پخش زنده
امروز: -
از نظر کارشناس فرانسوی، توافق جنبشهای فلسطینی حماس و فتح اتفاق مثبتی است و تحقق این توافقات و برگزاری انتخابات سراسری در فلسطین رویدادی فوق العاده خواهد بود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار، از نظر کارشناس فرانسوی، توافق جنبشهای فلسطینی حماس و فتح اتفاق مثبتی است و تحقق این توافقات و برگزاری انتخابات سراسری در فلسطین رویدادی فوق العاده خواهد بود.
حماس و فتح دو رقیب فلسطینی بر سر برگزاری انتخابات در فلسطین با یکدیگر توافق کرده اند. این انتخابات شش ماه دیگر برگزار خواهد شد. فلسطینیها از سال ۲۰۰۶ در سراسر فلسطین یا به عبارتی در غزه و کرانه باختری رود اردن، انتخابات سراسری برگزار نکرده اند.
مجری از برونو دارو کارشناس مسایل بین المللی پرسید: این خبر میبایست تایید شود، اما اگر خبر صحت داشته باشد و این خواسته محقق شود، پس از ۱۵ سال شاهد برگزاری انتخابات سراسری در فلسطین خواهیم بود. این طور نیست؟
دارو پاسخ داد: به گزارش خبرگزاری فرانسه، سران فتح و حماس در استانبول با یکدیگر دیدار کرده اند. جز این خبرگزاری، رسانه دیگری این خبر را تایید نکرده است. اما این خبر قابل اعتمادی است. چرا که دو طرف دیدار با یکدیگر در استانبول را تایید کرده اند. به هر ترتیب گفتگوها بین این دو رقیب که دشمن یکدیگر هستند، پس از ۱۵ سال آغاز شده است و این خبر قابل تایید است. از سرگیری گفتگو بین حماس و فتح اتفاق مثبتی است. اگر انتخابات عمومی در کرانه باختری رود اردن و نوار غزه برگزار شود، میتوانیم بگوییم که اتفاقی بی سابقه از ژانویه سال ۲۰۰۶ رخ داده است. در ژانویه سال آینده، دقیقا میتوان گفت که از آخرین انتخابات سراسری در فلسطین ۱۵ سال میگذرد. آخرین انتخابات سراسری برگزار شده در فلسطین سرآغاز رقابت بین حماس و فتح بوده است. این رقابتها گاهی مرگبار بوده و کشته و زخمی برجای گذاشته است.
وی افزود: بعد از انتخابات سراسری ۲۰۰۶، حماس کنترل نوار غزه و فتح کنترل کرانه باختری رود اردن را در دست گرفت. فتح خود را پیروز این انتخابات تصور میکرد. اما حماس با کسب ۴۸ درصد آراء پیروز شد. این در حالی است که فتح ۴۴ درصد آراء را تصاحب کرد. از آن زمان به بعد، روند برهم خوردن اوضاع آغاز شد. در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ تلاشهایی برای نزدیکی بین این دو جنبش فلسطینی انجام گرفت، توافق مصر منعقد و در سال ۲۰۱۴ دولت ائتلاف ملی تشکیل شد. با این اقدامات روند بهبودی اوضاع آغاز شد. اما توافق اخیر اولین نشانه ملموس نزدیکی این دو برادر دشمن قلمداد میشود. لازم به ذکر است فتح، جنبشی لائیک و حماس جنبشی اسلامی است. اگر انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری برگزار شود، اتفاق فوق العادهای رخ داده است.
مجری پرسید: برای این که ببینیم آیا این خواسته محقق خواهد شد یا خیر، میبایست شش ماه منتظر ماند. اکنون توافقی بین این دو جنبش منعقد شده، اما چه عاملی موجب این نزدیکی بوده است، شرایط منطقهای و عادی سازی روابط بین اسرائیل و برخی کشورهای عربی؟
دارو پاسخ داد: قطعا سران فتح و حماس به این مسئله فکر کرده اند. رهبران دو جنبش احتمالا درباره چرخش اخیر در منطقه و نزدیکی اسرائیل و کشورهای منطقه خلیج فارس زیر نظر آمریکا که نقش خود برای میانجیگری بین فلسطینیها و اسرائیلیها را به طور کامل کنار گذاشته، فکر کرده اند. البته مصر و اردن قبلا به عادی سازی روابط با اسرائیل مبادرت کرده بودند. در عادی سازی روابط با اسرائیل، به رسمیت شناختن اسرائیل و همزمان ایجاد یک کشور فلسطینی مطرح بود. اما میبینیم که امروز شرط دوم رفته رفته کنار گذاشته میشود.
وی افزود: جالب است که مذاکرات بین جنبشهای فتح و حماس در ترکیه انجام گرفته است. ترکیه کشوری مسلمان، اما غیرعربی است. آشکارا میبینیم که ترکیه قصد ایفای نقش دارد. در این بحبوحه ترکیه میخواهد در آشتی بین جنبشهای فلسطینی نقش آفرین باشد. آنکارا قصد دارد نقش خود را به عنوان برادر بزرگ مسلمان در جهان اسلام تقویت کند و این یکی، از جاه طلبی در رجب طیب اردوغان است.