اختصاص اعتبار بیش از ۱۵ میلیاردی برای آبخیزداری غرب مازندران
۱۵ میلیارد و ۸۰۰ تومان اعتبار، امسال از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرحهای آبخیزداری در غرب مازندران اختصاص یافت.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه نوشهر گفت: از این میزان ۱۳ میلیارد تومان برای اجرای طرحهای آبخیزداری مکانیکی، حفاظت و جلوگیری از فرسایش خاک در سیلاب با هدف ذخیره منابع آبخیزداری در این حوزه، تعلق قرار گرفته است.
سنگاری با اشاره به بهره برداری ۱۰ طرح آبخیزداری مکانیکی تا پایان سال مالی امسال (با این میزان اعتبار) افزود: با تکمیل این طرح ها، ۲۶ هزار و ۸۱۲ هکتار از سطح منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه را پوشش میدهد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه نوشهر گفت: برخی از این طرحها شامل بند مشبک سرشاخهگیر رودخانه خیرودکنار نوشهر با اعتبار ۴ میلیارد تومان، بند سرشاخه گیر رودخانههای میجران با اعتبار ۲ میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان و بند سرشاخه گیر پلنگ رود رامسر هم با اعتبار ۲ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان ساخته میشوند.
سنگاری، با بیان اینکه اجرای طرحها در مرحله مناقصه قرار داشته و با انتخاب پیمانکار کار اجرایی آنها آغاز خواهد شد، از اجرای ۷ طرح آبخیزداری سازهای سنگ ملاتی، بتنی و گابیونی برای کنترل جریانهای آبی شامل ساخت سازهای در منطقه سیاه بیشه با حجم عملیات هزار و ۲۰۰ مترمکعب و اعتبار ۵۴۱ میلیون تومان، ساخت سازه گابیونی در، ولی آباد بخش مرزن آباد چالوس و نیز منطقه کوهپر بخش کجور در مجموع با حجم عملیات هزار و ۸۰۰ مترمکعب و اعتبار یک میلیارد و ۲۶ میلیون تومان، ساخت بندهای اصلاحی سنگ و ملاتی با حجم عملیات ۸۰۰ مترمکعب و اعتبار ۳۶۰ میلیون تومان و همچنین ساخت دیواره حایل با حجم ۵۵۰ مترمکعب و اعتبار ۲۵۳ میلیون تومان خبر داد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه نوشهر افزود: در حوزه میخ ساز بخش کجور نیز ساخت سازه سنگی، ملاتی و گابیونی با حجم عملیات ۸۰۰ مترمکعب و اعتبار ۳۶۰ میلیون تومان، منطقه اشکورات شهرستان رامسر ۶۰۰ مترمکعب ساخت سازه سنگی ملاتی و گابیونی با اعتبار ۳۴۲ میلیون تومان و در حوزه سد صلاح الدین کلا، محدوده شهر کجور سازه سنگی، ملاتی و گابیونی با حجم عملیات هزار و ۵۰۰ مترمکعب و اعتبار ۷۳۰ میلیون تومان اجرایی میشود.
سنگاری با بیان اینکه بیش از ۳۵۰ میلیون تومان هم برای کارهای نظارتی بر اجرای طرحهای آبخیزداری این اداره کل، در نظر گرفته شده است تصریح کرد: ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از کل مبلغ اختصاص یافته صندوق توسعه ملی برای کارهای بیولوژی جنگلداری، جنگل کاری، حفظ و مراقبت و اقداماتی در ارتباط با حفظ، توسعه و احیای مراتع منطقه هزینه خواهد شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه نوشهر، اجرای طرحهای حفاظتی و توسعه مراتع در سطح ۲۹۰ هکتار از منطقه اشکورات شهرستان رامسر، ۲۰۰ هکتار در سیاه بیشه، ۱۵۰ هکتار در منطقه آسیاب رود مرزن آباد و نیز انجام فعالیتهایی مانند کپه کاری گونههای مرتعی، تکثیر گیاهان دارویی و علوفه دامی در ۲۰۰ هکتار مراتع این حوزه را از دیگر طرحها برشمرد.
جلوگیری از چرای دام غیرمجاز
سنگاری با اشاره به اینکه پارسال ۱۴ طرح آبخیزداری با اعتبار ۳۲ میلیارد و ۶۶۰ میلیون تومان از صندوق توسعه ملی در حوزه این اداره کل اجرایی شد، با هشدار نسبت به چرای غیرمجاز دام در مراتع گفت: از ابتدای امسال تاکنون، برای چرای ۵ هزار و ۱۹۳ راس دام غیرمجاز، ۲۲ فقره پرونده تخلف تنظیم و به مراجع قضایی ارسال شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران با اشاره به چرای حدود ۲۰ درصد دام مازاد در مراتع این منطقه افزود: ظرفیت مراتع منطقه برای چرای ۳۰۳ هزار و ۴۷۹ واحد دامی بوده، اما امسال این تعداد دام به ۳۷۰ هزار دام رسیده که این تخلفات توسط تعدادی از دامداران مجاز و غیرمجاز در سطح منطقه انجام و بیشترین پرونده تخلف مربوط به چرای دام غیر مجاز از حوزه اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نوشهر و رویان گزارش شده است.
سنگاری به تدوین طرح مرتع داری برای ۱۸۶ هزار و ۵۱۸ هکتار مراتع غرب مازندران در قالب ۲۱۸ طرح اشاره کرد و گفت: هم اکنون این طرح در سطح ۱۳۱ هزار و ۵۱۸ هکتار و در قالب ۱۲۶ طرح اجرایی، و به ۲ هزار و ۴۸۰ خانوار دامدار واگذار شد.
به گفته، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران ۵۵ هزارهکتار از مراتع این منطقه در قالب ۹۲ طرح واگذار نشده و بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده، امسال ۱۵ هزارهکتار آن واگذار خواهد شد. همچنین منابع طبیعی و آبخیزداری برای اجرای ماده ۳ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، مراتع را با قرارداد ۳۰ ساله به دامداران واگذار میکند.
این مسئول اصلاح ، احیا و تقویت مراتع و افزایش درآمد بهره برداران با رویکرد اقتصادی و نیز بهره مندی از استعدادهای مراتع مانند توسعه گیاهان دارویی برای کاهش وابستگی به علوفه مراتع را از اهداف اجرای طرح مرتع داری بیان کرد و افزود: برخی از دامداران بیش از ظرفیت تعیین شده، دام هایشان را به این مراتع انتقال میدهند.
مازندران دارای دو اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری به مرکزیت شهرستان های ساری و نوشهر است.
شهرستانهای نور، نوشهر، چالوس، عباس آباد، تنکابن، رامسر و کلاردشت به لحاظ حوزه منابع طبیعی، تحت پوشش اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه نوشهر قرار دارد.