پخش زنده
امروز: -
وزیر نیرو گفت: ساماندهی بخش آب در گرو به رسمیت شناختن مرزهای حوضه آبریز است و در کشور، تجربه بسیار خوبی در زمینه مدیریت منابع آب وجود دارد.
بهگزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ "رضا اردکانیان" در آئین آغاز بهکار رسمی پروژه ساز و کاری مدیریت بههم پیوسته حوضههای آبریز، در نوزدهمین هفته از پویش #هرهفته_الف_ب_ایران گفت: از سالهای دور، این موضوع جزو برنامههای بخش آب کشور بوده است و بر اساس مصوبه هیئت وزیران، به لحاظ ساختاری باید به سمت مدیریت حوضههای آبریز حرکت کنیم.
وی افزود: در ساختاری که ستادهای آن کاملا متمرکز و سطح آن هم منطبق بر تقسیمات کشوری است، رسمیت دادن و در عمل اقدام جدی در زمینه مرزهای حوضه آبریز کار راحتی نیست، اما تمام کارشناسان میدانند که موضوع آب حتی در مناطق پرآب سامان دهی نخواهد شد مگر این که این مرزهای طبیعی عملا به رسمیت شناخته شود.
وزیر نیرو ادامه داد: پیشنیاز اصلی انجام این کار پیچیده و سخت عزم کسانی است که این مسئله را میفهمند، آن را باور دارند و برایشان ارزش قابل ملاحظهای دارد.
اردکانیان گفت: در کشوری مانند ایران به دلیل توزیع نامتوازن زمانی و مکانی بارشها اگر نیاز به انتقال بین حوضهای باشد این مسئله تحت تاثیر شرایط خودش تعریف میشود.
وزیر نیرو با بیان اینکه باید عقبماندگیها را با کمک هم برطرف کنیم، افزود: مطالعات خوبی به عمل آمده و اگر چه هنوز مستقر نشده است، ولی به لحاظ نظری، سواد کافی در این زمینه وجود دارد و ما باید هنر اصلاح وضع موجود در حین حرکت را از خودمان نشان دهیم.
اردکانیان گفت: اولین اصل آن است که در این میدان کسانی که مسئله را باور دارند پا پیش بگذارند و مسئولیت کار را بپذیرند.
وی افزود: دومین اصل هم این است که در سازمان فعلی دولت هر روز سعی میکنیم سطح مفاهمه در این باره را گسترش دهیم.
وزیر نیرو با تاکید بر ضرورت تقویت دبیرخانهای این اقدام گفت: همکاران ما در سازمان دولت هم باید این عزم را در وزارت نیرو و بخش آب این وزارتخانه به رسمیت بشناسند.
اردکانیان افزود: هدف اصلی، استقرار مدیریت بههم پیوسته در حوضههای آبریز است و فهرست کارهایی که نباید در این زمینه انجام دهیم مقدم بر لیست کارهایی است که باید انجام دهیم.
وی گفت: در صدر کارهایی که نباید انجام دهیم این است که ساختار موازی و مضر با این برنامه نداشته باشیم.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه در جهت تمرکز بر این کار، تدارک لازم با تصویب هیئت وزیران و شورای نگهبان دیده شده است، افزود: اصلاح اساسنامه شرکت مدیریت منابع آب ایران شکل گرفت و بر اساس آن معاون امور آب و آبفای وزارت نیرو از امروز رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران هم است و اولین گام در جهت چابکسازی و استقرار این است که ستاد اصلی آب کشور خواهد بود؛ لذا جای تشکیلاتی به صورت لایهای دیگر در این زمینه نخواهیم داشت.
وی گفت: در این راستا، شرکتهای استانی همانطور که در قانون تشکیل این شرکتها ذکر شده مرکز عملیات و بهرهبرداری خواهند بود.
وزیر نیرو ادامه داد: بنابراین مدیریت حوزههای آبریز وظیفه مهم ستاد البته با مشارکت دیگر دستگاههای عضو در سازمانهای دولتی است و هر کاری غیر از این، به شرکتهای استانی محول میشود و این شرکتها مهیای یک فعالیت وسیع در این دوره خواهند بود. بنای ما این است که این هدف را در مدت باقیمانده از دولت دوازدهم به شکل کامل محقق کنیم.
اردکانیان گفت: کمبودها و چالشها برای ما روشن است؛ یکی از اینها که از اصلیترین نیازهای کار است بحث دادههای معتبر و مورد توافق است. اگر ما از هم جدا باشیم این مشکل اعم از کمبود دادههای مطمئن و مورد شک واقع شدن دادههای موجود توسعه پیدا میکند.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین کارها یکپارچه سازی مدیریت حوضههای آبریز است گفت: امسال در قالب پویش هر هفته الف ب ایران در دوبخش سازوکاری و ساخت و سازی پیش رفتیم که تاکنون از ۲۰۰ پروژه ساخت و سازی ۱۰۰ پروژه افتتاح شده و ۵۰ پروژه سازوکاری نیز درحال انجام است.
وزیر نیرو افزود: یکپارچه سازی شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی، تهیه سندهای استانی سازگاری با کم آبی با همکاری همه سازمانهای مسئول و تدوین قانون جامع آب از جمله فعالیتهای انجام شده است.
پروژه ساز و کاری مدیریت یکپارچه حوضههای آبریز، عصر امروز در آیینی با حضور وزیر نیرو در نوزدهمین هفته از پویش هرهفته الف ب ایران رسماً کار خود را آغاز کرد.
این پروژه از مجموع ۵۰ پروژه ساز و کاری تعریف شده از ۲۵۰ پروژه تعریف شده در چارچوب پویش #هرهفته_الف_ب_ایران در سال جاری است.
در این چارچوب در احکامی جداگانه از سوی وزیر نیرو، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران و قائم مقام شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران منصوب شدند.
بر همین اساس، رضا اردکانیان در چارچوب اجرای مفاد اصلاحیه تبصره ۱ ماده ۱۵ اساسنامه شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران، در حکمی قاسم تقیزاده خامسی را به مدت دو سال به عنوان معاون وزیر در امور آب و آبفا، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل این شرکت منصوب کرد.
همچنین، در حکمی جداگانه از سوی وزیر نیرو، در چارچوب مصوبه هیئت وزیران و به منظور استقرار مدیریت حوضههای آبریز کشور، محمد حاجرسولی به عنوان مشاور وزیر نیرو و قائم مقام شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران منصوب شد.
افتتاح بزرگترین آب شیرین کن کشور، اواخر مهر
معاون امور آب و فاضلاب وزیر نیرو از آغاز به کار بزرگترین آب شیرین کن کشوردر اواخر مهرماه خبر داد.
قاسم تقی زاده خامسی در حاشیه مراسم آغاز رسمی پروژه سازوکاری استقرار مدیریت یکپارچه حوضههای آبریز در جمع خبرنگاران افزود: آب شیرین کن آب خلیج فارس, به عنوان بزرگترین آب شیرین کن کشور تا اواخر مهر افتتاح می شود و آب حاصل این طرح به صنایع کرمان و یزد منتقل خواهد شد، برای این پروژه 5 هزار میلیارد تومان هزینه شده است.
وی گفت: فاز اول طرح جهت آبرسانی به گل گهر به میزان 150 میلیون متر مکعب در سال است و بخش هاي بعدی نیز در این دولت به بهره برداری خواهند رسید.
معاون امور آب و فاضلاب وزیر نیرو ادامه داد: در کشور شش حوزه اصلی آبریز داریم که براساس مرز جغرافیایی نیستند. از دهههای قبل تقسیم بندی براساس حوزههای آبریز بود اما با تشکیل شرکتهای استانی سازوکار تغییر کرد. اکنون با تاخیر برنامه، تاکید بر این است که حوضههای آبریز در کنار حوضههای استانی تشکیل شود. کار امروز حاصل چند دهه تجربه و تصمیمی جسورانه است که بعد از یکپارچه سازی شرکتهای آبفای شهری و روستایی انجام میشود.
وی گفت: با اجرایی شدن مدیریت یکپارچه حوضههای آبریز مسایل اجتماعی حل میشود، تمام ذینفعان از آن مطلع خواهند شد و با اجرایی شدن این برنامه نگاه بخشی و استانی به آب نخواهیم داشت.
خامسی ادامه داد: این اقدام در واقع تصمیم گیری برای عدالت در توزیع کم آبی است.
مدیرعامل جدید شرکت مدیریت منابع آب تصریح کرد: این برنامه جدید (استقرار مدیریت یکپارچه حوضههای آبریز) کمک میکند که مثلا اگر فلات مرکزی را در نظر بگیریم این منطقه 20 درصد آب و 46 درصد جمعیت دارد بنابراین باید برای آب شرب این محدوده تصمیم گیری فرا استانی و فرامنطقه ای صورت گیرد.
وی درباره وضعیت رودخانه ها با توجه به آغاز سال جدید آبی گفت: لایروبی رودخانه انجام شده در سال جاری با 5 تا 6 درصد اختلاف شبیه سال گذشته است .
خامسی ادامه داد: بدون تفاهم کاری انجام نمیشود، همه ذینفعان باید مشارکت داشته باشند و ضن اینکه مصرف کنندگان نیز حتما در تشکیلات دخالت خواهند داشت.
وی درباره موضوع تخصیص آب به صنایع در مدیریت یکپارچه حوضههای آبریز خاطرنشان کرد: معتقدیم صنایع آب بر باید در سواحل مستقر شود تا بتوانیم آب شیرین سازی شده را در اختیارشان قرار دهیم.
او درباره تخصیص منابع ارزی به طرح فاضلاب اهواز گفت: به دستور رهبری 50 میلیون یورو برای فاضلاب اهواز از صندوق توسعه ملی مصوب و ابلاغ شد و تا امروز 270 میلیارد تومان واریز گرديد. اسناد مناقصه آماده شده و تا اواسط مهر پیمانکار انتخاب و کار آغاز می شود.
وی درباره تاثیر مدیریت یکپارچه مدیریت حوضههای آبریز در ساخت و ساز سدها نیز گفت: این پروژه تاثیری بر احداث سدها ندارد و برنامههای ساخت سد با گذشته هیچ تفاوتی نخواهد داشت. هرجا لازم باشد و از نظر فنی، زیست محیطی و مدیریت سیلاب نیاز داشته باشیم احداث سد انجام خواهد شد.