پخش زنده
امروز: -
چگونه مصرفگرایی آمریکایی فارغ از آسیبهای گوناگونش در زندگی شخصی میلیونها آمریکایی، در کاهش منابع کره زمین و نابرابری اقتصادی نیز نقش اساسی داشته است؟
شاید کمتر ملتی را در کره زمین سراغ داشته باشیم که همانند مردمان آمریکا مصرفگرا و اهل اسراف باشند. مردمی که تنها ۵ درصد جمعیت کرهی زمین را تشکیل داده، اما بخش عمدهای از منابع این کره خاکی را مصرف میکنند. مسألهای که شاید اصلیترین عامل آن سبک زندگی آمریکایی باشد.
سبک زندگیای که مصرفگرایی جزء لاینفک آن بوده و شرکتها و کمپانیهای بزرگ دنیا همواره برای ترویج آن تلاش جدیای کردهاند. چرا که ثروتاندوزی روزافزون و فروش انبوه محصولات آنان به بقای این روحیه یعنی مصرفگرایی آمریکاییها بستگی دارد. برای آنها تفاوتی نمیکند که هزینه ثروتاندوزی آنها نابودی منابع کره زمین یا ایجاد مشکلات عدیده برای نسلهای آینده بشر باشد؛ باید محصولاتشان را به هر قیمتی بفروشند!
علاوه بر این موضوع، مصرفگرایی و اسراف ریشهدار در میان آمریکاییها نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی را نیز دوچندان کرده و راه را برای توزیع عادلانه منابع در میان اقشار ضعیف و کمدرآمد ناهموار کرده است. اما سؤال این است که چگونه مصرفگرایی آمریکایی فارغ از آسیبهای گوناگونش در زندگی شخصی میلیونها آمریکایی، در کاهش منابع کره زمین و نابرابری اقتصادی نیز نقش اساسی داشته است؟
به آمارهای زیر توجه کنید:
• آمریکاییها سالانه ۱.۲ تریلیون دلار برای کالاهای غیرضروری هزینه میکنند!
• به طور متوسط در خانه خانوارهای آمریکایی ۳۰۰ هزار آیتم وجود دارد!
• ۳.۱ درصد کودکان جهان در آمریکا زندگی میکنند، اما ۴۰ درصد اسباببازیهای تولید شده در سراسر دنیا متعلق به آنهاست!
• آمریکاییها سالانه ۱۷۰۰ دلار خرج لباس و پوشاک میکنند!
• یک زن متوسط آمریکایی ۳۰ لباس در اختیار دارد. یعنی یک لباس برای هر روز ماه! این رقم در سال ۱۹۳۰، ۹ لباس بود.
• آمریکاییها سالانه بیشتر از آموزش عالی برای کفش، جواهرات و ساعت هزینه میکنند! (سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار)
• با وجود تمام هزینههای هنگفت آمریکاییها برای لباس و پوشاک، یک آمریکایی به طور متوسط سالانه ۶۵ پوند لباس را دور میاندازد!
• علیرغم آنکه جمعیت آمریکا یکچهارم جمعیت کشور چین است، مردم آمریکا ۱ میلیون تن بیشتر از چین لوازم الکترونیکی را دور میاندازند. در حقیقت تولید زبالههای الکترونیکی آمریکاییها بیش از هر کشور دیگری در جهان است!
• آمریکاییها روزانه ۳.۵ دلار و سالانه ۱۲۶۰ دلار فقط خرج قهوه میکنند!
• جالب است بدانید که آمریکاییها تنها ۵۹ درصد از مواد غذایی خریداری شده خود را مصرف میکنند. همچنین روزانه ۳.۶ دلار هزینه غذاهایی میکنند که هرگز نمیخورند. یعنی سالانه ۱۳۰۰ دلار. میزان هدر رفت غذا در میان آمریکاییها ۳ برابر میزان تحقیقات قبل در سال ۲۰۰۸ بوده که حاکی از روند روبهرشد اسراف در میان آمریکاییها است.
• یکی از اصلیترین آسیبهای مصرفگرایی آمریکایی و اسراف بیش از اندازه مردم این کشور، عدم وجود هرگونه پسانداز در زندگی آنهاست. مطابق آمارها نزدیک به نیمی از خانوارهای آمریکایی هیچگونه پساندازی ندارند!
• بنا بر گزارش شبکه بلومبرگ، سالانه ۲ میلیارد پوند کدوتنبل در آمریکا تولید میشود که به شکل تعجب آوری ۱.۶۸ میلیارد پوند آن دور ریخته میشود. در حقیقت بیشتر این کدوتنبلها هرگز خورده نشده و برای جشنهایی، چون هالووین مورداستفاده قرار میگیرند.
در پایان؛ در آمارها مشاهده کردیم که چگونه مردم مصرفگرای آمریکا بیش از حد نیاز خود منابع کره زمین را مصرف کرده و بخش زیادی از آن را هدر میدهند. لوازم و موادی که در حقیقت میتوان با آنها نیازهای اساسی و اولیه میلیونها نفر در مناطق محروم آفریقا یا هر جای دیگر را برطرف کرد.
البته آمریکاییها میتوانند خیلی جایی دوری نرفته و با این اسرافهای تأسفآورشان نیازهای میلیونها هموطن خود را برطرف کنند. کافی است سری به حومه شهرها و مناطق فقیرنشین زده و درد مردم کمدرآمد و ضعیف را نیز درک کنند! البته که ماجرا فراتر از این حرفها بوده و همانند همیشه نام کاپیتالیسم و سبک زندگی آمریکایی به عنوان مقصران اصلی نابرابری و مصرفگرایی شنیده میشود. امان از کاپیتالیسم!
محمدمهدی عباسی؛ پژوهشگر مسائل آمریکا