پخش زنده
امروز: -
اما مهمترین پرسش اینست که تا چه زمانی می توان منتظر ماند تا شاید روزی این بیماری منحوس پایان یابد و آنگاه بازار سیر و سفر مجدد رونق بگیرد؟
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی،
سی ام بهمن پارسال؛
وزارت بهداشت در نخستین اعلام رسمی خود مثبت شدن تست کرونای دو بیمار را در کشور تایید کرد.
با اعلام این خبر در بیش از ۱۳۰ مرز زمینی، هوایی و دریایی کشور گیت هایی به منظور کنترل علائم بیماران احتمالی نصب شد.
با گذشت چندین روز، کرونا کم کم خودش را در بیشتر شهرهای ایران نشان داد. آنگونه که دولت مجبور به اجرای برنامه های قرنطینه ای درکشور شد.
جمعی از خانواده ها که همچون سالهای قبل از مدت ها پیش تر برای سفرهای نوروزی خود برنامه ریزی کرده بودند برای لغو این سفرها به دفاتر مسافرتی استان مراجعه کردند.
نیمه های اسفند پارسال بود که حجم زیادی از مردم با مراجعه به 500 دفتر خدمات مسافرتی و جهانگردی در خراسان رضوی خواستار لغو سفر و اقامت های نوروزی خود شدند.
حضور یکباره و و دور از انتظار مردم برای لغو تورهای گردشگری و کنسلی رزرو واحدهای اقامتی، پاسخگویی مراجعان را در دفاتر مسافرتی استان با مشکل مواجه کرد.
آنگونه که محمد فرقانی دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی در برابر این حجم گسترده مردم برای کنسلی گفت: مبالغ دریافتی از مردم بابت هزینه تور و رزرو، به شرکت و هتلها پرداخت شده و بازگشت آنها زمانبر خواهد بود.
۲۶ اسفند ۹۸ بود که اتفاق بی سابقه ای در صنعت گردشگری خراسان رضوی رخ داد!
اغلب دفاتر خدمات مسافرتی استان به علت اینکه ادامه فعالیتشان درآمد و سودی برای آنها نداشت رسما خواستار تعطیلی فوری این مراکز شدند.
آنها در بیانیه ای اعلام کردند که مراجعات زیاد مردمی به این دفاتر برای ابطال و استرداد بلیت و تورهای مسافرتیست و لذا فعالیت این مراکز فقط به حجم هزینههای انبوه آنها میافزاید و بس.
همچنین این دفاتر به وارد آمدن خسارات مالی فراوان به علت پرداخت هزینههای برق، گاز، اینترنت و نیز حقوق کارکنان خود اعتراض داشتند.
آمارها بیان می کرد که در فروردین امسال کرونا باعث کاهش بیش از ۸۰ درصدی سفرها از خراسان رضوی به مقاصد خارجی در مقایسه با مدت مشابه پارسال شده بود.
طبق آخرین آمار مقاصد خارجی همچون ترکیه، گرجستان، آذربایجان و ارمنستان که پیش از این مورد اقبال و تقاضای بخشی از مردم این استان بود کاهش چشمگیری را در مقایسه با سال های قبل تجربه کرد.
بیماری کرونا باعث شد تا همه پروازهای از مشهد به ترکیه و بالعکس نیز بلافاصله متوقف شود.
از روزهای ابتدایی شیوع کرونا در کشور تا چند ماه بعد، در بخش پروازهای خارجی فقط پرواز شرکت ترکیش ایر از مشهد به استانبول برقرار بود که آنهم به علت قیمت بسیار بالا مورد اقبال تورهای گردشگری استان قرار نگرفت.
پروازها از فرودگاه بین المللی شهید هاشمی نژاد مشهد به مقصد دُبی و شارجه نیز که بیش از ۲۰ پرواز در هفته بود در نخستین روزهای کرونایی به کمتر از سه تا چهار پرواز کاهش یافت.
مسئولان که گردشگری استان را در خطر می دیدند، کاهش قدرت خرید مردم، افزایش قیمت دلار و در پی آن نرخ صعودی خدمات به علت شیوع کرونا را از مهمترین عوامل بی رونقی این صنعت در خراسان رضوی اعلام کردند.
همچنین آنها چشم انداز سفرهای تابستانی از مشهد به مقاصد خارجی را بسیار نا امید کننده و کم رونق پیش بینی کرده بودند!
بی رونقی بازار گردشگری گریبان تورهای داخلی و برنامه های طبیعتگردی در خراسان رضوی را هم گرفت آنگونه که ستاد استانی مقابله با کرونا در مصوبه ای برگزاری هرگونه تور داخلی را هم ممنوع کرد.
و اینگونه بود که سریال دنباله دار و دومینوی کسادی بازار و اقتصاد به علت شیوع کرونا ویروس این بار همه آژانسهای خدمات مسافرتی استان را به مرحله ناخواسته ای که همان ورشکستگی بود نزدیک و نزدیک تر می کرد.
پس از گذشت هفته ها تعطیلی تورها
با مجوز ستاد ملی مبارزه با کرونا تورهای مسافرتی استان با رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت بسیار محدود فعالیت خود را از سر می گیرند اما به علت گسترش بیماری کرونا با استقبال عمومی مواجه نمی شوند و شکست می خورند.
فقط در حوزه تورهای داخلی نیز سفر از مشهد به کیش، قشم و شمال کشور با تقاضای بسیار محدودی همراه است.
همین عامل باعث شد مسئولان استان به صورت سرزده به دفاتر خدمات مسافرتی بروند تا از نزدیک در جریان مشکلات و خواسته های این مراکز قرار بگیرند.
معاون هماهنگی و مدیر امور زائران استانداری خراسان رضوی نیز جزو مسئولانی بود که به منظور بررسی مشکلات دفاتر خدمات مسافرتی سرزده از این مراکز در مشهد بازدید کرد.
محمد صادق براتی در این دیدار سرزده می گوید: این روزها بازار گردشگری استان در وضع فوقالعاده بدی به سر میبرد.
وی می افزاید: با شیوع ویروس کرونا فعالان این حوزه با مشکلات بسیاری مواجه شدند و هستند.
معاون استاندار خراسان رضوی ادامه می دهد: بیشتر دفاتر مسافرتی از کاهش آمار فروش تورها و بلیتها متضرر شده اند.
براتی می گوید: در این بین برخی از کشورها نیز از ورود گردشگران از استان خراسان رضوی به کشورشان جلوگیری کردند.
او می افزاید: همین امر نیز موجب لغو بسیاری از تورهای مسافرتی برای گردشگران از استان شد.
معاون استاندار ادامه می دهد: تاکنون بخش خصوصی در حوزه سفر و گردشگری همراهی مناسبی در امر مبارزه با کرونا با ما داشته است.
صادق براتی می گوید: هم اکنون باید شرایط بد فعلی را با همدلی پشت سر بگذاریم.
وی می افزاید: چراکه علاوه بر بخش گردشگری بسیاری از حوزههای دیگر نیز به علت شیوع کرونا با مشکلات متعددی مواجه شده اند.
معاون هماهنگی و مدیر امور زائران استانداری خراسان رضوی با اشاره به ارائه تسهیلات دولتی برای حمایت از حوزه گردشگری استان ادامه می دهد: در این زمینه تعداد زیادی از فعالان این صنعت برای دریافت تسهیلات نام نویسی کردهاند.
همچنین در این بازدید مسائل و مشکلات تعدادی از دفاتر خدمات مسافرتی و تشریفات پرواز در ایام کرونا بررسی و دستور لازم برای رفع آنها صادر شد.
خسارت هزار میلیاردی به صنعت گردشگری استان
روزهای کرونایی یکی پس از دیگری سپری می شوند اما همچنان خبری از رونق مجدد بازار سیر و سفر و گردشگری خراسان رضوی و مشهد مقدس نیست!
به همین منظور مناسب دیدیم تا با سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی برای روشن شدن بیش از پیش این موضوع همکلام شویم.
مجید فرقانی می گوید: خسارات برآوردشده صنعت گردشگری در کشور رقمی حدود ۱۲هزار میلیارد تومان بوده که تاکنون بیش از هزار میلیارد آن سهم استان خراسان رضوی است.
وی می افزاید: علیرغم صحبتهای انجام گرفته و مصوبات، دفاتر خدمات مسافرتی تاکنون هیچ مبلغی بابت کمکهای مالی دریافت نکردهاند.
سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان ادامه می دهد: همچنین اخیرا گفته شده که اماکن اقامتی مانند هتلها از پرداخت مالیات ارزش افزوده معاف شوند.
فرقانی می گوید: درحالیکه هنوز برای دفاتر خدمات مسافرتی چنین موضوعی در نظر گرفته نشده است.
او می افزاید: امروز خواسته ما اینست که دفاتر خدمات مسافرتی همچون دیگر تاسیسات اقامتی از این معافیت برخوردار شوند.
سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی ادامه می دهد: ما در استان حدود 478دفتر خدمات مسافرتی تحت نظر میراث فرهنگی داریم که در حال حاضر فعال هستند.
فرقانی می گوید: ولی تعدادی از آژانسها به خاطر شرایط فعلی تقاضای تعطیلی موقت کردهاند که تعداد این درخواستها به بیش از ۱۰۰ آژانس مسافرتی و گردشگری میرسد.
وی می افزاید: بنابراین تقریبا ۸۰ تا ۹۰ درصد دفاتر مسافرتی در ظاهر فعالاند ولی عملا به علت وضع موجود تعطیل هستند و هیچگونه فعالیتی ندارند!
سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی ادامه می دهد: در ۵۰۰ دفتر خدمات مسافرتی فعال در استان بیش از سه هزار نفر اشتغال مستقیم دارند.
فرقانی می گوید: این در حالیست که در مجموع بیش از 10 هزار نفر دیگر معیشتشان در استان از طریق فعالیت این دفاتر تامین میشود.
او می افزاید: بیش از ۶۰ درصد دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی استان خراسان رضوی در مشهد قرار دارند که همه بلاتکلیفند.
سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی ادامه می دهد: بسیاری از کشورها برای ورود مسافر از مشهد شرایط سختی را وضع کردهاند و عملا امکان مسافرت به آنها وجود ندارد.
فرقانی در خصوص تسویه حساب ایرلاینها با دفاتر خدمات مسافرتی به علت لغو خدمات سفر با شیوع کرونا نیز می گوید: برخی از شرکتهای هواپیمایی تاکنون تسویه حساب خود را انجام دادند.
او می افزاید: با این حال بعضی از شرکتهای خارجی این کار را انجام نداده و آنرا به بعد موکول کردهاند.
سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی ادامه می دهد: از سوی دیگر موضوع اصلی اینست که ما از ۶ ماه گذشته هیچگونه درآمدی نداشتیم که به امید آن بخواهیم حتی هزینههای ثابت خود مانند اجارهبهاء، حقوق کارکنان و مالیات را پوشش بدهیم.
فرقانی می گوید: پیشبینی ما این است که حداقل تا عید سال جدید هیچ تغییری در اوضاع ایجاد نمیشود و احتمال زیاد تعطیلات عید سال آینده را نیز همچون امسال از دست خواهیم داد.
تقاضای سفر با رعایت توصیههای بهداشتی
شاید در این روزهای کرونایی داغ یک سفر خوش و خاطره انگیز با تورهای سیاحتی یا کاروان های زیارتی به همراه خانواده یا دوستان و آشنایان به یکی از شهرهای کشور یا عتبات و سایر نقاط دنیا و شهرهای زیارتی یا سیاحتی به دل همه ما مانده است.
بی شک پارسال کمتر کسی می توانست گمان ببرد که سال بعد در چنین ایامی مسافرت کردن برای بیشتر انسان ها چیزی شبیه به یک رویا یا افسانه بشود!!
اما به هر حال این مشکلیست که این روزها گریبانگیر نوع بشر و هر کدام از ما با هر سلیقه و تفکری شده است.
ماه هاست که از داستان از سکه افتادن بازار سیاحت و تعطیلی دفاتر مسافرتی و دیگر تاسیسات گردشگری در خراسان رضوی می گذرد.
اما مسئولان همچنان هیچ تصمیم جدی برای فعالیت دوباره این مراکز نگرفته اند!
این در حالیست که برای همه مشاغل به غیر از حوزه سفر و گردشگری برنامههایی با رعایت توصیه ها و پروتکل های بهداشتی ارائه شده است!
از آغاز شیوع بیماری کرونا تا کنون همه برنامههایی که در حوزه سفر، تورگردانی، گردشگری و طبیعت گردی در کشور و متعاقب آن استان خراسان رضوی بوده متاسفانه به یک نحوی لغو شده است.
از یک طرف محدودیتهایی برای سفرهای داخل و خارج استان در نظر گرفته و اعمال شده است و از طرف دیگر به علت بیماری کرونا سفرهای بینالمللی نیز تعطیل شده است!
خواسته مردم به ویژه فعالان حوزه سفر و گردشگری اینست که مسئولان برای این مهم چاره ای بیاندیشند.
فعالان این حوزه در خراسان رضوی معتقدند اگر قرار به کمک است، با ارائه تسهیلات بانکی کمکی به آنها صورت بگیرد.
در غیر این صورت اجازه بدهند برنامههای سفرها و تورهای گردشگری با دستورالعملهای خاص انجام شود.
البته خبرها حاکی از آنست که به تازگی در دیگر نقاط دنیا به ویژه کشورهای مقصد گردشگری شاخص همچون ایتالیا و فرانسه سفرها با رعایت توصیههای بهداشتی آغاز شده است.
آنها به ناچار همزیستی مسالمتآمیز با کرونا را در پیش گرفتهاند!
اما مهمترین پرسش اینست که تا چه زمانی می توان منتظر ماند و به بهانه اینکه شاید روزی این بیماری منحوس پایان یابد همه سفرها را به تعویق انداخت؟!
آنهم سفری که در دین و آیین ما نیز به آن بسیار تاکید شده آنگونه که سعدی علیه الرحمه راجع به اهمیت آن می گوید:
بسیار سفر باید تا پخته شود خامی صوفی نشود صافی تا درنکشد جامی.
سید محسن واعظی