با راه اندازی هشتگها
واکنشها به درج زبان فارسی در سایت اداره ثبت احوال افغانستان
درج زبان فارسی به عنوان زبان خارجی در وبسایت اداره ثبت احوال افغانستان واکنشهای زیادی را در میان فارسی زبانان این کشور به همراه داشت.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از کابل، کاربران شبکههای اجتماعی و صاحب نظران افغانستان با انتشار مطالب و هشتگهایی با عناوین پارسی زبان من و اینجا سرزمین من است، جنبش دفاع از هویت،ای زبان پارسیای در دریایی دری، فرهنگ ما آیین ما، پارسی هویت ماست، قلب ماست فارسی، گل نیست ماه نیست دل ماست پارسی، پارسی زبان من و اینجا سرزمین من است به شدت به این اقدام اعتراض کردند.
«عطا محمد نور» رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان در پیامی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد: زبان فارسی با قدمت تاریخی چند هزار ساله، نمادی از فرهنگ و تمدن بشری در جهان شناخته شده است، گویندگان این زبان در افغانستان حضور گسترده دارند و صاحبان این سرزمین هستند، درج فارسی و تاجیکی به عنوان زبان «خارجی» در برگههای رسمی یکی از نهادهای دولتی افغانستان، تلاش برخی عناصر مخرب و خود فروخته برای برهم زدن روحیه وحدت ملی و همزیستی مسالمت آمیز مردم این کشور است.
وی افزود: اگر این کار نابخردانه در حد یک اشتباه هم صورت گرفته باشد، گناه بزرگ و تاریخی و بازی با هویت و تمدن بشری بخش عظیم مردم این سرزمین و زیر پا گذاشتن قانون اساسی این کشور است که زبان فارسی دری و زبان پشتو را به عنوان زبانهای رسمی کشور پذیرفته است.
«عبداللطیف پدرام» رئیس حزب کنگره ملی و نامزد سابق ریاست جمهوری افغانستان نیز در پیام نوشتاری و تصویری با اشاره به شعر فردوسی به صورت هشدار آمیز نوشت: در دفاع از زبان و هویت، همه سر به سر تن به کشتن دهیم (فردوسی)
«یعقوب یسنا» شاعر و نویسنده افغانستان نیز در واکنش به درج زبان فارسی به عنوان زبان خارجی نوشت: دولت افغانستان در قبال زبانها سیاست نادرست فرهنگی دارد، این سیاست نادرست فرهنگی موجب شده است بحث زبانها به تنش ملی و قومی در این کشور بینجامد.
وی گفت: رویکرد فرهنگی حکومت اگر در قبال دیگر زبانها اشتباه نباشد، در قبال رواج زبان پشتو اشتباه است، صد سال میشود حکومت میخواهد زبان پشتو را رواج دهد، اما برخلاف اراده دولت، پشتو زبانها فارسی مکالمه میکنند.
یک جریان سیاسی با عنوان «جریان سیاسی خدمت» نیز در واکنش به خارجی خواندن زبان فارسی در بیانیهای اعلام کرد: براساس قانون اساسی زبان فارسی دری و زبان پشتو، زبانهای رسمی و ملی افغانستان است، رویکرد حذف و زبان خارجی خواندن آن، نقص صریح قانون اساسی تلقی میشود.
این جریان سیاسی گفته است: زبان پژوهان و استادان زبان و ادبیات تاکید کرده اند که ما سه زبان مستقل به نامهای دری، تاجیکی و فارسی نداریم، فقط یک زبان پارسی است با گویشهای دری و تاجیکی و اکنون تعدادی آگاهانه اهتمام دارند فارسی و تاجیکی را زبان بیگانه معرفی کنند، که این اقدام با اهداف خاصی صورت گرفته و یک اشتباه بزرگ تاریخی است.
گفتنی است؛ اداره ثبت احوال افغانستان در سایت خود در بخش نام نویسی برای دریافت شناسنامه، زبانهای پشتو و دری را به عنوان زبان اصلی و فارسی را جزو گزینه زبانهای خارجی قرار داده است.