آیا آمریکا سفارت خود در بغداد را خواهد بست؟
به نظر میرسد هشدار آمریکا مبنی بر بستن سفارت خود در بغداد تاکتیکی و با هدف تضعیف جایگاه حشد الشعبی در عراق است.
مایک پمپیو وزیر امور خارجه آمریکا با هشدار به مقام های عراقی از جمله مصطفی کاظمی نخست وزیر اعلام کرده که در صورت جلوگیری نکردن از حملات گروههای عراقی به سفارت کشورش در بغداد، سفارتخانه را تعطیل خواهد کرد.
خبر های تأیید نشده ای نیز به نقل از اسکای نیوز منتشر شده که ماتیو تولر سفیر آمریکا در بغداد محل سفارت را ترک کرده و به کنسولگری آمریکا در اربیل رفته است.
هشدارها در پی حملات موشکی کاتیوشا به منطقه سبز و محل سفارت آمریکا در بغداد از سوی آمریکا مطرح شده و در این ارتباط آمریکا نیروهای حشدالشعبی را به دست داشتن در این حملات متهم کرده است.
این اتهامات در حالی است که رهبران گروههای حشدالشعبی از جمله هادی العامری اعلام کرده اند که هیچ ارتباطی میان این حملات با حشدالشعبی وجود ندارد.
(جواد الطیباوی) سخنگوی نظامی جنبش مقاومت عصایب اهل الحق نیز ارتباط با گروههای مقاومت حشدالشعبی با حملات راکتی به مراکز دیپلماتیک از جمله سفارت آمریکا در بغداد را رد و اعلام کرده که این حملات هیچ ارتباطی با گروههای مقاومت ندارد.
اکرم الکعبی دبیر کل جنبش مقاومت اسلامی (نجباء) عراق نیز با بیان اینکه مقاومت علیه اهداف دیپلماتیک و غیر نظامی عملیاتی انجام نمی دهد افزوده است حمله به مناطق مجاور سفارت آمریکا در بغداد کار مزدوران واشنگتن است.
الکعبی تأکید کرد خود آمریکایی ها به مزدورانی که آنها را آموزش داده و تجهیز کردهاند دستور میدهند تا با هدف قرار دادن خانه های اطراف سفارت باعث تحریک افکار عمومی و تخریب چهره مقاومت شوند.
قیس الخزعلی دبیر کل عصایب اهل حق عراق هم ادعای حمله گروههای مقاومت به مراکز دیپلماتیک و فرهنگی را رد کرد و گغت: هیچ یک از مراکز دیپلماتیک در بغداد هدف حمله قرار نگرفته و ادعاها فقط درباره حمله به سفارت آمریکاست.
او در تشریح وضعیت سفارت آمریکا در بغداد افزود که این سفارتخانه سفارت یک کشور دوست نیست بلکه سفارت یک کشور اشغالگر است که در آن نظامیان زیادی به همراه تسلیحات سنگین فراوان وجود دارد. این سفارت مانند یک پادگان نظامی است که از آن در تهدید گروههای سیاسی، جاسوسی، جذب مزدوران و تخریب ارزشهای دینی و فرهنگی و ترویج بی بند و باری و فساد نقش دارد و با این همه ملاحظات، گروههای مقاومت مصلحت نمی بینند که به این مراکز حمله کنند چرا که ممکن است مورد سوءاستفاده قرار گیرد و به اقتدار و حاکمیت کشور آسیب برساند.
مواضع آشکار گروههای مقاومت وابسته به حشدالشعبی روشن می کند که این گروهها هیچگونه نقشی در حملات به سفارت آمریکا در بغداد ندارند اما این گروهها بر اجرای مصوبه پارلمان عراق مبنی بر اخراج نظامیان آمریکایی تأکید دارند.
این مواضع روشن در حالی است که دولت آمریکا همواره با متهم کردن گروههای حشدالشعبی به نزدیکی به ایران سعی می کند فعالیت این گروهها را بر خلاف منافع مردم عراق و حاکمیت این کشور جلوه داده و بغداد را تحت فشار بگذارد تا این گروهها را غیرقانونی اعلام کند.
ادعاهای آمریکا در حالی است که نزدیکی این گروهها به ایران در جهت حفظ حاکمیت عراق و حفاظت از امنیت مردم این کشور در مقابله با تهدید گروههای تروریستی و مقابله با طرح های آمریکا برای از بین بردن یکپارچگی عراق و تجربه این کشور است.
تاکنون نیز تلاش آمریکا برای نابودی حشدالشعبی از طریق حمله نظامی به پایگاههای این گروهها و دادن چراغ سبز به رژیم صهیونیستی برای حملات نظامی به این پایگاهها نتیجه نداده است. از این رو به نظر میرسد آمریکا با طراحی حملات بدون هیچگونه خسارت جدی و مالی به مناطق مجاور سفارت خود در بغداد و متهم کردن گروههای مقاومت حشدالشعبی به دست داشتن در این حملات به دنبال تحریک افکار عمومی علیه مقاومت، ایجاد شکاف میان نیروهای امنیتی و ارتش و حشدالشعبی و فشار بر دولت عراق برای انحلال این گروهها ست.
ضمن اینکه آمریکا با طراحی چنین حملاتی وانمود می کند گروههای نزدیک به ایران، حاکمیت عراق را تضعیف می کند در حالیکه همانگونه که گفته شد نزدیکی این گروهها به ایران در جهت حفظ حاکمیت عراق در مقابله با طرح های آمریکا برای تجزیه این کشور است.
اما این سؤال مطرح است که آیا آمریکا سفارت خود در بغداد را خواهد بست؟ در پاسخ باید گفت بعید است که آمریکا سفارت خود را بطور کامل ببندد شاید برای مدت کوتاهی این اتفاق در جهت دستیابی آمریکا به اهداف خود بیفتد اما قطعا با توجه به تمهیداتی که آمریکا در سفارت خود اجرا کرده و نقش این سفارت که گفته می شود دستکم در آن 3 هزار نظامی آمریکایی مستقر هستند بعید است که سفارت خود در بغداد را تعطیل کند.
آمريکا اگر در تصمیم خود جدی است بهتر است همه نظامیان خود را از عراق خارج کند و هزاران نظامی را که در سفارت خود مستقر کرده از آنجا خارج کند و به فعالیت های عرف دیپلماتیک بپردازد.
-------------------------------------------------------------------------
رضا محمد مراد