پخش زنده
امروز: -
حرکت به سمت اشتغال و شکوفایی اقتصاد کشور در سال جهش تولید، میتواند از دل صنایع کوچک تحقق یابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، بیشتر از هشتاد درصد فعالیتهای صنعتی، مربوط به صنایع کوچک است، این آمارهای اعلام شده وزارت صمت است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان میگوید: صنایع کوچک همواره مورد تایید دولتها و برنامهریزان اقتصادی بوده، در کشور ما واحدهای یک تا ۹ نفر با عنوان بنگاههای خرد، ۹ الی ۴۹ نفر به عنوان صنایع کوچک و ۴۹ تا صد نفر به عنوان واحدهای متوسط شناخته میشود.
شهریارکشاورز اضافه میکند: در کشور ۹۴ درصد صنایع ما، صنایع کوچک و متوسط هستند که سهم استان قزوین از این میزان ۸۸ درصد است؛ استان قزوین از مزیتهای خوبی در عرصه نیروی انسانی، ذخایر، انرژی و صنایع کوچک و متوسط بهرهمند است که با مدیریت صحیح این منابع میتواند در توسعه و تولید گامهای بلندی بردارد.
با توجه به وضعیت فعلی برای نجات اقتصاد کشور باید صنایع کوچک و متوسط به بهترین شکل مورد توجه قرار بگیرند.
صنایع کوچک به عنوان واحدهایی معرفی میشوند که با هزینهای کمتر از صنایع بزرگ به ایجاد اشتغال و رونق تولید در جامعه بسیار کمک میکنند، این در حالی است که این صنایع با مشکلات بزرگی روبهرو هستند و برای ادامه فعالیت خود به حمایت نیاز دارند.
شاید در نخستین گام اندازه و مقیاس جهش تولید خیلی بزرگتر از یک کارگاه کوچک یک تا ۹ نفر به چشم بیاید، ولی همین کارگاههای کوچک میتواند قدمهای بلندی در راستای تولید و اقتصاد کشور بردارد.
در استان قزوین، حدود چهار هزار واحد تولیدی و پانزده شهرک و ناحیه صنعتی فعالند که نقش مهمی در اقتصاد کشور و رونق تولید و اشتغالزایی دارند.
بدون شک، تولیدکنندگان و صنعتگران در این شرایط سخت، رزمندگان خط مقدم جنگ اقتصادی هستند و جا دارد که مسئولان تمام توان و تلاش خود را برای حل مشکلات این واحدهای تولیدی در سریعترین زمان ممکن به کار بگیرند.
اهمیت تسریع بر حل مشکلات واحدهای تولیدی آن جا بیشتر میشود که یادمان باشد امسال به نام جهش تولید نامگذاری شده و باید در این مسیر مسئولان اجرایی شتاب بیشتری داشته باشند.
سهم ۴۰ درصدی صنعت در اشتغال قزوین
معاون اقتصادی استاندار میگوید: استان قزوین ظرفیتهای بالایی در بخش صنعت دارد به طوری که قطب تولید کاشی و سرامیک، شیشه، مواد شوینده، قطعات خودرو و... است.
عیسی قبادی میگوید: حدود ۴۰ درصد سهم اشتغال قزوین به بخش صنعت اختصاص دارد که این مهم نشانگر ظرفیتهای بالای این بخش در استان است.
او عنوان میکند: کارگروههای اشتغال، ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، ستاد تسهیل و رفع موانع تولید و گفتوگوی بخش خصوصی و دولت به شکل مستمر در استان تشکیل و در آنها مسائل و مشکلات بخش تولید، صنعت و کار مطرح و بررسی میشود.
نخستین گام بازگشت ۵۵ واحد راکد قزوین به چرخه تولید
یکی از برنامههای محوری استان قزوین در سال جهش تولید، بازگرداندن ۵۵ واحد تولیدی راکد به چرخه تولید و احیای آنها است.
این را رئیس سازمان صمت میگوید و میافزاید: جهش تولید، رشد سریع تولید ناخالص ملی است که در صورت تحقق میتوان مدعی شد که جهش تولید محقق شده است.
عزیزالله افضلی میافزاید: ظرفیتهای خالی واحدهای صنعتی را باید شناسایی کرد، چرا که با تحقق این موضوع توسعه اشتغال را به همراه دارد.
گره گشایی از مشکلات واحدهای تولیدی با رمز صادرات
مهمترین اولویت سازمان صمت، در سال جهش تولید، حمایت از بخش معدن، توسعه صادرات و گره گشایی از مشکلات واحدهای صنعتی نیمه فعال و راکد است.
این را رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اعلام کرده و میگوید: بخش زیادی از ظرفیتهای صنعتی به علت بهرهوری نامناسب، فرسودگی کارخانهها، به روز نبودن تولیدات، کمبود منابع مالی و سومدیریت از چرخه تولید خارج شده که باید برای راهاندازی دوباره آنها برنامهریزی شود.
به گفته کشاورز معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان حدود ۳۸ درصد صادرات استان از سوی صنایع کوچک انجام میشود و تولید این صنایع میتواند نیازهای منطقهای را تأمین کند، ولی هنوز به مرحله توسعه صادرات وارد نشدهاند.
صادرات برگ برنده جهش تولید
مدیرعامل شرکت نوآور، ارتباط و صنعت میگوید: در راستای عمل به منویات مقام معظم رهبری در نامگذاری شعار سال به نام جهش تولید برای رسیدن به هدف مطلوب و مدنظر باید صادرات تولیدات داخلی که لازمه تولید است، شتاب بیشتری به خود بگیرد.
کیایی میافزاید: مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که بیشترین مشکل بنگاههای کوچک، بازار پیش روی آنها است که با گشایش این بازار، محصولات آنها به خوبی به فروش خواهد رفت.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان با تایید سخنان کیایی میگوید: کنسرسیوم مینودر با تأسیس یک دفتر در بغداد، کشمش استان را به عراق صادر میکند و درصدد راهاندازی کنسرسیوم شیرینی سنتی قزوین برای صادرات به کشورهای همسایه هستیم.
او میافزاید: شرکتهای مدیریت صادرات یکی از الگوهایی است که میتواند به صادرات صنایع کوچک کمک کند و در همین زمینه میگوید: برای تحقق این مهم از سرمایه گذاران و صادر کنندگان حمایت میشود.
جذب ۱۴۷ سرمایه گذار در نواحی صنعتی قزوین
۶۷ طرح تولیدی در نواحی صنعتی استان قزوین با سرمایه گذاری ۷۲۱ میلیارد ریال به مرحله بهره برداری رسیده اند
از ابتدا تاکنون حدود ۱۶۰۰ سرمایه گذار در شهرکها و نواحی صنعتی استان قزوین جذب شده اند که سهم نواحی صنعتی ۱۴۷ سرمایه گذار بوده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان قزوین میگوید: این استان دارای ۶ ناحیه صنعتی است که مجموع مساحت آنها ۲۵۳ هکتار بوده که مرحله عملیاتی شده آن ۱۷۹ هکتار و زمین صنعتی موجود و آماده سازی در آنها ۱۲۹ هکتار است.
حمیدرضا خانپور با اشاره به واگذاری ۷۴ هکتار زمین به سرمایه گذاران در نواحی صنعتی استان قزوین از ابتدا تاکنون، میافزاید: تاکنون ۱۴۷ سرمایه گذار در نواحی صنعتی این استان جذب شده اند که از این تعداد طرحهای تولیدی ۶۷ سرمایه گذار به مرحله تولید و بهره برداری رسیده است.
خانپور اضافه میکند: اشتغال واحدهای تولیدی بهره برداری نواحی صنعتی استان قزوین هزار و ۳۲۴ نفر است که هزار و ۱۲۰ نفر از این رقم به ناحیه صنعتی دانسفهان اختصاص دارد.
وی، سرمایه گذاری انجام شده برای طرحهای به بهره برداری رسیده در نواحی صنعتی استان قزوین را ۷۱۲ میلیارد ریال اعلام میکند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان با بیان اینکه مشوقهایی برای حضور سرمایه گذاران در نواحی صنعتی و نقاط کم برخوردار در نظر گرفته شده است، میگوید: قیمت پایین زمین و پرداخت اقساطی آن در کنار معافیتهای مالیاتی از جمله این مشوق هاست.
خانپور از واگذاری چهار هکتار زمین به سرمایه گذاران در نواحی صنعتی استان قزوین در سال جاری خبر داد و گفت: این در حالی است که در مجموع سال گذشته، سه هکتار زمین به سرمایه گذاران در نواحی صنعتی استان واگذار شده بود.
نوسان قیمت و تامین ارز مشکلات پیش پای تولید
مدیرعامل شرکت نوآور ارتباط صنعت میگوید: جهش تولید نیازمند بازنگری در قوانین دست و پا گیر و حذف بروکراسیهای طولانی است.
کیایی، نوسان قیمت و مشکل تأمین ارز را هم یکی از عوامل مهم کندی در روند فعالیت بنگاههای اقتصادی کوچک میداند.
او یکی از الزامات جهش تولید را سرعت در عمل میداند که متاسفانه دست و پاگیر شدن قوانین موجود روند تسریع در فعایت واحدهای تولیدی را کند میکند.
مدیرعامل شرکت نوآور ارتباط صنعت گریزی هم به تسهیلات مشاغل و واحدهای آسیب دیده از کرونا میزند و میگوید: زمان طولانی دریافت تسهیلات سبب شده تا با کاهش ارزش پول ملی تولیدکنندگان به اهداف از پیش تعیین شده نرسند.
او میافزاید: علیرغم حضور بیشمار شرکتهای دولتی در صنایع بزرگ، شرکتهای خصوصی هم توانسته اند توفیقهای زیادی را در زمینه صنایع بزرگ مانند مواد غذایی کسب کنند.
به گفته کیایی، اگر زمینههای برابر و مساوی برای دو بخش خصوصی و دولتی فراهم شود، بخش خصوصی شکوفاتر خواهد شد.
او اعتقاد دارد، صنایع کوچک تأمینکننده قطعات صنایع بزرگ هستند و اگر صنایع بزرگ دچار مشکل شوند اثرات آن در صنایع کوچک پیدا است.
مدیرعامل شرکت نوآور ارتباط صنعت، نوسانات قیمت و کاهش توان مالی را دو عامل کاهش فعالیت بنگاههای اقتصادی کوچک در استان میداند.
سنگ بزرگ بانکها پیش روی تولید
قوانینی که برای فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان وجود دارد حمایتکننده از واحدهای تولیدی نیست و برای موفقیت و ماندگاری صنایع و واحدهای تولیدی باید این قوانین اصلاح شود تا تولیدکننده بدون دغدغه بتواند کار تولید را انجام دهد.
نبود منابع مالی، تسهیلات ارزان قیمت و کارشکنی بانکها از مشکلات مطرح شده تولیدکنندگان است که از بانکها گلایه دارند.
بازسازی و نوسازی ماشین آلات و خط تولید و مالیات بر ارزش افزوده هم از دیگر نیازهای اصلی تولیدکنندگان است که کمک و حمایت جدی دولت را میطلبد.
استاندارقزوین میگوید: مشکل برخی واحدهای تولیدی استان امور بانکی است که گاهی از پیچیدگی زیادی برخوردار میشود.
هدایت الله جمالی پورمی افزاید: متاسفانه برخی از تصمیمات ما زمانبر است و نیازمند اقناعسازی مدیران و برگزاری جلسات متعدد و متنوع با دستگاههای مختلف و بانک مرکزی است تا بتوان مشکلات ارزی و بانکی یک واحد تولیدی را حل کرد.
او تاکید دارد، تصمیمگیری در مورد مشکلاتی که در اختیار استان است از جمله برق، آب و گاز واحدهای تولیدی در سریعترین زمان اجرایی خواهد شد، ولی تصمیمگیری در مورد مسایل خارج از عهده استان نیازمند زمان بیشتر و فرایند طولانیتری است.
استاندارعنوان میکند: تصمیماتی که برای حل مشکلات صنایع استان اتخاذ شده به نتیجه رسیده، ولی برخی مشکلات صنعت استان نیازمند پیگیری از خارج استان است.
صدای دوباره تولید در واحدهای تولیدی
۲۰ واحد تولیدی راکد و تعطیل از ابتدای امسال همزمان با سال جهش تولید در شهرکهای صنعتی استان قزوین احیا و دوباره راهاندازی شده است.
این خبر را شهریار کشاورز معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی میگوید و میافزاید: این واحدها در زمینه تولید انواع محصولات بهداشتی و شیمیایی، فلزات و مواد غذایی فعالیت میکنند.
ضرورت همکاری صنایع بزرگ با صنایع کوچک
صنایع کوچک، متوسط و زودبازده در مسیر تقویت تولید و اشتغال به ویژه برای حفظ و تقویت بنیه اقتصادی کشور در شرایط سخت اقتصادی کنونی، نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
اینگونه صنایع با توجه به مزیتها و قابلیتهای بومی و منطقهای میتوانند زمینهساز پیشرفت و اعتلای کشور و استان باشند.
رشد و ترویج بیش از پیش صنایع کوچک و متوسط میتواند به تشدید رقابت جهانی، افزایش تقاضا برای محصولات متنوع، حرکت بهسوی بازار منطقهای و جهانی و مشتری محور شدن تولیدات منجر شود.
حمایت از کارآفرینان و صنعتگران و بنگاههای اقتصادی توانمند و تولیدات با کیفیت داخلی، تأثیر مستقیمی بر استقلال و خودکفایی کشور دارد و موجبات توسعه رقابتپذیری و صادرات محصولات واحدهای تولیدی را فراهم میکند.
محمدتقی اسداللهی، تولیدکننده قزوینی که برای اولین بار در کشور برف پاک کن خودرو و تیغه آن را تولید کرده است میگوید: با خرید محصولات تولید داخل، اشتغال در صنایع کوچک توسعه مییابد
تولیدکننده قزوینی که نخستین بار در کشور برف پاک کن خودرو و تیغه آن را تولید کرده است، میگوید: اگر خودروسازان قطعات مورد نیاز را از تولیدکنندگان داخلی خریداری کنند، هم برای آنها مقرون به صرفه خواهد بود و هم با جلوگیری از خروج ارز، اشتغالزایی در صنایع کوچک و زودبازده افزایش مییابد.
برخورداری از حدود چهار هزار واحد تولیدی، قرارگیری در جمع سه استان برتر در زمینه حضور سرمایهگذاران خارجی بخش صنعت، حضور برندهای مطرح صنعتی کشور، نخستین شهر صنعتی ایران به همراه ۱۹ شهرک و ناحیه صنعتی به تنهای گویای پیشینه و ظرفیت بالای صنعت در استان قزوین است.
با وجود این ظرفیتها طی سالیان گذشته به علت مسایل و دشواریهای اقتصادی، مشکلات مدیریتی، قاچاق کالا، موانع صادراتی، نداشتن بازار، فرسودگی ماشین آلات و همچنین تحریمهای ظالمانه دشمنان برخی واحدهای تولیدی قزوین دچار مشکلات اساسی شده و بعضی از آنها راکد و تعطیل شدند با این حال حضور سرمایهگذاران جدید داخلی و خارجی، اجرای طرحهای بزرگ صنعتی و توسعه شهرکهای صنعتی قزوین نوید روزهای خوب را برای صنعت این استان میدهد.
این مجموعهها با برنامه ریزی بهتر به منظور جذب سرمایه گذار و همچنین کمک به تکمیل طرحهای نیمه تمام از طریق ارایه مشوق به سرمایه گذاران و دادن تسهیلات مالی با شرایط مناسب به مالکان واحدهای تولیدی مستقر در آنها میتوانند بخش زیادی از زنجیره تولید داخلی در کشور را کامل کرده و برای جوانان در روستاها و شهرهای کوچک اشتغالزایی کنند و مانع مهاجرت جوانان به شهرهای بزرگ شوند.
نگارندگان: علی صفری و امین فرخی