به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی و فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما، آقای دکتر محمد حسین سلطانی متخصص ارولوژی با اشاره به میزان شیوع سرطان پروستات گفت: سرطان پروستات یعد از سرطان پوست به عنوان شایعترین سرطان در مردان بالای ۷۰ سال شناخته میشود.
وی افزود: سرطان پروستات یکی از سرطانهایی است که همه گیری بسیار بالایی نیز دارد.
سرطان پروستات کشنده است؟دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به رشد آرام سرطان پروستات افزود: اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود به طور معمول کشنده نیست و حتی از میزان مرگ پایینی نیز برخوردار است.
آقای دکتر سلطانی انجام تستهای غربالگری در سنین پایینتر را راه حل مؤثری برای کنترل و پیشگری از پیشروی سرطان پروستات دانست و توصیه کرد: افرادی که دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات هستند بهتر از سنین پایینتر غربالگری و انجام آزمایشهای دورهای را انجام دهند.
وی تأکید کرد: چنانچه این بیماری در سنین پایینتر تشخیص داده شود، طول عمر این بیماران به شکل قابل توجهی افزایش خواهدیافت.
هشدار به مردان؛ سرطان پروستات ارثی هم هستوی با بیان این که ریسک فاکتورهای خاصی برای بروز سرطان پروستات وجود ندارد توضیح داد: بروز این سرطان دلیل خاصی ندارد و تقریبا علت بروز آن ناشناخته است و تنها علتی که شانس ابتلا به این سرطان را بالا میبرد، عوامل ارثی و ژنتیکی است.
آقای دکتر سلطانی تأکید کرد: افرادی که فامیل و یا اعضای خانواده درجه یک در سنین پایین (کمتر از ۵۵ تا ۶۰سال) به این سرطان مبتلا شده اند، در این افراد احتمال بروز این سرطان به مراتب بیشتر از سایرین است.
این دانشیار دانشگاه درباره روشهای تشخیص این بیماری نیز توضیح داد: تست psa از جمله تستهای غربالگری است که برای تشخیص این بیماری از سنین ۵۰ سالگی انجام میشود و چنانچه سابقه سرطان پروستات در خانواده درجه یک وجود داشته باشد هم توصیه میشود نخستین تستهای غربالگری از سنین ۴۰ سالگی آغاز شود.
پروستات، سرطان خاموش وپنهانوی با بیان این که آزمایشهایی همانند سونوگرافی معیاری برای تشخیص سرطان پروستات نیست خاطرنشان کرد: سرطان پروستات، سرطان خاموش و پنهان است، معاینات بالینی نیز در تشخیص این سرطان کاربردی چندانی ندارد، زیرا اگر پروستاتی تبدیل به سرطان شده باشد و در معاینه بالینی تشخیص داده شود، سرطانی بسیار پیشرفته است.
آقای دکتر سلطانی ادامه داد: سرطانهای درجه پایین و متوسط اغلب در معاینات بالینی قابل شناسایی نیستند.
وی با اشاره به این که مصرف برخی مواد غذایی مثل گوجه فرنگی و یا گیاهان دارویی در درمان و یا ابتلا به سرطان پروستات تأثیری ندارد، گفت: اطلاعاتی درباره این موضوع که این مواد غذایی و یا میزان مصرف این مواد چقدر باشد در دسترس نیست و این مطالب پایه و اساس علمی ندارد و این مطالب تعریف نشده است.
این دانشیار دانشگاه تأکید کرد: راه پیشگیری خاصی برای مبتلا نشدن به سرطان پروستات وجود ندارد و تنها راه تشخیص این بیماری در مراحل زودرس، آزمایشهای غربالگری است.
آقای دکتر سلطانی درباره علائم اولیه این بیماری نیز توضیح داد: بخش عمده افرادی که مبتلا به سرطان پروستات میشوند هیچ علامت بالینی ندارند، ولی با کمک آزمایشهای غربالگری که دارای حساسیتهای بالایی نیز هستند میتوان این سرطان را تشخیص داد.
تشخیص سرطان پروستات با آزمایشهای غربالگری سریع و ساده ممکن استاین دانشیار دانشگاه یادآور شد: این بیماری علامت مشخصه و خاصی ندارد به این معنی که فردی که بزرگی خوشخیم پروستات هم دارد همان علائم ادراری را دارد که ممکن است فردی مبتلا به سرطان پروستات داشته باشد، زیرا هیچ علامت اختصاصی برای سرطان پروستات وجود نداشته فقط در آزمایشهای غربالگری سریع و ساده این بیماری تشخیص داده میشوند.