مجری گفت: شورای عالی دفاع و دولت اعلام کردند که طی پنج روز آینده درباره انفجار بیروت تحقیقاتی صورت خواهد گرفت و مسئولیتها مشخص خواهد شد؛ اما اکنون تقریبا ۴۰ روز گذشته است و نه تحقیقاتی صورت گرفته و نه مسئولیتی مشخص شده است. حزب الله چگونه تحقیقات را در این خصوص ارزیابی میکند؟ آیا دستگاه قضایی لبنان میتواند تحقیقات را ادامه دهد و عملا مسئول این انفجار را مشخص کند؟
نعیم قاسم در پاسخ گفت: «طبق اطلاعات من از همان روزهای نخستین ماهیت این انفجار مشخص شد. به سبب اهمال، این انفجار بزرگ و فاجعه بار رخ داد. اینک مسئله مسئولیتها میماند. اقدامات قضایی در این موارد معمولا پیچیده است و به زمان نیاز دارد. چه بسا اعلام اینکه پنج روزه این موضوع مشخص میشود؛ شتاب زده بود؛ زیرا هیچ دستگاه قضایی نمیتواند پنج روزه کار خود را به سر انجام برساند. بله میشود، علت مشکل را توجیه یا ارزیابی کرد. اکنون همه علت مشکل را میدانند، حتی با وجود مداخله کشورهای بیگانه و سرویس اطلاعاتی آنها برای کمک به لبنانیها همه به این نتیجه رسیده اند که حادثه مذکور ناشی از اهمال کاری است و ناشی از اقدامات جنگی یا حضور نظامی یا موشکها یا هواپیماها یا هر چیز دیگری نیست.»
نعیم قاسم افزود: «به نظر من مسئولیت به عهده دستگاه قضایی است و میتواند به نتیجه برسد. ما به تحقیقات بین المللی نیاز نداریم. نیازی نیست اقدام دستگاه قضایی را بی اعتبار کنیم. تجربیات نشان میدهد، دستگاه قضایی لبنان و تحقیقاتی که صورت میگیرد تصویر نهایی را مشخص میکند. تنها موضوع اراده و عزم برای بازخواست و مجازات است. این موضوع هم به تصمیم پارلمان و هیئت وزراء برای اعمال فشار به دستگاه قضایی نیاز دارد تا سریعتر اقدامات خود را انجام دهد و شجاع باشد.»
مجری افزود: عملا چگونه میشود همه مسئولان بندر بیروت را که به یک گروه سیاسی مشخص وابسته هستند، مجازات کرد؟
نعیم قاسم در پاسخ تصریح کرد: «اگر دستگاه قضایی به صورت حرفهای و بر اساس اطلاعاتی که در دست دارد عمل کند، میتواند عاملان را مجازات کند. قوانین همه چیز را مشخص میکند. باید اقدامات معینی اتخاذ کنند، در غیر این صورت هر گونه صحبت درباره مداخله بین المللی در امور دستگاه قضایی و تحقیقات باعث میشود به نتیجه نرسیم و هزینههای سنگینی برای لبنان به همراه خواهد داشت و این کشور را به صورت متوالی از ارزشها و اصول خود دور خواهد کرد.»
وی اظهار داشت: «ما باید دستگاه قضایی را تقویت کنیم و مانع مداخله سیاسی در آن شویم. باید فکر کنیم چگونه میشود به آن شجاعت داد تا تصمیم مناسب بگیرد. این چیزی است که باید انجام دهیم. نباید خواستار انجام تحقیقات بین المللی باشیم که ما را وارد جادههای پر پیچ و خمی میکند که نمیدانیم به کجا ختم میشود.»
مجری گفت: دورهای تنش در مرزهای جنوبی ایجاد شد. اسرائیل اقدام نظامی انجام داد و از آن زمان به بعد لبنانیها منتظر جنگ هستند. آیا ما واقعا به سوی جنگ در حرکت هستیم؟
نعیم قاسم در پاسخ تصریح کرد: «به چند علت هیچ گونه پیش بینی درباره جنگ اسرائیل علیه لبنان در این مرحله وجود ندارد، از جمله بازدارندگی در برابر اسرائیل و ویروس کرونا که اسرائیل را مشغول به خود کرده است و نظامیان بسیاری در قرنطینه به سر میبرند. همچنین اسرائیل اکنون تلاش دارد، از عادی سازی روابط (با برخی کشورهای عربی) و حمایت ترامپ از اشغالگریها بهره برداری کند. افزون بر آن اسرائیل مشکلات داخلی دارد، به طوری که نتوانسته است غزه را به تسلیم وادار کند و غزه همچنان پایدار است. همه این مسائل مانعی در برابر اسرائیل برای تصمیم گیری درباره جنگ است. همچنین اختلال سیاسی در اسرائیل وجود دارد و تاکنون مشخص نشده است که آیا امسال انتخابات جدیدی برگزار خواهد شد یا نه. به نظر شرایط برای جنگ آماده نیست.»
نعیم قاسم افزود: «درباره حزب الله باید بگویم، این گروه همواره در موضع دفاع و مقاومت قرار دارد. هیچ گاه در موضع آغاز کننده جنگ نیست و اکنون هم قصد آغاز جنگ ندارد، در نتیجه زمانی که تصمیم میگیریم در برابر تجاوزات اسرائیل واکنش نشان دهیم، این جزئی از معادله بازدارندگی است که آن را برای حمایت از لبنان و جلوگیری از وقوع جنگ لازم میدانیم. بر این اساس ما پیش بینی نمیکنیم، جنگی وجود داشته باشد؛ اما مانند همیشه بر آمادگی بسیار بالای حزب الله تاکید میکنیم تا جایی که در صورتی که اسرائیل تصمیم به جنگ بگیرد، حزب الله غافلگیر نخواهد شد و این جزئی از بازدارندگی، حمایت و آمادگی در برابر هر گونه حادثه غیر منتظره است.»
مجری گفت: موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل را امارات و بحرین آغاز کرده اند و همگراییهایی هم با سودان و پیشتر با مصر و اردن صورت گرفت. این عادی سازی در میان کشورهای عربی جنگ اسرائیل علیه لبنان را تسهیل میکند.
معاون دبیر کل حزب الله لبنان در پاسخ گفت: «نظر من این است که عادی سازی اسرائیل با امارات و دیگر کشورهای عربی که آن را خیانت به آرمان فلسطین میدانیم، در جایگاه، قدرت و تصمیم گیریهای اسرائیلی تغییری ایجاد نمیکند. اسرائیل وقتی تصمیم به جنگ گرفت، تنها با آمریکا رایزنی میکرد و گاهی آمریکا برای جنگ به آن دستور میداد، همان طور که در سال ۲۰۰۶ اتفاق افتاد. آن کشورهای عربی آخرین کسانی بودند که به حساب میآمدند. اکنون هم این عادی سازی درست است که خدمت بزرگی به اسرائیل به شمار میآید؛ اما در روند جنگ و تحولات منطقی تغییری ایجاد نمیکند. عادی سازی تلاش کشورهای خلیج فارس برای حفظ کرسیهای قدرتشان از طریق تحقق مطالبات آمریکا و اسرائیل است؛ اما این اقدام نه اکنون و نه آینده سودی برای آنها نخواهد داشت و خواهند فهمید که همواره در حاشیه بوده اند و تاثیر گذار نیستند. عادی سازی اقدامی بسیار بد است؛ اما این بدی به خود آنها باز میگردد نه به آرمان فلسطین.»
نعیم قاسم افزود: «خدا را شکر که مردم فلسطین هر روز به وضوح و آشکارا میدانند که چه کسی با آنها و چه کسی علیه آنهاست. این بهتر است؛ زیرا همه متحدان، متحدان واقعی خواهند بود نه کسانی که علیه مسئله فلسطین به نام آن و به بهانه برخی کمکها توطئه میکنند. نه کمکها و نه حمایت آنها را میخواهیم، بروند به جهنم.»
مجری گفت: با توجه به نقش برخی کشورهای تاثیر گذار خلیج فارس آیا شما فکر میکنید که عادی سازی روابط با اسرائیل شامل دیگر کشورهای عربی هم میشود؟
نعیم قاسم در پاسخ گفت: «عادی سازی موضع رسمی نظام این کشورهاست؛ اما مردم علیه این اقدام هستند. آنها حامی مقاومت هستند و آمریکاییها و اسرائیلیها خواهند فهمید که همه اقدامات آنها برای عادی سازی یا خدمت به رئیس جمهور آمریکا یا نخست وزیر اسرائیل است؛ اما این چیزی را در سیاستهای منطقه تغییر نمیدهد.»
نعیم قاسم افزود: «اکنون سیاستهای منطقه را گروههای مقاومت و مردم میسازند و آن حکام نمیتوانند چیزی در سیاستهای منطقه ایجاد کنند. همه ما به یاد داریم که چگونه همگی توطئه کردند و داعش را از ۸۰ کشور جهان وارد کردند تا نظام سوریه و روند سیاسی این کشور را تغییر دهند؛ اما موفق نشدند؛ زیرا مردم و ارتش سوریه و مسئولان این کشور حامی محور مقاومت هستند؛ این طرح دیگر ناکام ماند، بنابراین نقش کشورهای عربی خلیج فارس در این موضع چه بود؟ نقش آنها تامین مالی برای جنگهای خرابکارانه بود که شکاف بیشتر در منطقه ایجاد میکند و به خسارتهای بسیار منجر میشود؛ اما آنها نمیتوانند آینده سیاسی منطقه را بسازند. مطمئن باشید ملتهای منطقه و مقاومت خاورمیانه مقاوم و جدید را خواهند ساخت.»