گزارش مکتوب :
همدان ، بعد از 7 ماه قرمز شد
استان همدان بیشتر از 7 ماه نتوانست در مقابل کرونا دوام بیاورد و متاسفانه به علت برخی عوامل قرمز شد. میزان فوتی ها از روزی یک فوتی حالا به روزی شش و بیشتر رسیده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان، این روزها کرونا در استان همدان جولان می دهد و کسی را یارای مقاومت با او نیست.هر وقت که فکر می کنی این ویروس را از پا در آورده ای تازه جولان این ویروس شروع می شود. هر وقت که فکر می کنی شهرت سفید شده است و بی خیال می شوی بلافاصله بر تو چیره می شود و شهرت را قرمز می کند.استان همدان در این شش ماهه گذشته همواره زرد بود و هیچگاه قرمز نشد اما چند روزی است که استان همدان در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفته است. در روزهای اخیر با شدت گرفتن شیوع کرونا در استان همدان میزان فوتی ها و مبتلایان هم رو به فزونی گذاشته است..به گفته دکتر کرمی ، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان پیش از این میزان فوتی به در استان روزانه یک تا دو نفر بود که متاسفانه هم اکنون به روزی شش نفر افزایش یافته است . او می افزاید:" بر اساس آخرین آمارها شمار مبتلایان به کرونا در استان به بیش از 4 هزار نفر رسیده و همچنین تاکنون حدود 600 نفرهم فوت کرده اند.
چرا استان همدان قرمز شد
حدود ده روز پیش بود که در نشست ستاد ملی مقابله با کرونا که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد اعلام شد که استان همدان و یک استان دیگر تنها استانهای سفید در کشورند و فقط چند روز بعد اعلام شد که استان همدان هم جزو استانهای قرمز قرار گرفته است و بعد هم در برخی از خبرگزاری ها اعلام شد که میزان فوتی های کرونا در در دو استان من جمله همدان بیشترین میزان فوتی ها را دارد که البته این خبر از طرف دانشگاه علوم پزشکی همدان تکذیب شد.
برخی عوامل موجب شده که وضعیت کرونا در استان به مرحله قرمز برسد که از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد.
افزایش ترددهای جمعیتی و به حرکت درآمدن ویروس کرونا
بی توجهی به شیوه نامه های بهداشتی در هفته های گذشته موجب شد تا بالاخره بعد از 7 ماه استان همدان قرمز شود. به گفته دکتر حیدری مقدم، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان مهم ترین علت قرمز شدن همدان را تردد جمعیتی در مکانهای مختلف و به مناسبات مختلف و رعایت نکردن موارد بهداشتی می داند و معتقد است :" تردد جمعیت در مکانهای مختلف موجب شده است ویروس در زمانهای مختلف و مکانهای مختلف به حرکت درآید و افراد بیشتری را درگیر این ویروس کند".
دکترخیراندیش، رئیس شبکه بهداشت شهرستان همدان هم مهمترین عامل افزایش شیوع ویروس کرونا را برگزاری آزمونهای متعدد ، مراسم مذهبی ، افزایش سفرها در تعطیلات ، افزایش میهمانیهای دور همی و پنهان کاری برخی بیماران کرونایی و خانوادههای بیماران ناقل عنوان می کند".
شیوه نامه های بهداشتی در برگزاری مراسم ایام محرم اگرچه با تاکیدات رهبری تا حدودی رعایت شد اما در برخی هیئت ها و عزاداران موارد بهداشتی را آنگونه که باید رعایت نکردند. برگزاری آزمون های پی در پی کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری و سایر آزمونهای متفرقه هم در این موج جدید موثر بود. دکتر کرمی ،معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه اگرچه در بیشتر مراسم مذهبی شیوه نامه های بهداشتی رعایت شد اما در برخی مراسم هم متاسفانه به این موارد دقت نشد که این هم خود می تواند بر حرکت ویروس موثر باشد .
او در مورد برگزاری آزمون ها هم تاکید کرد که متاسفانه در برخی حوزه ها شیوه نامه های بهداشتی مورد بی توجهی قرار گرفت . آغاز سال تحصیلی از 15 شهریور و ورود حداقل نیمی از دانش آموزان به مدارس را می توان یکی دیگر از علل شروع موج سوم کرونا دانست.
اگرچه بیشتر والدین اجازه ورود دانش آموزان خود را به مدارس نمی دهند و نسبت به ابتلای فرزندان خود به ویروس کرونا نگرانند اما برخی از دانش آموزان هم سر کلاسهای درس حاضر شده اند. پر واضح است که دانش آموزان در رعایت موارد بهداشتی کم تجربه تر و نابلد تر هستند و به راحتی از طریق دانش آموزان ویروس کرونا می تواند در داخل منازل و بقیه جاها به چرخش درآید. با آمدن فصل سرما و همراه شدن ویروس آنفلوآنزا با ویروس کرونا به نظر می رسد که شرایط از این هم پیچیده تر شود. آقای افشاری، فرماندار همدان هم با بیان اینکه فصل سرما تهدیدی جدی برای انتشار این ویروس است و نگرانیهایی را ایجاد کرده است، می افزاید :" این فصل و به علت بازگشایی مدارس ، بسته شدن فضاها وایجاد تجمعات موجب تشدید انتشار این ویروس خواهد شد".
خسته شدن مردم و کادر درمان
یکی دیگر از مواردی که موجب افزایش روند شیوع کرونا در استان شده است را می توان در خسته شدن مردم در برخورد و مواجهه با ویروس کرونا دانست. از آنجایی که تاکنون مردم با چنین مسائل و مشکلاتی درگیر نبوده اند و اساسا چنین موضوعی برای نخستین بار است که به صورت همه گیر در جهان اتفاق می افتد طبیعی است که برای مردم رعایت مداوم شیوه نامه های بهداشتی در مدت طولانی موجب خستگی مردم شود.در این میان خستگی کادر درمان که خود قصه ای دیگر است. کادر درمان که در خط مقدم مسئولیت اصلی مقابله و مبارزه با کرونا را تحمل می کند پس از هفت ماه خسته شده است و فرصتی برای تجدید قوا و استراحت نداشته است.
بی توجهی و بی مسئولیتی مردم و مسئولان در مقابله با کرونا هم متاسفانه جورش را باید کادر درمان بکشد و تحمل کند. تحلیل رفتن قوای کادر درمان و اینکه زمان پایان این ویروس نامعلوم است خود بر کادر درمان و مردم هم تاثیر سوئی دارد.دکتر بهرامی، مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی استان با بین اینکه متاسفانه کادر درمان خسته شده اند و از نظر امکانات هم در مضیقه هستیم می گوید:" با قرمز شدن استان و بالا رفتن شمار مبتلایان ممکن است با کمبود تخت های مجهز بیمارستانی مواجه شویم".
همدان ، مقصد گردشگران
یکی دیگر از مواردی که استان همدان را بعد از حدود 7 ماه قرمز کرد ورود گردشگران به استان با وجود توصیه های مسئولان به مسافرت نرفتن بود. استان همدان به علت کوهستانی بودن و داشتن آب و هوای خنک در ایام تابستان هر ساله مقصد گردشگران زیادی از نقاط مختلف کشور بویژه مناطق جنوبی و گرمسیری است. گزارش های پی در پی خبرنگاران خبرگزاری صداوسیما در همدان حاکی از ورود گردشگران و اقامت چند روزه آنها در مراکز گردشگری و تاریخی همدان بود و همچنان هم ادامه دارد.
گردشگری اگرچه آقای مالمیر، مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی بارها گفته بود که اسکان گردشگران در استان بجز تعدادی هتل که دارا مجوز هستند ممنوع است اما کماکان گردشگران در خانه مسافرهایی که به صورت غیر قانونی فعالیت می کنند و حتی در برخی بوستان ها و مکان های عمومی ، اسکان می یافتند . حتی بارها هم شنیده شد که برخی از شهروندان سایر استانها که در شرایط قرمز قرار داشتند به صورت یک ماهه برای اقامت به همدان می آیند و اسکان می یابند.
به گفته سرهنگ عزیزی، رئیس پلیس راه استان متاسفانه در اواخر تعطیلات و بویژه ایام عاشورا و تاسوعا با موج شدیدی از مسافران در استان روبرو شدیم .او می گوید :" به علت افزایش ترددها فقط در روزهای عاشورا و تاسوعا چهار تصاف منجر به فوت در جاده های استان به وقوع پیوست".خبرنگار ما بارها و در گزارش های مختلف در سوال از گردشگرانی که به استان همدان سفر کرده اند ، مسافران ، خسته شدن از محدودیت های کرونایی ، غیر واقعی بودن اخبار منتشر شده در مورد کرونا ، ضرورت و لازم بودن مسافرت برای خانواده بعد از مدت طولانی سفر نرفتن ، را از مهم ترین علل حضور خود عنوان می کنند.
تحریم وکمبود دارو و تجهیزات پزشکی
یکی دیگر از مشکلات پیش روی کادر درمان و افزایش شمار مبتلایان را می توان در افزایش تحریم ها و کمبودهای دارویی دانست. متاسفانه وجود ویروس کرونا هم نتوانست موجب لغو تحریم ها حداقل در بخش دارو شود .
اگرچه مقامات آمریکایی و اروپایی بارها در رسانه ها اعلام کردند که در ورود دارو به ایران هیچگونه تحریمی وجود ندارد اما در عمل این اتفاق نیافتاد و مسئولان کشورمان بارها توخالی بودن وعده های مقامات غربی را گوشزد کرده اند.ورود تجهیزات به روز و داروهای مرتبط با این بیماری می تواند گام مهمی در مقابله با این ویروس و از بین بردن آن و موجب تسریع بهبودی بیماران شود.
بی توجهی مسئولان به گسترش کرونا
در رسانه ها و فضای مجازی بیشترین مطلبی که در مورد کرونا می شنویم بحث بی توجهی مردم به موارد بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی است. به نظر می رسد که از نقش مسئولان دولتی کمتر صحبتی به میان می آید گویی که گسترش کرونا فقط به مردم باز می گردد و دولت در این میان نقشی ندارد و مسئولیتی بر عهده اش نیست . این در حالی است که متاسفانه به نظر می رسد دولت از مسئولیت خود شانه خالی کرده است و به برخی مسئولیت های حداقلی بسنده کرده است.در ابتدای شروع گسترش ویروس کرونا دولت بیشتر پای کار بود و با بسیج کردن امکانات خود در بخش های مختلف توانست قدم قابل توجهی را در این زمینه بردارد. یکی از شهروندان همدانی با اشاره به ضرورت ورود دولت در این زمینه می گوید :" از دولت انتظار می رود ماسک به صورت رایگان در اختیار مردم قرار دهد و ضد عفونی و گند زدایی مراکز عمومی را در دستور کار قرار دهد همانگونه که پیش از این و در موج دوم مقابله با کرونا در دستور کار ستاد ملی و استانی مقابله با کرونا قرار گرفته بود". یکی دیگر از شهروندان همدانی نیز با اشاره به ورود انبوه گردشگران به استان می گوید :" همچون ماههای قبل لازم بود که محدودیتی برای ورود گردشگران به استان ایجاد می شد تا از شیوع بیشتر این ویروس و انتقال آن از نقطه ای به نقطه دیگر جلوگیری می شد که متاسفانه صورت نگرفت ."
ظاهرا دولت در این زمینه همچون بسیاری از مسائل ، کار را فقط بر عهده مردم و خیران گذاشته است و این در حالی است که با تورم های نجومی و افزایش زیاد قیمت ها مردم هم پولی ندارند که برای اینگونه مسائل هزینه کنند و لازم است که دولت به وظیفه خود در این زمینه همچون دوران نخست شیوع کرونا عمل کند.
البته به نظر می رسد تفکری هم در بدنه دولت وجود دارد که معتقد به کم کردن حساسیت نسبت به کروناست واینکه بدون سختگیری بگذاریم ویروس کار خود را بکند و خود همین می تواند بعد از مدتی شهروندان را در برابر این ویروس ایمن کند . شاید الگوی چنین کسانی کشورهایی همچون سوئد باشد که در این زمینه معتقد به سختگیری و قرنطینه نیستند و حتی ممنوعیتی برای استفاده نکردن از ماسک هم همچون سایر کشورها اروپایی وجود ندارد . اگر چنین تفکری دست مایه برخی تصمیمات مسئولان است به نظر می رسد مسئولان یک نکته را از نظر دور داشته اند و آن این است که شرایط فرهنگی و اجتماعی و تجهیزات و امکانات در کشور ما کاملا با کشوری همچون سوئد یکسان نیست که بتوان همان سیاست را اینجا هم اجرا کرد.
ضرورت اعمال محدودیت تردد پلاک های غیر بومی
در ابتدای شیوع کرونا با اعمال برخی محدودیت ها و سخت گیریها تا حدود زیادی ویروس کرونا کنترل شد و حداقل در استان همدان جواب داد و مانع مهمی در تردد جمعیتی و حرکت ویروس کرونا بود. اما در مراحل بعد و بنا به علل و عوامل مختلف این محدودیت ها برداشته شد و تردد جمعیتی افزایش یافت و همین تردد جمعیتی بویژه در استان همدان که مقصد گردشگران از نقاط مختلف کشور است موجب شد تا وضعیت استان رو به قرمزی بگذارد.به نظر می رسد که برای کنترل تردد و حرکت این ویروس باید برخی محدودیت ها بویژه در تردد خودروهای غیر بومی به مرحله اجرا درآید تا مانع از مسافرت شهروندان سایر استانها به همدان باشیم.
کلام آخر
شرایط، شرایط سخت و پیچیده ای است. از یک سو کشور دچار سخت ترین تحریم ها قرار دارد و درآمد ارزی کشور کاهش قابل توجهی یافته ، از طرف دیگر وضعیت کسب و کار از رونقش کاسته شده و تورم مدام در حال افزایش است. از طرف دیگر هم شاهد برخی بی تدبیری ها و سوء مدیریت ها در موضوعات محتلف بویژه اقتصادی هستیم.در این شرایط ویروس کرونا هم در حال جولان است و می تازد.
در چنین شرایطی به نظر می رسد تنها راه برون رفت از این شرایط فقط و فقط این است که دولت و مردم هر یک به وظیفه ذاتی خود عمل کند. تلاش هر یک به تنهایی مثمر ثمر و کافی نیست. دولت باید امکانات و تجهیزات بهداشتی را برای عموم مردم و بویژه افراد فقیر مهیا کند تا همه دسترسی به وسایل بهداشتی داشته باشند. صداقت مسئولان با مردم در تشویق مردم به رعایت شیوه نامه های بهداشتی بسیار موثر است. از طرف دیگر مردم هم باید همگی باهم و نه عده ای خاص ، شیوه نامه های بهداشتی را رعایت کنند و از تک روی هایی که منجر به افزایش شیوع کرونا می شود پرهیز کنند.البته فرهنگ سازی هم باید در دستور کار قرار گیرد و از ظرفیت رسانه ها برای این کار استفاده شود.