عملیات غرورآفرین ثامن الائمه(ع)، نقطه عطفی در تاریخ هشت سال دفاع مقدس
عملیات غرورآفرین ثامن الائمه(ع) با هدف شکست حصر آبادان در پنجم مهرماه سال ۱۳۶۰ با فرمان تاریخی امام راحل(ره) اجرا شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز سیستان و بلوچستان ، این عملیات نقطه عطفی در تاریخ هشت سال دفاع مقدس به شمار میرود که برای پیروزیهای بعدی رزمندگان اسلام در دوران جنگ تحمیلی سرآغازی مهم بود.
عملیات ثامنالائمه (ع) نخستین عملیات از چهار عملیات بزرگ و موفق «ثامنالائمه(ع)»،«فتحالمبین»،«طریقالقدس» و «بیتالمقدس» است که برای آزادسازی مناطق اشغالی و با اجرای آن به فرمان فرماندهی کل قوا حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر ضرورت شکست حصر آبادان تحقق یافت.
پنجم مهر ماه سال 1360 نقطه عطفی درتاریخ ۸ سال دفاع مقدس به شمار می آید. در این روز؛ اولین عملیات گسترده ایران در مقابل ارتش متجاوز عراق با موفقیت کامل صورت گرفت و شهر آبادان پس از یک سال از محاصره دشمن بعثی خارج شد.
ساعت یک بامداد رزمندگان اسلام عملیاتی را با رمز «نصر منالله و فتح قریب» آغاز کردند که پس از2روز به بار نشست و فرمان امام خمینی(ره) مبنی بر ضرورت شکست حصر آبادن با موفقیت اجرا شد.
آزادسازی ۱۵۰ کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی از جمله ۲ جاده استراتژیک و راهبردی اهواز به آبادان و ماهشهر به آبادان و خروج شهر آبادان از محاصره، اسارت یکهزار و ۸۰۰ نفر از نیروهای دشمن، کشته و زخمی شدن یکهزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار نفر از نیروهای عراقی و انهدام ۹۰ دستگاه تانک و نفربر، به غنیمت گرفتن ۱۰۰ دستگاه تانک و ۶۰ دستگاه نفربر، سه دستگاه لودر و ۱۵۰ دستگاه خودرو و انهدام سه فروند هواپیما و یک فروند بالگرد دشمن از پیامدهای عملیات غرور آفرین ثامن الائمه(ع) بود.
شکست در این عملیات به قدری برای «صدام» سنگین بود که پس از پایان عملیات و شکست نیروهای بعث ، هفت نفر از فرماندهان خود را تیرباران کرد.
این پیروزی آن چنان شکوهمند بود که از نگاه کارشناسان نظامی غرب دور نماند و اظهار نظر و شگفتی آنها را برانگیخت.
به گونه ای که آنتونی کردزمن از سرشناس ترین کارشناسان نظامی غرب در مورد شکست حصر آبادان می نویسد: « هنوز معلوم نیست که ایرانیان در این جنگ چگونه به این پیروزی دست یافتند» در واقع پیروزی ایران در جبهه آبادان این حقیقت را آشکار کرد که برتری در قدرت زرهی و هوایی میتواند بیمعنا باشد.
علاوه بر این، پیروزی در آبادان؛ هشداری برای غرب بود.حتی اگر نیروهای غربی که کارآمدتر از نیروهای عراقی در استفاده از قدرت هوایی و سلاحهای سنگین بودند، در مقابله با نیروهای ایران باز هم با مشکلی که عراق گریبانگیر آن بود، مواجه میشدند.
اظهارنظرهایی از این نوع به خوبی نشاندهنده عظمت؛ دلاوری و پایمردی رزمندگان اسلام در عملیات ثامن الائمه(ع) و شکست حصر آبادان است.
مهمترین نتیجه برجسته عملیات ثامن الائمه « درهم شکستن استراتژی دشمن در نقطه اصلی آن» بود.
بدین معنا که دشمن پس از ناکامی اولیه درآغاز جنگ با هدف برخورداری از برگ برنده برای مذاکرات صلح، تلاش اصلی خود را روی اشغال خرمشهر و آبادان متمرکز کرد.
تداوم مقاومت در خرمشهر به حفظ آبادان منجر شد.
در عین حال دشمن در فرصت های متعدد درصدد اشغال آبادان برآمد ولی موفق به این کار نشد.
بنابراین در منطقه ای که دشمن بر اساس استراتژی خود برای اشغال آبادان تلاش می کرد، شکستن محاصره آبادان به معنای عقیم گذاشتن برنامههای دشمن بود.
عملیات ثامنالائمه(ع) به منزله نقطه عطف و حلقه وصلی برای تغییر استراتژی جنگ از وضعیت گذشته به وضعیت جدید محسوب میشود.
بعد از حذف بنیصدر، برای نخستین بار بود که نیروهای عمل کننده در این حد گسترده با هم ترکیب شده و به نحو شایستهای با یکدیگر همکاری و هماهنگی میکردند به طوری که این اقدام الگوی مناسبی برای ادامه همکاری ارتش و سپاه در عملیاتهای دیگر شد.