به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ خبرگزاری رویترز در گزارشی به قلم نیلیا باگرف و نورد هووهانیسیان نوشت: با توجه به افزایش تلفات این مناقشه که شدیدترین درگیری در قره باغ از دهه ۱۹۹۰ محسوب میشود، روسیه و فرانسه پیشتر خواستار آتش بس فوری در این منطقه شده بودند. قره باغ بخشی از جمهوری آذربایجان است، اما توسط ساکنان آن که به طور عمده ارمنی هستند، اداره میشود.
رسانهها به نقل از دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین اعلام کردند: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور با تبادل نظر با شورای امنیت روسیه درباره این بحران، «از فراهم کردن مقدمات برای تدوین یک بیانیه مشترک توسط رؤسای جمهور روسیه، آمریکا و فرانسه درباره قره باغ» خبر داد.
بنا بر اعلام کرملین، پوتین و امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه پیشتر درباره نحوه کمک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری که در این مناقشه میانجیگری میکند برای پایان دادن به این درگیری تبادل نظر کردند.
یک مقام فرانسوی به رویترز گفت: «تهیه بیانیه مشترک با روسها و آمریکاییها هرگز آسان نیست، و حتی در شرایط فعلی دشوارتر است.»
روسیه همچنین پیشنهاد میزبانی وزیران خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان را برای گفتگو به منظور پایان دادن به این درگیری مطرح کرده است. این درگیری یکشنبه بروز کرد و موجب احیای دههها مناقشه بر سر این منطقه کوهستانی شد. از زمان شروع درگیری یکشنبه تاکنون، دهها تن کشته و صدها نفر زخمی شده اند. منطقه قره باغ در جریان جنگ سالهای ۹۴-۱۹۹۱ که ۳۰ هزار کشته بر جا گذاشت، از جمهوری آذربایجان جدا شد. اما این منطقه در سطح بین المللی، به عنوان یک جمهوری مستقل به رسمیت شناخته نمیشود.
دفتر دادستانی کل جمهوری آذربایجان اعلام کرد: اقدام صبح پنجشنبه ارمنستان در گلوله باران در شهر ترتر در جمهوری آذربایجان موجب کشته شدن یک غیرنظامی شد و به ایستگاه قطار شهر خسارت شدیدی تحمیل کرد.
سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد: نیروهای جمهوری آذربایجان تلاش کرده بودند دوباره آرایش نظامی بگیرند، اما از این اقدام آنها جلوگیری به عمل آمد.
مقامات ارمنستان اعلام کردند: دو فرانسوی که برای روزنامه لوموند فرانسه کار میکردند، در گلوله باران شهر مارتونی ارمنستان توسط جمهوری آذربایجان زخمی و به بیمارستان منتقل شدند. یک منبع دولت ارمنستان گفت حال این دو نفر وخیم است.
تصاویری که خبرگزاری آناتولی ترکیه منتشر کرد خبرنگاران را در نقطهای نامعلوم از قره باغ نشان میدهد که پس از گلوله باران از سوی ارمنستان میدوند تا پشت یک دیوار پناه بگیرند. در این تصویر ویدئویی صدای انفجار مهیبی شنیده میشود.
کرملین اعلام کرد: هیچ راه دیگری به جز استفاده از «روشهای سیاسی و دیپلماتیک» برای حل این بحران وجود ندارد.
روسیه و فرانسه ریاست مشترک گروه مینسک را با آمریکا بر عهده دارند. این گروه از زمان شروع تازهترین درگیری ها، تشکیل نشست نداده است.
دفتر مکرون اعلام کرد: وی و پوتین «از اعزام مزدوران سوری توسط ترکیه به قره باغ هم نگران هستند.»، اما خبرگزاری ایتارتاس به نقل از کرملین اعلام کرد اعزام جنگجو از سوریه و لیبی به قره باغ بسیار خطرناک است. روسیه در ارمنستان پایگاه نظامی دارد.
ترکیه که متحد نزدیک جمهوری آذربایجان با اکثریت جمعیت مسلمان است، اعلام کرده است «هر اقدامی که لازم باشد» برای حمایت از این متحد خود انجام خواهد داد، اما اعزام مزدور به منطقه را انکار کرده است.
مکرون که کشورش حدود ۶۰۰ هزار شهروند ارمنی دارد، ترکیه را به لفاظیهای «جنگ طلبانه» متهم کرده است.
یک منبع دولت آلمان گفت: سران اتحادیه اروپا در اجلاسی که اواخر پنجشنبه در بروکسل آغاز میشود، به گفتگو درباره این درگیری خواهند پرداخت.
کلمنت بیون، وزیر امور اروپای فرانسه گفت: اتحادیه اروپا باید به ترکیه درباره قاطعیت خود اخطار بدهد تا بداند که این وضعیت ممکن است منجر به اعمال تحریم شود.