نوشداروی سلامت یا زهر خالص؟!
استاد دانشگاه هاروارد درباره فواید روغن نارگیل، اظهار تردید کرده و گفته است این روغن برای سلامتی مانند "زهر خالص" عمل میکند!
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، استاد دانشگاه هاروارد درباره فواید روغن نارگیل اظهار تردید کرده و گفته است این روغن برای سلامتی مانند "زهر خالص" عمل میکند.
دکتر کارین میشلز، این اظهارات را در یک سخنرانی تحت عنوان "روغن نارگیل و دیگر اشتباهات تغذیه" عنوان کرده است. او استاد دانشگاه هاروارد در دانشکده بهداشت عمومی و مدیر انستیتوی پیشگیری از امراض و همهگیری غدهها در دانشگاه فرایبورگ است.
دکتر میشلز در یک سخنرانی گفت: «روغن نارگیل به خاطر اثرات منفی اسیدهای چرب اشباع شده در آن، یکی از بدترین مواد غذایی است که میتوانید مصرف کنید.»
این نظریه، بر خلاف تصور عموم درباره مفید بودن روغن نارگیل برای سلامت بدن و جایگاه آن به عنوان یک "ابر غذا" است که میتوان آن را با هر غذای دیگری مصرف کرد.
سال گذشته، انجمن قلب آمریکا راهنمای خود درباره اسیدهای چرب اشباع شده که در روغن نارگیل یافت میشود، بهروز کرد و به مردم توصیه کرد در رژیم غذایی خود روغنهای اشباع نشده را جایگزین روغنهای اشباع شده کنند تا از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در سالمندی بکاهند.
نشریه "بیزنس اینسایدر" به نقل از دکتر میشلز میگوید مصرف روغن نارگیل به مراتب مضرتر از چربی خوک است، زیرا روغن نارگیل عمدتا متشکل از اسیدهای چرب اشباع شده است.
نظام درمان عمومی انگلیس نیز میگوید مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای اشباع شده به خاطر بالا بردن میزان کلسترول خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
از روغن نارگیل گذشته، بین سایر مواد غذایی که دارای مقادیر بسیار زیادی چربیهای اشباع شده هستند، باید از کره، پنیر جامد، روغن حیوانی، سوسیس و کوفته یا کیک گوشت (پای) نام برد.
از سوی دیگر، ماهیهای چرب، آجیل و دانههای نباتی، روغن نباتی و آووکادو نیز بین مواد غذایی حاوی چربی اشباع نشده قرار دارند.
سخنرانی دکتر میشلز درباره عواقب مضر استفاده از روغن نارگیل، با برخورد مثبت کاربران علاقهمند به سلامتی در شبکههای اجتماعی روبرو شده و تنها در یوتیوب ۸۰۰ هزار نظر را جلب کرده است.
هرچند دکتر میشلز قویا به تأثیرات منفی روغن نارگیل معتقد است، توصیههای سلامتی درباره حذف چربیهای اشباع شده از رژیم غذایی تا این حد سیاه و سفید نیست.
این که آیا باید چربی را از رژیم غذایی سالم حذف کرد یا نه، مدتها موضوع مناقشات فراوانی بوده است. سال گذشته نتیجه یک پژوهش که در نشریه "لانست" منتشر شد، نشان داد یک رژیم غذایی بدون چربی میتواند خطر مرگ زودرس را تا ۲۵ درصد افزایش دهد.
به رغم آن که نظام درمان عمومی انگلیس توصیه میکند هر جا ممکن است باید چربی اشباع نشده را جایگزین چربی اشباع شده کرد، اما بنیاد قلب این کشور جزیره ای میگوید باید پژوهشهای بیشتری درباره انواع اسیدهای چرب انجام شود!
برخی معتقدند روغن نارگیل میتواند به عنوان درمان بیماری آلزایمر استفاده شود اما انجمن آلزایمر اعلام کرده است که شواهد کافی برای تأیید این نظریه وجود ندارد!
لیلی سوتِر، یکی از کارشناسان برجسته تغذیه در لندن، به ایندیپندنت گفت: «انگلیس بهتازگی تا این حد روی روغن نارگیل تمرکز و آن را مملو از خواص تقویت سیستم ایمنی بدن تا درمان آلزایمر عنوان کرده است اما باید به یاد داشته باشیم که روغن نارگیل از اسید چرب اشباع شده، تشکیل شده و اگر بخشی از یک رژیم غذایی چرب قرار گیرد، میتواند از حد نصاب دولت در مورد ۲۰ گرم چربی در روز برای زنان و ۳۰ گرم برای مردها تجاوز کند.»
او می گوید استفاده از روغن نارگیل در حد متعادل، اشکالی ندارد: «اشاره به هر نوع ماده غذایی به عنوان زهر، خطرناک است، زیرا نسبت به آن ماده ایجاد رعب و وحشت میکند. مهم است به یاد داشته باشیم هیچ ماده غذایی به خودی خود خوب یا بد نیست.»
بسیاری از مردم، از جمله شخصیتهای پرنفوذ اجتماعی، از جمله گوئنیت پالترو، از روغن نارگیل در تکنیکی موسوم به "روغنشویی" جهت جلوگیری از فساد دندانها استفاده میکنند. در این روش، روغن نارگیل را تا بیست دقیقه در دهان میچرخانند و سپس دور میریزند.