در هانوی
تنش میان چین و آمریکا در دستور کار نشست سران آسه آن
افزایش تنش تجاری میان آمریکا و چین در دریای چین جنوبی در کانون مذاکرات و رایزنیهای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن) قرار دارد که کار خود از امروز در هانوی پایتخت ویتنام آغاز کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، تنش میان دو کشور چین و آمریکا از آنجا برای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن)، مهم است که این دو کشور اقتصادهای اول و دوم جهان هستند. این کنفرانس به طوری مجازی (ویدئوکنفرانس) برگزار شده است و تا ۱۲ سپتامبر ادامه خواهد داشت.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا و وانگ یی، عضو شورای حکومتی جمهوری خلق چین و وزیر امور خارجه این کشور، نیز قرار است در این نشست شرکت کنند.
از چند ماه پیش اکنون دو کشور آمریکا و چین رزمایشها و اقدامات نظامی خود را در دریای جنوبی چین افزایش داده اند. این منطقه از آنجا مهم است که راه کلیدی تجاری دریایی جهانی محسوب میشود و در میان غنیترین منابع و تنوع زیستی زیر دریایی به حساب میآید.
دریای جنوبی چین، یکی از کلیدیترین راههای تجارت دریایی و یکی از غنیترین منابع و تنوع زیستی زیر دریایی جهان، است. چین مالکیت بر تقریبا کل این منطقه را برای خود مطالبه میکند و این درحالی است شماری از کشورهای ساحلی این دریا مانند فیلیپین، مالزی، برونئی، اندونزی، سنگاپور و ویتنام نیز هر کدام مالکیت بر بخشهایی از آن را برای خود طلب میکنند و همین مسئله به یک مناقشه در این منطقه تبدیل شده است.
در پایان ماه اوت، آمریکا علیه شرکتها و مسئولان چینی که در نظامی سازی این منطقه نقش داشته اند یک رشته تحریم اعمال کرد. این اقدام آمریکا پس از آن انجام گرفت که چین چندین ایستگاههای دیده بانی را در جزایر متعلق به در دریای جنوبی چین راه اندازی کرد.
مایک پمپئو پیش از برگزاری اجلاس اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن)، گفت: حزب کمونیست چین در الگویی روشن ارعاب همسایگان خود را آغاز کرده است.
روابط پکن و واشنگتن به ویژه از زمان شروع شیوع بیماری کرونا که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مسئولیت آن را ناشی از عدم شفافیت مقامات چینی اعلام کرده، بسیار تیره شده است.
تنشها، در ابتدا محدود به مسائل تجاری بود، اما بعدا به سرنوشت هنگ کنگ تا اتهامات جاسوسی صنعتی و تا حقوق مسلمانان اویغور نیز گسترش یافت.
مایک پمپئو با در پیش گرفتن ادبیات جنگ سرد هنگامی که وی خواستار پیروزی "دنیای آزاد" بر "استبداد جدید" شد که به باور وی توسط حزب کمونیست تجسم یافته است، تنش با چین را در محور سیاست خارجی خود قرار داده است.
موضوع شبه جزیره کره نیز از اولویتهای نشست آسه آن است. گفتگوها بین پیونگ یانگ و واشنگتن درباره زرادخانه هستهای کره شمالی از زمان شکست مذاکرات میان کیم جونگ – اون، رهبر کره شمالی، و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سال گذشته به بن بست رسیده است.
شرکت کنندگان در نشست آسه همچنین در مورد درمان بحران اقتصادی ناشی از بیماری ویروس کرونا، که سالها رشد اقتصادی منطقه را از بین برده است، مذاکرات و رایزنیهایی انجام خواهند داد.