در چنین روزی بر جهان چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت زید تا اختراع اتوبوس بخار
امروز یکشنبه، سی ام شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دوم صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیستم سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (سی ام شهریور ) به شرح زیر است:
شهادت زید فرزند امام سجاد (ع)
۱۳۲۱ سال پیش در چنین روزی، دوم صفر سال ۱۲۱ هجری قمری «زیدبن علی بن الحسین»، فرزند امام سجاد (ع) و نواده پاک رسول خدا (ص) به شهادت رسید.
زیدبن علی بن الحسین، برای مقابله با ستم امویان و پاسداری از دستاوردهای قیام جدش امام حسین (ع)، علیه حکومت بنی امیه به پاخاست و پس از نبردی دلیرانه سرانجام در شهر کوفه به شهادت رسید. قیام زید، از نتایج و ثمرات نهضت عظیم امام حسین (ع) در عاشورای سال ۶۱ هجری قمری، به شمار میرود زیرا پس از این نهضت، بار دیگر روحیه حق طلبی در بین مسلمانان پدیدار شد و آنان هر زمان در انتظار رهبری بودند تا علیه حکومت فاسد بنی امیه قیام کنند. از آن زمان قیامهای متعددی همچون قیام توابین و قیام مختار ثقفی روی داد. در این قیامها هدف اصلی خونخواهی امام حسین (ع) و براندازی حکومت ظالمانه بنی امیه بود.
شکست قیام زنگیان
۱۱۷۲ سال پیش، در روز دوم صفر سال ۲۷۰ هجری قمری با کشته شدن «صاحب الزّنج» رهبر قیام زنگیان، این قیام شکست خورد.
علی بن محمد معروف به صاحب الزنج که خود را از نوادگان پیامبر و علی (ع) میخواند، در سال ۲۵۵ ه. ق با کمک غلامان و بردگان سیاه پوست که به آنها زنگی میگفتند، قیامی را در جنوب عراق علیه حکومت ستمگر عباسی آغاز کرد. وی به زنگیان وعده آزادی از اسارت و برخورداری از تساوی حقوق اجتماعی میداد و بدین ترتیب، هواداران بسیاری از میان آنها جذب کرد. صاحب الزنج در سال ۲۵۷ ق توانست بر شهر مهم بصره تسلط یابد و به تدریج شهرها و نواحی اطراف آن را نیز تحت کنترل درآورد. در این مدت سپاهیان عباسی بارها به زنگیان حمله کردند که هر بار شکست خوردند. اما به تدریج به دلیل مشکلات داخلی، زنگیان تضعیف شدند و با کشته شدن رهبرشان، قیام زنگیان پس از ۱۵ سال مقاومت، شکست خورد.
مهاجرت حضرت محمد (ص) از مکه به مدینه
طبق تقویم میلادی، ۱۳۹۸ سال پیش در چنین روزی، بیستم سپتامبر ۶۲۲ میلادی، حضرت محمد (ص) از شهر مکه به شهر یثرب (مدینه) مهاجرت کرد و تقویم هجری قمری و هجری شمسی بر اساس این مهاجرت آغاز شد.
تولد اسکندر مقدونی
۲۳۷۶ سال پیش در چنین روزی، بیستم سپتامبر ۳۵۶ پیش از میلاد اسکندر مقدونی به دنیا آمد.
اسکندر که در نوجوانی شاگرد ارسطو بود و به دست او یک مرد «اندیشه و عمل» شده بود، در منطقه خود در ۱۶ سالگی یک سوار جنگی بنام بشمار میرفت. وی تا ۳۲ سالگی که در بابل (عراق جنوبی) درگذشت سراسر بین النهرین و آسیای جنوبی و میانه را تصرف کرده بود. پارهای از مورخان سال تولد او را سال ۳۵۷ پیش از میلاد نوشته اند. از نیمه هزاره دوم و پس از ترجمه و انتشار عقاید و نظریههای فلاسفه یونان باستان و تاثیر معلم در پرورش انسان، در اروپا سعی در رعایت این اصل افلاطون شده است که مدیر جامعه (حاکم) باید هم مرد عمل باشد و هم مرد اندیشه (فیلسوف).
بزرگان کشورهای اروپایی از همان عصر رُنسانس در صدد اجرای آن برآمدند و در انگلستان بعدا یک کالج برای پرورش چنین اشخاصی تاسیس شد که هنوز بکار ادامه میدهد. بخشی از پیشرفتهای اروپایی به دلیل داشتن و بکار گماردن چنین افرادی است. همین افراد بودند که در لباس نظامی و دیپلمات بر شرق آمدند و دولت لندن را بر آسیای جنوبی و خاور میانه مسلط ساختند.
اختراع اتوبوس بخار
۱۸۹ سال پیش در چنین روزی در بیستم سپتامبر ۱۸۳۱ میلادی اولین اتوبوس بخار توسط یک مبتکر انگلیسی به نام گوردون برانز ساخته شد.
این اتوبوس جدید که از نیروی بخار برای حرکت آن استفاده میشد، ظرفیت سی نفر را داشت و سرعت آن بسیار کم بود. امروزه اتوبوسها با استفاده از سوخت بنزین و تجهیزات پیشرفته، به مهمترین وسیله نقلیه عمومی تبدیل شده اند.
درگذشت ریاضیدان و منجم مسلمان
۶۸۰ سال پیش در چنین روزی، دوم صفر سال ۷۶۲ هجری قمری «ابن دریهم» (Ebn-e Doraihem)، ریاضیدان و منجم مسلمان درگذشت.
وی با کوشش و پشتکار به تحصیل علم و دانش، همت گماشت. ابن دریهم قرائت قرآن کریم، فقه و ریاضیات را نزد اساتید عصر خود فراگرفت و در مصر به استماع حدیث مشغول شد و به مقامات علمی دست یافت او پس از مدتی به شام عزیمت کرد. ابن دریهم در جامع اموی، در دمشق، به عنوان مدرس مشغول تدریس شد. وی به علومی، چون قرائت، حدیث، فقه و اصول آن، کلام، تفسیر و ادبیات عرب تسلط کامل داشت. ابن دریهم در لغت عرب نظریات جالبی دارد که توسط برخی از بزرگان پس از او نقل شده است. شمار اندکی از آثار متعدد او به صورت خطی باقی است که «قصیده فی مدح الرسول (ص)» از آن جمله است.