پخش زنده
امروز: -
نزاع، بیش از هفت هزار نفر شهروندان استان همدان را به پزشکی قانونی همدان کشانده است.
راهکارهایی برای کاهش تاثیرات نزاع در سطح جامعه:
نزاع و درگیری دارای مفهومی وسیع و معانی گوناگونی است و هر جامعه طیفی از درگیریهای خاص و پذیرفتنی را در درون خود مشخص کرده و حساسیت خود را متوجه انواع دیگر این پدیده میسازد.
پدیده خشم، پرخاشگری و درگیر شدن تا حدی در جامعه انسانی طبیعی است زیرا زندگی بشر، همواره با این رفتارها مواجه بوده است، اما زمانی که روندی غیرطبیعی پیدا کند و از حد معمول بیشتر باشد، تبدیل به یک آسیب و ناهنجاری اجتماعی میشود.
نزاع یک نوع رفتار است که از جمله آسیبهای اجتماعی نیز به شمار میرود. نزاع به رفتاری گفته میشود که بر اثر وضع یا حادثهای از شخص یا اشخاص سر میزند و بر اثر واگیری اجتماعی به دیگران منتقل میشود و در نتیجه گروه کمابیش متجانسی را به وجود میآورد.
برای کاستن شدت و فراوانی هر معضل اجتماعی، باید جامعه احساس تکلیف و مسئولیت نماید و دست به کار شود. باید مردم با عمق وجود احساس کنند که با عفو و مدارا میتوان از خیلی از درگیریها و نزاع ها، جلوگیری کرد و با آموزش مهارتهای زندگی و یادگیری، مسائلی مانند خونسردی، متانت، تامل، تفکر و افزایش آستانه تحمل افراد میتوان نرخ نزاع و درگیری را در سه سطح جامعه کاهش داد.
پدیده نزاعهای فردی در مناطقی از کشور که به شدت متأثر از ارز شهای سنتی و طایفهای خود میباشند و گرایش و پایبندی کمتری نسبت به قانون دارند، بیشتر مشهود است. یکی از انواع نزاع و درگیری ها، نزاع و درگیری خیابانی است. در تعریف این نوع از نزاع و درگیری میتوان گفت که دعواهایی که گاه علاوه بر ناسزا گفتن و داد و فریاد طرفین، به زد و خورد هم منجر شده است. نزاعهایی که در هر جامعه با توجه به شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آن جامعه اتفاق میافتد و میزان زیاد بودن یا کم بودن بستگی به عوامل مختلفی دارد. افزایش فقر، بیکاری و تورم از جمله عوامل مهم در رشد جرائم و نزاع به شمار میرود.
بیشتر کسانی که با دیگران درگیر شده و دچار نزاع میشوند شاید حتی به فکرشان نیز نرسد آسیبی که به فرد مقابل میزنند، آنها را جزء مرتکبان جرح عمدی قرار میدهد، اما وقتی خشم طغیان میکند کمتر کسی است که به عواقب آن فکر کند، اگر شخصی به قصد قطع یا جرح عضو به دیگری صدمه بزند یا حتی قصد این عمل را نداشته باشد، ولی نوع عملش منجر به قطع یا جرح عضو شود مرتکب عمل عمدی شده است.
بعضی اوقات نیز اتفاق میافتد فردی که دست به جرح عمدی زده است، قصد چنین کاری را نداشته و وسیلهای که از آن استفاده کرده نیز نوعاً موجب قطع یا جرح عضو نمیباشد، بلکه عمل او نسبت به طرف مقابل به واسطه پیری، بیماری، ضعف جسمانی یا سن کم مِصدوم منجر به قطع یا جرح عضو شده در حالی که خودش (صدمه زننده) از این موضوع آگاه بوده است. در چنین شرایطی ملاک، علم قاضی است. اگر قاضی تشخیص دهد قطع یا جرح عضو ناشی از بروز درگیری عمدی است مصدوم میتواند تقاضای قصاص کند که اگر مجرمیت ضارب اثبات شود با رعایت شرایطی قصاص خواهد شد.
عوامل بروز نزاع و درگیری:
زندگی امروزه شهروندان به گونهای است که سبب شکل گیری زمینههای استرس زا در زندگی خود میشوند. که این استرسها در شهرهای بزرگ و کلان شهرها تأثیرگذاری بیشتری دارند، که با ایجاد این استرسها شهروندان به اصطلاح از کوره در میروند و خشمگین میشوند. دلیل دیگر ترس درونی افراد است. یعنی افرادی که به نوعی ترس درونی دارند برای نزاعهای خیابانی مستعدترند.
به این صورت که این افراد برای رسیدن به آرامش و خواست خود عصبی و خشن میشوند و بر این باورند که این خشونت، آنها را به آرامش میرساند، اما کسانی که بدون عصبانیت کارهای خشن انجام میدهند جزو این دسته از افراد محسوب نمیشوند؛ چرا که آنها در رده جنایتکاران قرار میگیرند و از بحث ما خارج هستند، اما غالب افرادی که از یک اتفاق ساده و یک بگو مگو عصبی میشوند و این عصبانیت به درگیری فیزیکی میانجامد و در نهایت اتفاق ناگواری به وقوع میپیوندد، در زیرمجموعه نزاعها، از جمله نزاعهای خیابانی قرار میگیرند.
وقتی که استرس و ترس درونی افراد افزایش مییابد و آنها از مهار و کنترل این ترس و استرس ناتوان میشوند و معمولاً عواقب ناخوشایندی را در پی دارد. البته عواقب ناخوشایند بیشتر برای افرادی است که توان و مدیریت مهار و کنترل خشم خود را ندارند. واقعیت این است که کشور ما به دلایل متعددی از قبیل تعدد اقوام و طوایف، خردهفرهنگهای مروج نزاع، باورهای ناسالم و مانند اینها، از نظر وقوع نزاع و درگیری رتبه بالایی دارد. همچنین، استان گیلان نیز از استانهایی است که برابر اعلانهای متعدد منابع رسمی و غیررسمی، درصد بالایی از وقوع نزاع و درگیری را دارا میباشد. آمارهای موجود در واحدهای انتظامی و قضایی، مؤید این مطلب است.
راهکارهای پیشگیری از نزاع و درگیری:
یکی از مهمترین راهها برای جلوگیری از بروز خشونت در بین افراد جامعه، توجه بیشتر مسئولان مربوطه مانند دانشگاهها، مدیران و مربیان مدارس، مانند برقراری تدابیر انضباطی و مقررات در حوزه مدرسه و دانشگاه، استفاده از برنامههای آموزشی و برنامههای درسی در مدارس و دانشگاه، مشارکت و همکاری در محیط مدرسه، دانشگاه و جامعه، ارائه سمینارها و همایشهای مختلف در بین جوانان و نوجوانان و دانشجویان در جهت پیشگیری از این معضل اجتماعی است که این موارد خود میتواند باعث کاهش خشونت شود.
تعلیم و تربیت صحیح عاملی است که اهمیت آن از سایر عوامل در پیشگیری از نزاع و درگیری بیشتر است.
برنامهریزی در راستای ایجاد فرصتهای شغلی برای بیکاران.
دادن آگاهیهای لازم به مردم از طریق رسانهها در مورد ازدواج فرزندان، افزایش ثبات خانواده گسترش فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و استفاده گسترده و تاثیر روزافزون آن بر افکار و رفتارهای نسل جدید کودکان، نوجوانان و جوانان زمینههای بروز رفتارهای خشونت آمیز که نهایت آن منجر به بروز نزاع و درگیری میشود را فراهم کرده است.
راهکارهای مفیدی برای حمایت از کودکان، نوجوانان و جوانان در امر پیشگیری از نزاع و درگیری وجوم دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باید کودکان، نوجوانان و جوانان را در ایجاد و تشکیل گروههایی که هدفشان فعالیت و تفریحات سالم و منطقی است تشویق و یاری نمود که میتوان این امر را در هر محله یا کوچهای انجام داد. شرکت دادن کودکان، نوجوانان و جوانان در فعالیت و تفریحات سالم سبب میشود که این طیف از جامعه دچار انعطاف رفتاری مناسب ودر نتیجه فراهم شدن راه برای ایجاد ابتکارات و تحرکات آنان شود.
- رقابت در امور ورزشی و در کنار آن به وجود آوردن محیط دوستی و رفاقت در شکل دهی و رشد روحیه از خود گذشتگی نقش بسیار مهمی دارد، که خود این موضوع میتواند سبب پیشگری از رفتارها و اعمالی شود که در نهایت منجر به نزاع و درگیری میشود.
- تشریح کردن عواقب و نتایج نزاع و درگیری در یک محیط دوستانه برای کودکان، نوجوانان و جوانان بدون شک سهم به سزایی در پیشگیری از بروز نزاع و درگیریها دارد، این امر مستلزم این اصل است که مشکلات فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی که باعث ریشه گیری رفتارهای پرخطر در کودکان، نوجوانان و جوانان میشود شناسایی و با برگزاری کلاسهای آموزشی و حتی صحبت کردنها خصوصی با افراد به پیشگیری از نزاع و درگیریهایی که در آینده ممکن است برای آن شخص رخ دهد اهتمام ورزید.
- با توجه به مطالب بیان شده باید خاطر نشان کرد که نزاع و درگیری یکی از عوامل بسیار مهم تهدید کننده امنیت روانی و امنیت جسمانی جامعه میباشد که میتواند در دراز مدت تاثیر مخربی بر روند رو به رشد هر فردی خصوصا کودکان و نوجونان و جوانان شود و در نتیجه کشور را از لحاظ توسعه و پیشرفت با مشکلاتی مواجه کند.
- همیشه گفته ایم و شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است و در نتیجه پیشگیری از بروز نزاع و درگیری کم هزینهتر و در عین حال بسیار پر بازدهتر از مقابله با این پدیده میباشد. توجه به راهکارها و روشهای پیشگیری از نزاع و درگیری میتواند کمک شایانی در کاهش نزاع و درگیری داشته باشد. خانواده به عنوان اصلیترین رکن تربیت کودکان، نوجوانان و جوانان در ابتدای امر خود باید با روشهای پیشگیری از نزاع و درگیری و مهارتهای کنترل خشم آشنا باشند تا بتوانند راهکارهای پیشگیری از نزاع و کنترل خشم را برای فرزندان خود تشریح کنند.
- مدارس و دانشگاهها و صدا و سیما هم در کنار نهاد خانواده و سایر نهادهای متولی باید کم هزینهترین روشهای کنترل نزاع و درگیری را به صورت آموزشهای همگانی در اختیار جامعه قرار دهند تا شاهد از میان رفتن پدیده نزاع و درگیری از سطح جامعه ایران اسلامی باشیم.
منبع : پایگاه خبری پلیس ایران
تهیه و تنظیم: کارشناس اجتماعی سروان سروش صانعی مقدم، فرماندهی انتظامی استان گیلان