پخش زنده
امروز: -
معاون شهرداری تهران: بیش از ۷۵ درصد تصمیم گیریهای شورای معماری در گذشته خلاف ضوابط و مقررات شهر بوده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ عبدالرضا گلپایگانی در گفتگوی تلویزیونی با شبکه خبر درباره شرایط ظاهری پایتخت افزود: شهر تهران در یک پهنه بی نظیر جغرافیایی قرار گرفته و واجد ویژگیهای زیبایی شناسی بی نظیری است و شاید در کمتر از نقطه دنیا بتوان چنین ویژگیهای جغرافیایی و زیبایی شناسی محیطی مانند تهران یافت.
وی گفت: اما تحولاتی که در ۲۰۰ سال گذشته در کالبد تهران رخ داده از انسجام و برنامهای منظم پیروی نکرده است برای این که رشد متوازن و بهبود در کیفیت ظاهری شهر اتفاق بیافتد برنامه و طرح جامعی برای تهران تهیه شده است اگر بخواهیم از منظر شهری تهران را ارزیابی کنیم باید بگویم آنچه که لایق این شهر بوده اتفاق نیفتاده و ما رشد متوازنی نداشته ایم.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران افزود: خیلی وقتها بستر محیطی این شهر توسط ساخت و سازهای سوداگرانه بلعیده شده است و به جای این که بر ظرفیت و کیفیت شهر افزوده شود در بسیاری از جاها از ظرفیت آن کاسته شده است.
آقای گلپایگانی گفت: استاد فرهیخته مرحوم سیدمحمود حبیبی در کتاب از شعار تا شهر قصه، شهرسازی را به درستی توصیف کرده اند یکی از مسائل شهر تهران و در کل نظام برنامه ریزی شهری در ایران این است که نمیتوان به جرأت متولی شهرسازی در کشور را شهرداریها دانست.
وی افزود: در موضوع شهرسازی وزارت راه و شهرسازی و شورای عالی شهرسازی و معماری در تسهیل، هدایت و راهبری کلان شهری مسئولیت اصلی دارند و مسئولیت شهرداری این است که اجرا کننده آن چیزی باشد که در طرحها تصویب میشود.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران گفت: از دهه ۷۰ به بعد در تهیه طرحهای تفصیلی شهرداری با وزارت راه و شهرسازی و وزارت مسکن و شهرسازی پیشتر همکاری دارد.
آقای گلپایگانی افزود: زمانی است که باید طرح و برنامه درستی داشته باشیم و زمانی هم باید برای این طرح و برنامه نظارت درست و اجرای دقیق انجام بگیرد در هر دو موضوع نمیتوان گفت کارنامه موفقی در وزارت راه و شهرسازی، شورای عالی شهرسازی و معماری و شهرداریها داشته ایم و نمیتوان نمره قبولی به آنها داد.
وی گفت: بازتاب برنامه و پروژههای شهرسازی بلندمدت است ابتدا باید اقداماتمان را منطبق بر برنامه کرد این کاری بوده که در دو سال گذشته با جدیت پیگیری کرده ایم آنچه که باید آخر فرآیند برنامه ریزی شهر را تشکیل دهد به صدور پروانه مربوط میشود.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران افزود: هم اکنون در شهر تهران هیچ پروانهای خلاف ضوابط صادر نشده و این کار بزرگی است که با حمایت شورا و شهردار در حوزه معاونت شهرسازی معماری شکل گرفته است.
آقای گلپایگانی گفت: علت این موفقیت هم ساده و به یک تصمیم مدیریتی مربوط بوده که مبنای آن رعایت ضوابط و مقررات است.
وی افزود: الان صدور پروانه و کنترلهای مرتبط با آن از جهت تراکم، تعداد طبقات، سطح اشغال به صورت سیستمی است و حتی اگر کسی بخواهد خلاف ضوابط و مقررات پروانهای صادر کند امکانش وجود ندارد و این امکان در ۲۲ منطقه تهران سلب شده است.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران گفت: ممکن است مردم در مواردی خلاف آنچه که در این رابطه گفتم را مشاهده کنند این تخلفات مربوط به سالهای گذشته است که هم اکنون مالکان عملیاتی ساختمانی آن را شروع کرده اند و، چون در گذشته منطبق بر ضوابط و مقررات و روالهایی که جاری بوده پروانه گرفته اند، نمیتوان در خصوص آنها کاری کرد.
آقای گلپایگانی افزود: نکتهای که باید به آن اشاره کنم این است که طرحهای تفصیلی ما بدون اشکال نیستند و نیاز به بازنگری دارند یکی از کارهایی که در دستور کار داشتیم این بود که ظرف دو سال گذشته بحث بازنگری طرح تفصیلی را به کمک یکی از دانشگاههای کشور آغاز کردیم.
وی گفت: در این بازنگری مبنای نظری، روش انجام کار و آسیب شناسیهای طرح تفصیلی در دامنه گستردهای از قوانین مختلف و اشکالات مورد بررسی قرار گرفته است که چند نکته کلیدی در دستور کار قرار دارد که از جمله آن میتوان به تأمین پارکینگ اشاره کرد.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران درباره سامانه شفافیت و ثبت قراردادهای شهرداری در این سامانه افزود: هیچ قراردادی در حوزههای مختلف شهرداری نیست که اطلاعات آن در سامانه شفافیت ارائه نشود و شهروندان میتوانند به جزئیات قرارداد مثل طرف قرارداد، مبلغ و موضوع کلی آن دسترسی داشته باشند.
آقای گلپایگانی درباره طولانی شدن زمان صدور جواز ساخت و ساز و بروز برخی تخلفات در این مرحله گفت: طبق آسیب شناسیهای صورت گرفته مهمترین گردنه امضاهای طلایی در حوزه صدور پروانه به تصمیم گیریهای شوراهای معماری مربوط بوده است.
وی افزود: شوراهای معماری در طرحهای تفصیلی به هدف حل مشکلات میدانی پلاکهایی که منطبق بر شرایط عمومی طرح تفصیلی نیستند پیش بینی شده است. یعنی قرار است به صورت موضعی اگر پلاکی مشکل داشت شورای معماری درباره آن تصمیم گیری کند.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران گفت: متأسفانه در سالهای گذشته شورای معماری به محل توافقات خارج از اصول شهرداری و ضوابط و مقررات تبدیل شده بود. همکاران ما ۸ هزار پرونده در شوراهای شهرسازی معماری را بررسی کردیم.
آقای گلپایگانی افزود: بیش از ۷۵ درصد تصمیم گیریهای شورای معماری در گذشته خلاف ضوابط و مقررات و مصلحت شهر بوده است و نهادهای بازرسی روی این پروندهها کار زیادی کردند.
وی گفت: هدفمان شناسایی گلوگاههای فساد و امضاهای طلایی بود که در بررسیها به شوراهای معماری رسیدیم.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران افزود: به همین علت چهارچوب معینی برای شورای معماری تدوین کردیم که به تصویب شورای شهر رسید. طبق این چهارچوب همه تصمیمهایی که خلاف ضوابط و مقررات و چهارچوب اختیارات شورای معماری در گذشته اتفاق میافتاد حالا به صورت سیستماتیک شده است که امکان وقوع تخلف در آنها وجود ندارد.
آقای گلپایگانی درباره شهر فروشی و تراکم فروشی گفت: عمده تعداد طبقات ساختمانهای شهر تهران در گذشته ۲ یا ۳ طبقه بوده اند طبق ضوابط تجدیدنظر شده در طرح تفصیلی که در سال ۹۱ به تصویب رسید به طور متوسط تعداد طبقات ساختمانها به عدد ۵ رسید. یعنی ۳ طبقه مازاد بر آنچه که وجود داشت اجازه داده شد به طبقات ساختمانها اضافه شود.
وی افزود: هر صدور پروانهای که ما در آن تراکم بدهیم به معنی شهر فروشی نیست مثلاً شهرک اکباتان یک مجموعه بزرگ با ۶۰ هزار نفر ساکن است، آیا میتوان ساخت شهرک اکباتان را شهر فروشی دانست؟ به طور حتم نه، زیرا در اینجا یک بستر محیطی به یک بستر محیط با کیفیت تبدیل شده است.
معاون شهرسازی معماری شهرداری تهران گفت: اشکالی ندارد با نوسازی و یا تخریب بناهای گذشته یک کیفیت قابل قبولی به فضای شهر اضافه کرد بنابر این نمیتوان هر تخریب یا نوسازی را شهر فروش قلمداد کرد. اما اینجا اختلافی که از دو طبقه تا ساخت ۵ طبقه وجود دارد به اندازه ۳ طبقه است و شهرداری به صاحب ملک اجازه داده تا ۳ طبقه دیگر هم ساخت و ساز کند. حال سوال اینجاست آیا این ۳ طبقه را باید حق صاحب ملک دانست یا حق شهر است؟ آیا نباید در تأمین خدمات فضاهای شهری آن کسی که دو طبقه اش تبدیل به ۵ طبقه شده است با شهر مشارکت کند؟
آقای گلپایگانی افزود: اگر این گستره ۹ میلیونی نبود آیا قیمت ملک میتوانست به جایی برسد که حالا اشخاص آپارتمان هایشان را متری ۹۰ میلیون تومان بفروشند؟ هم اکنون متوسط قیمت آپارتمان در شهر تهران حدود ۲۴ تا ۲۵ میلیون تومان شده است آیا نباید افراد در تأمین خدمات مربوط به سایر فضاهای شهری مشارکت داشته باشند؟
وی گفت: از نظر عددی تقریباً ۷۰۰ هزار پارسل در شهر تهران وجود دارد که در پهنه R کاربری مصنوعی دارد که از سال ۸۰ تا امروز حدود ۳۰۰ هزار واحد آن تخریب و نوسازی شده اند. آن پولی که مدیریت شهری گرفته است از نظر ما باید صرف تأمین خدمات مربوط به شهر شود. اگر این پول صرف حقوق کارمندان شهری شود اسمش شهر فروشی میشود. بنابر این آن چیزی که مدنظر ماست این است که همه این پول باید صرف ارتقاء کیفیت فضای شهری شود، اما در حال حاضر این کار تقریباً به صورت ۵۰ - ۵۰ انجام گرفته است.