در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از بمباران ورشو تا الحاق اسکاتلند به انگلیس
امروزپنجشنبه سوم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ششم صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و چهارم سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سوم مهر ) به شرح زیر است:
الحاق اسکاتلند به انگلیس
۳۷۷ سال پیش در چنین روزی ۲۴ سپتامبر سال ۱۶۴۳ میلادی اسکاتلند به انگلیس الحاق شد.
اسکاتلند در قسمت شمالی جزیره انگلستان قرار دارد و منطقهای است کوهستانی و پوشیده از جنگلهای انبوه و چمنزارهای وسیع که به وسیله چند رودخانه و نیز خلیج سالوی از خاک اصلی انگلستان جدا شده است. این منطقه از قدیم الایام مسکونی بود و بعدها محل سکونت اقوامی از انگلستان شد. در طی قرون بعدی زبان و فرهنگ انگلیسی در این مناطق نفوذ پیدا کرد. اما بین اسکاتلند و انگلستان حالت جنگ و صلح ادامه داشت. در اوائل قرن هفدهم زمینههای اتحاد دو منطقه فراهم شد تا اینکه در تاریخ ۲۴ سپتامبر ۱۶۴۳ اتحاد سیاسی و یک پارچگی اسکاتلند و انگلستان عملی گردید. اما ملی گرایان اسکاتلند هم اکنون به دنبال جدایی از انگلستان هستند.
بمباران ورشو در جریان جنگ جهانی دوم
۸۱ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم سپتامبر سال ۱۹۳۹ میلادی بمباران گسترده شهر ورشو، پایتخت لهستان، توسط هواپیماهای آلمانی آغاز شد.
این بمباران در آغاز جنگ جهانی دوم و به مدت سه روز انجام شد. در پی این بمبارانها، مردم ورشو پس از یازده روز مقاومت سرسختانه، تسلیم آلمانها شدند. هیتلر به فرماندهان ارتش نازی دستور داده بود به هر قیمتی این شهر را تصرف کنند. در جریان بمباران وحشیانه ورشو، بیش از پانزده هزار نفر از مردم این شهر کشته شدند.
استقلال گینه بیسائو
۴۶ سال پیش، در روز بیست و چهارم سپتامبر سال ۱۹۷۴ میلادی کشور آفریقایی گینه بیسائو استقلال خود را از پرتغال اعلام کرد.
گینه بیسائو در سال ۱۴۴۶ توسط پرنس هانری ولیعهد پرتغال و همراهانش کشف و ضمیمه مستعمرات این کشور شد. گینه بیسائو که گینه پرتغال نامیده میشد، در قرنهای هفدهم و هیجدهم از مراکز تجارت برده اروپائیان بود. از اواسط دهه ۱۹۶۰، قیام مردم این کشور علیه استعمارگران پرتغالی شدت یافت، بطوریکه در سال ۱۹۷۰، کنترل دو سوم خاک گینه بیسائو در اختیار استقلال طلبان بود. پرتغال سرانجام درسال ۱۹۷۴، استقلال گینه بیسائو را پذیرفت. گینه بیسائو با بیش از ۳۶ هزار کیلومتر مربع مساحت، در شمال غربی آفریقا و ساحل اقیانوس اطلس قرار دارد و با کشورهای گینه و سنگال همسایه است.
تولد قطب الدین محمود شیرازی، فیلسوف، منجم و پزشک ایرانی
۸۰۸ سال پیش درچنین روزی، ششم صفر سال ۶۳۴ هجری قمری «قطب الدین محمود شیرازی»، فیلسوف، منجم و پزشک مشهور، در شیراز ـ از شهرهای ایران ـ متولد شد.
وی ابتدا به تحصیل طب پرداخت و بعد از مرگ پدرش به جای وی در یکی از بیمارستانهای شیراز به طبابت مشغول شد. او درمدت ۱۰ سال طبابت در این بیمارستان، کتب مختلف ابن سینا و دیگر کتب علمی و فلسفی را به دقت مطالعه کرد. او پس از تاسیس رصد خانه مراغه - در شمال غربی ایران - سالیان زیادی در محضر خواجه نصیرالدین طوسی به سر برد و از دانش آن استاد برجسته بهرهمند شد و علم نجوم را آموخت. قطب الدین در مدت عمر خود، سفرهای بسیار کرد و در شهرها و کشورهای مختلف با علمای متعدد و برجستهای مباحثه کرد و بر تجربیات و اندوختههای علمی خود افزود. ازجمله آثار قطب الدین شیرازی میتوان به کتابهای «جامع الاصول» و «نهایة الادراک فی درایة الافلاک» اشاره کرد. وی در سال ۷۱۰ هجری قمری، درگذشت.