به گزارش خبرنگار حوزه آموزش عالی و دانشگاه گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای دکتر قدیر رجب زاده گفت: این فناوری حاصل اجرای طرح مشترک این مؤسسه با بخش خصوصی بود که با هدف دستیابی به فناوری تولید نبات با کالری کاهش یافته انجام شده است.
وی افزود: به دلیل پیچیدگی فرایند کریستالیزاسیون قندهای کم کالری و تفاوت آن با ساکاروز، در این طرح بعد از جایگزینی کامل ساکاروز با قندهای کم کالری و اصلاح فرمولاسیون، فرآیند کریستالیزاسیون با قندهای انتخابی طراحی و بهینه سازی شد.
وی افزود: در این طرح برای نخستین بار در دنیا کریستال بزرگ رشدیافته به هم پیوسته از قندهایی غیر از ساکارزر و با کالری کاهش یافته به شکل نبات تولید شد.
رئیس مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی وزارت علوم تحقیقات و فناوری در ادامه تأکید کرد: محصول نهایی تولید شده در این طرح قابل مصرف برای همهی افراد جامعه به ویژه افراد حساس به مصرف ساکاروز و قندهای پرکالری است.
در ادامه خانم دکتر سمیرا یگانه زاد، مدیر گروه فرآوری مواد غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و مجری این طرح پژوهشی با بیان اینکه نبات علاوه بر ایران در آمریکا و برخی دیگر از کشورها تولید میشود گفت: یکی از محصولات پر مصرف که امروزه به صورت صنعتی تولید میشود و در جهان و به ویژه در کشور ایران به میزان زیادی به عنوان شیرین کننده نوشیدنیهایی نظیر چای استفاده میشود نبات است. نبات کریستال رشد یافته ساکارز است که مکان اولیه تولید آن ایران و هندوستان ذکر شده است، در فرآیند تولید نبات کریستالهای درشت ساکارز در اثر سردشدن محلول فوق اشباع شکر تولید میشود.
وی ادامه داد: عوامل مختلفی نظیر دما، درجه فوق اشباعی و تلاطم در زمان فرآیند، بر شکل، اندازه و ظاهر کریستال نهایی مؤثر است.
عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: از آنجا که ساکاروز قند اصلی تشکیل دهنده این محصول است، مصرف آن برای بسیاری از افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و افراد مبتلا به عارضه چاقی و اضافه وزن مضر است، این درحالی است که میتوان با تولید نبات حاوی قندهای کم کالری این مشکل را برطرف کرد.