انزوای آمریکا تنها ثمره مکانیزم ماشه
امریکا با وجود تجربه کردن انزوای بین المللی بی سابقه بر اجرای مکانیزم ماشه اصرار میورزد. شاید هدف این اصرار ورزیدن فعال نشان دادن دیپلماسی منفعل کاخ سفید در قبال ایران است.
نیویورک تایمز امروز نوشت: زمانی بود که آمریکا برای منزوی کردن ایران دوشادوش فرانسه، آلمان و انگلیس، و حتی روسیه و چین حرکت می کرد. در حال حاضر این آمریکاست که منزوی شده است.
این روزنامه در سرمقاله ای در پایگاه اینترنتی خود نوشت: دولت ترامپ دو سال پیش از توافق بین المللی که موجب برداشته شدن بیشتر تحریم های اعمال شده علیه ایران در ازای اعمال محدودیت های شدید بر برنامه هسته ای این کشور شد، خارج شد... ترامپ تحریم های اقتصادی علیه ایران را بازگرداند و متحدان اروپایی را که هر گونه همکاری تجاری با ایران دارند، تهدید به تحریم های ثانویه کرد.
دولت ترامپ اکنون هم با وقاحت میگوید آمریکا هنوز بخشی از توافق ایران است. دلیلش هم این است که می خواهد از ماده ای از توافق برای بازگشت تحریم های جهانی علیه ایران استفاده کند تا از انقضای تحریم تسلیحاتی این کشور جلوگیری کند. این در حالی است که فقط طرف های توافق می توانند اقدام به فعال سازی دوباره تحریم های جهانی کنند.
به گزارش نیویورک تایمز لَری جانسون، معاون حقوقی سابق دبیرکل سازمان ملل گفت: «منطق به سادگی می گوید که اگر شما طرف (توافق) هستید، باید در آن مشارکت کنید.»
بر اساس این گزارش چون رفتار دولت ترامپ موجب تضعیف انسجام همه توافق های بین المللی در آینده می شود، در شورای امنیت سازمان ملل از موضع آمریکا حمایت چندانی نمی شود.
علاوه بر این رویکرد دولت ترامپ از این بابت تاسف بار است که موجب فاصله گرفتن متحدان اروپایی شده است که مثل آمریکا هدف مشترک مهار نگران کننده ترین رفتار ایران را دارند. زمانی بود که آمریکا برای منزوی کردن ایران دوشادوش فرانسه، آلمان و انگلیس، و حتی روسیه و چین حرکت می کرد. در حال حاضر این آمریکاست که منزوی شده است.
بویژه اینکه جمهوری اسلامی ایران به طور گسترده به عنوان کشوری قلمداد شده است که تا زمان خروج آمریکا از توافق، به تعهدات خود به برجام پایبند مانده بود. پس از آن، ایران در پاسخ به خروج آمریکا از توافق، تولید مواد شکافت پذیر خود را افزایش داد.
نیویورک تایمز همچنین در ادامه خاطر نشان کرد: دولت ترامپ وحدتی را که جامعه بین المللی زمانی در خصوص ایران داشت از هم گسست. دولت ترامپ همچنین با شکست در جبران خروج خود از توافق با گشایش های دیپلماتیک هدفمندی که می توانست مذاکره دوباره را امکان پذیر سازد، احتمال برطرف کردن نقایص توافق هسته ای ایران را از بین برد. در آن زمان، دیپلمات های آمریکایی با افتخار به همتایان اروپایی خود می گفتند که ایرانی ها به زودی به زانو در خواهند آمد و برای از سرگیری گفتگوها به التماس می افتند. اما چنین اتفاقی نیفتاد.
همزمان روزنامه واشنگتن پست نوشت: "با وجود آن که بسیاری از کشورهای جهان می گویند اقدام آمریکا در برقراری تحریم های ایران غیرقانونی است، آمریکا اصرار دارد که آن را اجرا کند."
آیا هدف این اصرار ورزیدن فعال نشان دادن دیپلماسی منفعل کاخ سفید در قبال ایران است.
این روزنامه آمریکایی در پایگاه اینترنتی خود در تحلیلی با اشاره به اعلام آمادگی آمریکا برای اجرای همه تحریم های بین المللی علیه ایران تصریح کرد: "بسیاری از کشورهای جهان این اقدام آمریکا را نادیده گرفتند و به گونه ای رفتار کردند که گویی چیزی تغییر نکرده است."
وزرای امور خارجه فرانسه، انگلیس و آلمان که به مذاکره در مورد این توافق کمک کردند، روز یکشنبه در بیانیه مشترکی بر رد مواضع آمریکا تأکید کردند و گفتند آمریکا حق خود را در زمینه تحریم های سازمان ملل از دست داده است.
پمپئو در بیانیه ای در روز شنبه گفت انتظار دارد که همه کشورها در سازمان ملل به طور کامل از این تحریم ها تبعیت کنند. وی اروپایی ها را متهم کرد برای جلوگیری از انقضای تحریم تسلیحاتی ایران همکاری نکردند. وی همچنین ابراز امیدواری کرد که متحدان اروپایی آمریکا از موضع این کشور در مقابله با ایران در خصوص غنی سازی هسته ای و خرید و فروش سلاح حمایت کنند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، در نامه ای گفته است از بازگشت تحریم ها حمایت نخواهد کرد مگر آن که شورای امنیت آن را تایید کند که شورای امنیت نیز ماه گذشته به اتفاق آرا آن را رد کرد.
ریچارد گوآن (Richard Gowan)، مدیر گروه بحران سازمان ملل متحد در گفتگو با خبرنگار شبکه تلویزیونی فرانس 24 گفت: "دونالد ترامپ با درگیر شدن با هم پیمانان آمریکا مانند فرانسه و انگلیس و نیز اعمال تحریم ها علیه ایران، امسال واقعاً دیپلماسی تهاجمی خود را در قبال نظام چندجانبه گرا تشدید کرد". آیا این بدان معنا است که ترامپ به جای ایران چندجانبه گرایی بین المللی را هدف قرار داده است؟
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی "ایران هم اکنون در موضع قدرت در برابر آمریکا قرار دارد". این شبکه تلویزیونی در توضیح این مطلب اعلام کرد: "ایران از گذشته تحت تحریم های آمریکا بوده است. ایران اعلام کرده است که گزینه های زیادی در پیش رو دارد... ایران خود را در موضع قدرت می بیند زیرا اروپایی ها خواهان حفظ این توافق هستند.
تیهری کوویل، کارشناس موسسه روابط بینالمللی و راهبردی فرانسه در گفتگو با شبکه تلویزیونی فرانس24 تصریح کرد: در هفتههای اخیر شاهد رخدادهایی بودیم که نشان میدهد آمریکا دقیقا در راهبرد خود مبنی بر فشار حداکثری ضد ایران منزوی شده است. در توافقنامه هستهای سال 2015 پیش بینی شده بود که تحریم تسلیحاتی ایران در اکتبر 2020 خاتمه پذیرد. آمریکاییها چند هفته قبل خواستند قطعنامهای را در شورای امنیت سازمان ملل به رای بگذارند و اجازه ندهند تحریم تسلیحاتی ایران پایان یابد. اما این قطعنامه حتی به شورای امنیت هم نرسید چون از پانزده عضو این شورا سیزده عضو با این قطعنامه مخالفت کردند.
شبکه تلویزیونی فرانس 24 در گزارش دیگری خبر داد: آمریکا روز یکشنبه از بازگشت تحریم های سازمان ملل متحد علیه ایران خبر داد اما مشکل اینجا بود که تقریباً کل جامعه جهانی با این تصمیم یکجانبه مخالفت کردند و واشنگتن منزوی شد.
-------------------------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی