به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، مقامات اتحادیه اروپا، صدر اعظم آلمان و رئیس جمهور چین قرار است روز دوشنبه از طریق کنفرانس ویدئویی برای پیشبرد مذاکرات برای توافق سرمایه گذاری با وجود تنشهای مربوط به هنگ کنگ، تایوان و سین کیانگ رایزنی کنند.
این نشست در ابتدا قرار بود با ۲۷ تن از سران کشورهای اتحادیه اروپا به شکل نشست فوق العاده در ماه سپتامبر در لایپسیگ برگزار شود، اما به دلیل همه گیری به شکل محدودتری برگزار میشود.
در این نشست مجازی، به ریاست شارل میشل رئیس شورای اروپا به عنوان نماینده کشورهای عضو تنها اروزولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا و آنگلا مرکل صدر اعظم المان که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد در مقابل شی جین پینگ رئیس جمهور چین حضور خواهند یافت.
توافق چین و اروپا در مورد سرمایه گذاری که از دیدگاه پکن جمع بندی آن تا پایان سال امکان پذیر خواهد بود محور اصلی مذاکرات خواهد بود. چینیها و اروپایی از هفت سال پیش در مورد سرمایه گذاریهای خارجی میان اتحادیه اروپا و چین مذاکره میکنند که به مالکیت معنوی، پایان انتقال فنآوری تحمیل شده به شرکتهای خارجی در چین و یارانه شرکتهای دولتی چینی میپردازد.
یک مقام اروپایی گفت ما تضمین دسترسی به بازار چین برای شرکت هایمان را میخواهیم. ما قوانین رقابتی برابر میخواهیم. ما اقدام متقابل را خواستاریم. این مقام گفت ما امیدواریم روز دوشنبه در مورد نقشه راه برای حل اختلافات خود به توافق برسیم.
قرار نیست روز دوشنبه هیچ پیشرفت عمدهای حاصل یا بیانیه مشترک منتشر شود. اما مقامات اتحادیه اروپا امیدوارند با دادن قدرت مانور بیشتر به مذاکره کنندگان چینی و ایجاد انگیزه بیشتر شی جینپینگ را متقاعد کنند.
مسئله دیگری که قرار است بررسی شود آب و هواست. در حالی که اتحادیه اروپا حذف کنارگذاشتن زغال سنگ تا سال ۲۰۵۰ را برای خود تعیین کرده است، اروپاییها میخواهند پکن را وادار کنند به اقدامات خود سرعت ببخشد و زغال سنگ را تا سال ۲۰۶۰ کنار بگذارد.
منبع اروپایی اعلام کردند به طور معمول دوستان چینی ما نمیخواهند تعهد زیادی داشته باشند و به طور کامل به تعهدات خود عمل نکنند. اما حالا زمان احتیاط بیش از اندازه نیست.
این نشست در حالی برگزار میشود که روابط میان چین و آمریکا به دلیل جنگ تجاری، تشدید تنشها در دریای چین جنوبی، تعطیلی متقابل کنسولگری ها، اتهامات جاسوسی و نقض حقوق بشر رو به وخامت است.
در بحبوحه رویارویی میان دو قدرت جهانی، اروپا میان آتش گرفتار شده است. در ماه ژوئن مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا از اروپا خواست آزادی را به جای استبداد دولت سرکش چین برگزیند.
وانگ یی وزیر امور خارجه چین هم اواخر ما اوت در سفر به پنج کشور اروپایی از روابط میان چین و اتحادیه اروپا استقبال کرد. بروکسل عامل موازنه است و چین را در وهله اول شریک غیر قابل اجتناب و پس از رقیبی راهبردی میداند.
مقام اروپایی گفت اتحادیه اروپا در مورد منافع خاص و ارزشهای خود انعطاف ناپذیر است، اما با چین همکاری میکند. ضرورت دارد که اتحادیه اروپا به میدان جنگ برای این تنشها تبدیل نشود و همچنان عامل ثبات باشد.
بروکسل همچنین قرار است روز دوشنبه نگرانیهای خود را در مورد هنگ کنگ اعلام کند. از دیدگاه هنگ کنگ اجرای قانون جدید امنیتی در هنگ کنگ حمله به آزادیهای این سرزمین نیمه خودمختار است. ۲۷ کشور اتحادیه اروپا تصمیم گرفته اند صادرات تجهیزات مورد استفاده در حوزه نظارتی و سرکوب به هنگ کنگ را محدود کنند.
مسئله تایوان هم که چین مدعی حاکمیت آن است قرار است در نشست دوشنبه مطرح شود. سفر اخیر رئیس مجلس سنای جمهوری چک به تایپه از سوی چین تحریک آمیز اعلام شد. چین پراگ را به اعمال تحریم تهدید کرد. اروپاییها با چک ابراز همبستگی کردند.
یکی دیگر از مسائل نگران کننده سرنوشت اقلیت مسلمان اویغور در غرب چین است که بنابر اعلام پژوهشگران، سازمانهای غیر دولتی و دیپلماتها به طور گسترده در اردوگاهها زندانی هستند. مسئله اویغورها پیش از این موجب تحریمهای هدفمند آمریکا علیه چین شده است.