استاندار کردستان؛
نقش موثر منطقه آزاد تجاری در توسعه استان
منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان یک مطالبه مردمی است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمامرکز کردستان، استاندار کردستان در جلسه شورای برنامه ریزی استان که با حضور نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت نظام و با محوریت بررسی منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان برگزار شد با اشاره به عقب ماندگی و کم برخورداری استان کردستان گفت: منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان یک مطالبه مردمی است و ایجاد این منطقه میتواند در جبران توسعه نیافتگی نقش موثری داشته باشد.
بهمن مرادنیا افزود: مردم کردستان با اقلیم کردستان عراق از دیرباز روابط فرهنگی و تجاری گستردهای داشته اند و ایجاد این منطقه در تقویت این روابط و همچنین جذب سرمایه گذارخارجی مفید خواهد بود.
وی با اشاره به نرخ بالای بیکاری در کردستان گفت:حذف پدیده کوله بری و قاچاق و حل معضل بیکاری از طریق منطقه آزاد امکان پذیر خواهد بود.
مرادنیا هدف از راه اندازی منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان را تقویت صادرات اعلام کرد و گفت:به هیچ عنوان بدنبال واردات کالا نیستیم و تسریع در ایجاد این منطقه میتوان توسعه استان را رقم بزند.
وی به زیر ساختهای مناسب استان اشاره کرد و افزود: راه آهن سنندج-همدان-تهران تا پایان امسال به بهره برداری میرسد که با ادامه آن تا مرز باشماق و اقلیم کردستان عراق میتوان به راحتی به دریای مدیترانه و بازارهای اروپایی دست یافت.
قاسمی پور نماینده مردم مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به صادرات ۶ میلیارد دلاری از مرز باشماق در سال و ظرفیت افزایش آن به ۲۰ میلیارد دلار گفت: مرز تهدید نیست بلکه فرصت است و برای توسعه آن باید روابط اقتصادی با کردستان عراق تحکیم یابد.
نماینده ویژه دبیر مجمع و دبیر کمیسیون زیر بنایی و تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در این جلسه از در دستور کار قرارگرفتن ۱۲ منطقه آزاد در کشور برای بررسی خبرداد و گفت: یکی از این ۱۲ مناطق، منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان است که باید نسبت به رقبای خود همچون اروند، قصر شیرین و مهران که در غرب کشور واقع شده اند سنجیده شوند.
قوام ملکی افزود: نگاه مجمع برای ایجاد این مناطق ملی است و همه جوانب در نظر گرفته میشود.
وی افزود:عدم وجود زیرساختهای کافی، منفصل بودن بانه و مریوان و عدم امکان مدیریت یکپارچه در این دو شهر به عنوان یک منطقه آزاد تجاری واحد و رسمی نبودن مرز سیرانبند بانه بخشی از مشکلات پیش روی این طرح است.
مشاور دبیر مجمع مصلحت نظام هم با اشاره ظرورت ایجاد یک منطقه آزاد تجاری در غرب کشور گفت: درقبال پدیده کوله بری پاسخی نداریم و سرافکنده هستیم، اما باید بررسی شود که آیا ایجاد منطقه آزاد تجاری در کردستان باعث ایجاد مشکلاتی دیگر همچون گرانی زمین و فساد نخواهد شد.
دادخواه با انتقاد از واگذاری نگارش سند آمایش و برنامه توسعه استان به دانشگاه شهید بهشتی علیرغم وجود دانشگاهی معتبر همچون دانشگاه کردستان گفت: در ارائه سند برای اقنای مجمع برنامهای مدون و علمی به جای مسائل احساسی مانند محروم بودن کردستان و پاسداری کردستانیها از مرز در دفاع مقدس و ... مطرح شود.
رئیس سازمان برنامه بودجه استان کردستان هم در این جلسه با اشاره به مساحت و جمعیت ۲ درصدی کردستان نسبت به کشور گفت: ۶ درصد روان آب کشور، ۵ درصد اراضی قابل کشت کشور و رتبه دوم در برداشت گندم کشور از ظرفیتهای بالقوه استان است که باید در برنامه توسعه هفتم و ایجاد منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان در نظر گرفته شود.
بهرام نصراللهی زاده افزود: همه کشورها به دنبال بازار هدف برای صادرات هستند و اقلیم کردستان هم به دلیل مشترکات فرهنگی و زبانیای که با کردستان دارند بازر مصرف مناسبی برای ایران است که اگر دیر بجنبیم کشورهای همسایه آن را تسخیر میکنند و این فرصت برای کردستانیها از بین میرود.