رئيس کميسيون اروپا؛
اروپا و چين بايد اقداماتي متوازن در عرصه تجارت با يکديگر داشته باشند
اورزولا فون در لاين: شرکتهای اروپایی خواهان رفتاری مناسب همانند معامله موسوم به «معامله تجارت آمریکا» برای شرکتهای آمریکایی هستند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از رويترز؛ رئیس کمیسیون اروپا گفت دسترسی بازار اروپا برای چینی ها مستلزم رفع موانع دسترسی بازار چین برای بنگاه های اروپایی است.
اورزولا فون دِرلایِن، رئیس کمیسیون اروپا در نطق ویدئو کنفرانسی خود با حضور شی جین پینگ رئیس جمهور چین، شارل میشل رئیس شورای اروپا و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و رئیس دورهی اتحادیه اروپا درباره تعمیق مناسبات میان اتحادیه اروپا با چین گفت یک کنفرانس چهارجانبه سازنده و عمیق و جدی با هم داشتیم. ما به آلبومی از مسائل و موضوعات پرداختیم که از جمله میتوان به مسائل حقوق بشر، آب و هوا، دیجیتالی سازی و تجارت اشاره کرد.
وي افزود مایلم نخست درباره توافق جامع حمایت از سرمایه گذاری صحبت کنم. در اجلاس سران (شورای اروپا) در دو ماه قبل، من به رئیس جمهور «شی جین پینگ» گفتم اتحادیه اروپا بر پیشرفت نتیجه محور خود متعهد میماند. چون ما به نتایج مشخص نیاز داریم. اکنون در مذاکرات مان در باب سه موضوع به توافق رسیدیم نخست رفتار شرکتها و بنگاههای دولتی است؛ دوم به انتقال اجباری دانش فنی و سومی هم به مقوله شفافیت در تخصیص یارانهها و این (توافق) یک امتیاز و پیشرفت مهم به حساب میآید.
رئيس کميسيون اروپا در ادامه تصريح کرد با این حال باید درباره این محدودیت نیز بگویم که در ارتباط با سایر سرفصلهای توافق همچنان کارهای بسیار زیادی است که باید انجام شان دهیم. به ویژه در دو حوزه که یکی، مساله دسترسی به بازار و دیگری مساله توسعه بازار است. ما انتظار داریم موانع دسترسی به بازار چین کاهش یابند. به ويژه برای فناورهای دیجیتالی آتی و جدید، ارتباطات، حوزه رایانه، فناوریهای پزشکی و خودروهای برقی و نیز حمل و نقل الکترونیکی.
فون دِرلایِن گفت ما به راحتی شاهدیم که سرمایه گذاران این بخشهای کلیدی، همواره موانع بسیار زیادی دارند که باید آنها را پشت سربگذارند. در زمینه دسترسی به بازار، مساله تنها این نیست که ما در نیمه راهیم بلکه به دنبال آنیم که نامتقارنها را متقارن و متعادل کنیم و گشایشهای جدید در هر دو طرف را متوازن. در هر دوی این نکات، چنانچه میخواهیم به این هدف مشترک دست یابیم که مذاکرات را امسال به نتیجه و جمع بندی برسانیم، چین باید همچنان از خود، تحرک و تکاپو نشان دهد. به تعبیری دیگر: چین باید ما را مجاب کند که ارزشش را دارد که این توافقنامه سرمایه گذاری (مشترک) را داشته باشیم. اما نکته دوم، مساله «ظرفیت مازاد» در چین است و این، مساله مهمی، هم در بخشهای سنتی نظیر بخش تولید فولاد و آلومینیوم و هم در حوزه فناوری برای ماست که متاسفانه تاکنون در این دو مبحث، هیچ پیشرفت مشخصی نداشته ایم.
وي تاکيد کرد از این رو باید این وضع تغییر کند و ما به صراحت به این مساله (لزوم تغییر) اشاره کرده ایم. «هم اندیشی جهانی در زمینه ظرفیت مازاد فولاد و نیز حذف رایانههای دولتی از جمله اقدامات ضروری در این مسیر هستند. با رئیس جمهور «شی جین پینگ» توافق کردم که به طور دوجانبه، بیشتر به این حوزهها بپردازیم. از این گذشته به رئیس جمهور چین گفتیم شرکتهای اروپایی خواهان رفتاری مناسب همانند معامله موسوم به «معامله تجارت آمریکا» برای شرکتهای آمریکایی هستند. از این رو انتظار داریم این تعهد نیز جامه عمل پوشانده شود. در حوزه دیجیتال، اتحادیه اروپا از اینکه چین به انجام تعهدش در زمینه دسترسی انسان محور در حوزه فناوری اطلاعات (آی تی) موافقت کرده است، استقبال میکند و اینکه این کارها در نشست «جی بیست» و در اینجا (کمیسیون اروپا) ادامه یابند.
فون در لاين گفت امیدواریم پیشرفتهای مشخصی را شاهد باشیم. ما دسترسی به بازار کالاها و خدمات در حوزه ارتباطات را مورد تایید قرار داده ایم. بازار اروپا بازاری باز است. از این رو لازم است که شرکتهای اروپایی نیز در مقابل، دسترسی متوازن و متعادلی نیز به بازار چین داشته باشند. رئیس جمهور چین پذیرفت که به این مسائل، بیشتر بپردازد. همزمان اتحادیه اروپا این اطمینان را میدهد که شبکههای ما شبکههایی ایمن و مطمئن هستند.
وي افزود در زمینه اصلاحات مربوط به سازمان تجارت جهانی نیز باید بگویم چین همواره گفته است که به این سازمان، متعهد است. این بدان معناست که چین، مقررات موجود برای سرمایه گذاریهای صنعتی درچارچوب اصلاحات سازمان تجارت جهانی را مورد رسیدگی قرار داده است؛ همانی که در اجلاس سران سال ۲۰۰۹ وعده اش مطرح شده بود. ما اندکی نیز راجع به عالم گیری کرونا با هم صحبت کردیم که البته مایه درد و رنج همه ما شده است.
رئيس کميسيون اروپا تاکيد کرد ما توافق کردیم همچنان با رویکرد همبستگی جهانی پیش برویم. این کاملا مهم است که ما از یک چارچوب جهانی برخوردار باشیم و این رویکرد تنها مربوط به یافتن واکسن (موثر کرونا) نیست بلکه مساله آن است که به کشورهایِ با درآمد متوسط و اندک نیز امکان دسترسی به واکسن بدهیم. در این زمینه، یک چارچوب جهانی وجود دارد. از این رو از چین خواستیم که در طرح «کوواکس COVAX» مشارکت کند. (کوواکس، ابتکار عمل جهانی سازمان جهانی بهداشت با هدف همکاری با تولیدکنندگان واکسن به منظور دسترسی عادلانه به واکسن ایمن و موثر پس از اخذ مجوز و تأییدیههای مربوط).
وي افزود آنچه مهم است این است که خاستگاه و منشاء و نیز علل شیوع این ویروس را بشناسیم؛ بنابراین مهم است که سازمان جهانی بهداشت به همه ظرفیتها و امکانات دسترسی داشته باشد و پژوهشهای مکمل درباره آنچه که به منشاء «کووید-۱۹» مربوط میشود، در دستور کار خود قرار دهد. باید بگویم این دیدار، یک دیدار دقیق و مشخص با نکات کاملا دریافتنی و محسوس بود.