان مسیر رفته است. اینکه اینترپل کاری را انجام دهد حتما با درخواست ایران بوده است. این سوال باید از سخنگوی قوه قضائیه و سخنگوی پلیس هم با دقت پرسیده شود.
در راستای اقتصاد مقاومتی حرکت خواهیم کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در راستای اقتصاد مقاومتی حرکت خواهیم کرد و در این زمینه به کشوری وابسته نخواهیم بود.
آقای خطیب زاده در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، درباره مراحل اجرای سند ۲۵ ساله با چین و ضرورت های تسریع در اجرایی کردن این سند، افزود: این سند بارها بین ایران و چین رد و بدل شده است، اجرای این سند به معنای وابسته کردن اقتصادمان به کشور دیگری نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما جز معدود کشورهایی هستیم که هر ۴ مولفه قدرت اقتصادی را در داخل داریم، من نوید خوبی را به مردم می دهم، اتفاقات خوب و میمونی دارد در ایران می افتد، اما خیلی ها دوست دارند کسی آنها را نداند.
وی با تاکید بر اینکه ما شرمنده مردم هستیم، گفت: من نوید می دهم در راستای اقتصاد مقاومتی حرکت خواهیم کرد و در این زمینه به کشوری وابسته نخواهیم بود.
آقای خطیب زاده درباره مصاحبه اخیر وزیر خارجه که به کارشکنی هایی در داخل اشاره کرده بود، گفت: اگر مشخص بگویید در چه حوزه ای کارشکنی شده، بهتر می توانم پاسخ بدهم. اما هر وقت سیاست خارجی با سیاست داخلی تداخل پیدا می کند، مشکل ایجاد می شود. ما همواره سعی کردیم نماینده شایسته ای برای ایران باشیم.
وی همچین یک بار دیگر تاکید کرد بر سر اجرایی شدن سند همکاری ایران و چین مانعی وجود ندارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا تجهیزات نظامی از ایران به ارمنستان می رود؟ گفت: ایران مسیر گذر ارمنستان است، ما متعهدیم مسیر برای تامین اقلام غیر نظامی را فراهم کنیم. اما اجازه نمی دهیم هیچ سوء استفاده ای از این مرزها صورت بگیرد. تمام مساعی جمهوری اسلامی ایران حل و فصل دائمی این مناقشه است، چراکه بیشترین ضربه را مردم بی دفاع و غیر نظامی می بینند.
آقای خطیب زاده درباره ادعای یک مقام صهیونیست که گفته بود می خواهیم علیه ایران جبهه متحد تشکیل دهیم، گفت: این رژیم در انواع بحران های اقتصادی، اجتماعی و... در حال غرق شدن است. هر کشوری که خودش را به این خانه سست متکی کند، متضرر خواهد شد.
وی درباره مشکلات تردد دانشجویان پذیرفته شده در دانشگاه های آلمان به دلیل شیوع ویروس کرونا هم گفت: سفارت های جمهوری اسلامی ایران در کشورهای مختلف این مسئله را پیگیری می کند، اما حوزه شینگن قوانین خاصی دارد، روادید غیردائم یعنی نوع C هنوز اجازه تردد ندارد. اما این مسئله برای ما مهم است و آن را پیگیری می کنیم.
جزایر سه گانه مورد ادعای امارات، تا ابد ایرانی است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای امارات متحده عربی در خصوص جزایر سهگانه ایرانی، گفت: جزایر سه گانه ایرانی در خلیج همیشه فارس بدون شک و قطعی متعلق به ایران است.
آقای خطیب زاده در ادامه نشست خبری، درباره ادعای امارات متحده عربی در خصوص جزایر سهگانه ایرانی و پروژه ساخت لوله های نفتی امارات با همراهی رژیم صهیونیستی در خلیج فارس، افزود: هر کشوری در همسایگی ما، هر چقدر هم خطا کند، سعی میکنیم با توجه به سیاست حسن همسایگی به مسیر درست کنش های منطقهای برگردد. البته امارات سالهاست که در مسیر غلطی در برخی حوزهها گام برمیدارد.
وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران درباره جزایر سه گانه از کسی اجازه نمیگیرد، اظهار داشت: جزایر سه گانه ایرانی در خلیج همیشه فارس بدون شک و قطعی متعلق به ایران است و این اظهارات نه حقی برای کسی ایجاد میکند و نه تاثیری بر اعمال حاکمیت ایران دارد.
این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد: رژیم صهیونیستی در حضیض خود به سر میبرد و سعی میکند در این غرق شدن هر کس دیگری را با خود به زیر بکشد، امیدوارم امارات و دولت فعلی این کشور با رژیم صهیوینستی به زیر آب کشیده نشود.
آقای خطیب زاده در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره ادعای اخیر یک مقام سعودی درباره ایران، گفت: عربستان در چارچوب ان.پی.تی موظف است به تعهداتش پایبند باشد. به ریاض هم تذکر میدهیم که اجازه دهد مسیرهای بینالمللی و حقوقی درباره فعالیتهای بعضا پنهان و غیرآشکار این کشور با دقت پیگیری شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین با بیان اینکه دیپلماسی اقتصادی کلمه نیست بلکه مجموعهای از اقدامات است، تصریح کرد: ایران در حوزه اقتصادی وزارتخانههای اقتصادی با مسئولیت مشخص برای توسعه اقتصادی و تعاملات بانکی و مالی دارد که هیچ کدام از این اختیارات نزد وزارت خارجه نیست. وزارت خارجه تسهیل کننده اقداماتی است که ارگانها و وزارتخانههای مسئول باید انجام دهند. البته معاونت اقتصادی وزارت خارجه با همین درک برای هماهنگی ایجاد شد.
آقای خطیب زاده در ادامه به فشار حداکثری آمریکا ضد ایران اشاره کرد و افزود: فشار حداکثری نیز یک اسم نیست، یک تلاش بی نهایت توسط یک جماعت ضد ایرانی در واشنگتن و سرزمینهای اشغالی و برخی پایتختهای دیگر است که گلوی ایران را فشار دهند.
وی تاکید کرد؛ وزارت خارجه شبانه روز در این حوزه کار میکند، ولی ما اهل لو دادن اقدامات نیستیم. وزارت خارجه به طور مداوم با کمیسیونهای مجلس در حال رایزنی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره طرح پیشنهادی روسیه برای خلیج فارس هم گفت: طرح روسیه طرح جدیدی نیست و یکی از نزدیکترین طرحها به طرح جمهوری اسلامی است. با هر طرحی که فراگیر، جامع و تامین کننده اصول اولیه باشد همراهی خواهیم کرد، ولی طرح ایران به عنوان "طرح امید" جامعترین طرح است و این مسیر را ادامه میدهیم.
آقای خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی درباره بازدید اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی از دومین محل مورد نظرش، گفت: روابط ایران و آژانس فنی و حرفهای بوده است، هر زمان آژانس از فشارهای طرفهای ثالث دور بوده این همکاریها به خوبی انجام شده است.
سخنگوی وزارت خارجه در بخشی از این نشست خبری درباره بدهی کره جنوبی به ایران و تلاش برای تامین مالی خرید واکسن انفولانزا و کرونا تصریح کرد: رایزنی ها درباره "تامین مالی" پیش خرید واکسن کرونا صورت گرفته تا به محض تولید واکسن امکان خرید آن فراهم باشد؛ البته با یک تعللهایی از سوی کره جنوبی روبرو هستیم و امیدواریم طرف کرهای حساسیت موضوع را متوجه شود و سرعت لازم را بدهد.