جهاد کشاورزی مازندران
بذر مناسب عامل افزايش عملكرد گندم
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران: انتخاب بذر سالم، بوجاری و ضدعفونی بذر در افزایش عملکرد گندم بسیار مهم است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، عباس پورنصراله به ارائه توصیههای فنی برای افزایش عملکرد مزارع گندم پرداخت و درباره انتخاب و روش تهیه و تامین بذر سالم، گفت: بذر مهمترین نهاده تولید است و نقش زیادی در افزایش یا کاهش محصول دارد، بذرهای آلوده پس از کاشت با رشد خود گسترش عوامل بیماری زا را نیز به همراه داشته و با نفوذ به سنبله گندم موجب آلودگی دانه و در نتیجه بذر سال بعد خواهد شد.
او با اشاره به اینکه انتخاب بذر سالم، بوجاری و ضدعفونی بذر در افزایش عملکرد گندم بسیار مهم است، افزود: سموم توصیه شده برای ضدعفونی بذر گندم شامل کاربوکسین تیرام، تبوکونازول به اضافه پروتبوکونازول، دیفنوکونازول به اضافه سایپروکونازول، تبوکونازول، دیفنوکونازول، فلوتریافول به اضافه تیابندازول، تتراکونازول و کاربندازیم هستند.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران درباره کاشت گندم گفت: آمادهسازی زمین از اصول بهرهوری و افزایش راندمان محصول در واحد سطح است و برای تهیه بستر مناسب، یک بار شخم در نیمه تابستان و سپس قبل از کاشت در اواسط آبان ماه دیسکهای های عمود برهم و مالهکشی قبل از کاشت لازم است.
بیشتر بخوانید:
پورنصرالله با اشاره به مصرف کودهای شیمیایی برای کشت گندم، خاطرنشان کرد: براساس آزمون خاک تمامی کودهای فسفره و پتاسه و یک چهارم کود اوره توصیه شده درحد واسط بین ۲ دیسک بطور معمول انجام میشود، در خاکهای بدون آزمون خاک از توصیههای رایج به مقدار ۱۰۰ کیلوگرم کود اوره، ۵۰ کیلوگرم فسفات و ۱۰۰ کیلوگرم پتاس در زمان کاشت استفاده میشود.
بگفته وی تاریخ کاشت در منطقه دشت در یک دوره ۲۰ آبانماه تا ۳۰ آذرماه و در منطقه کوهپایه در یک دوره ۲۰ مهرماه تا اواخرآبانماه انجام میشود و کشت تاخیری، کاهش عملکرد در واحد سطح را ایجاد میکند.
پورنصرالله با اشاره به اینکه این محصول بطور معمول در عمق ۳ تا ۵ سانتیمتری خاک کشت می شود، ادامه داد: بهترین روش کاشت، کشت ردیفی است که با ردیف کارهای مربوطه انجام میشود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: میزان بذر مصرفی، بسته به زمان کشت و نوع رقم متفاوت است و در شرایط معمول، ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار با ردیفکار برای کاشت مناسب است که برای ارقامی که پابلندتر هستند این میزان به ۱۳۵ کیلوگرم در هکتار کاهش مییابد و به به ازای هرهفته تاخیر در کاشت، ۵ کیلوگرم بر میزان بذر مصرفی افزوده میشود.
پورنصرالله با یادآوری اینکه مناسبترین زمان کشت گندم در منطقه دشت از ۲۰ آبان تا آخر آذر است، گفت: N-۹۲-۹، N-۹۲-۱۹، تیرگان، معراج و کلاته از ارقام قابل کشت گندم در مزارع استان مازندران است.