اعلام آمادگی ترامپ برای میانجیگری بین چین و هند
چین گفته است که نیازی به میانجیگری طرف سوم نیست و هند نیز به نظر میرسد نسبت به این ایده تمایلی نشان نداده است.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا گفت این کشور آماده کمک به حل و فصل مناقشه میان هند و چین بر سر مرز کوهستانی است که از هیمالیای غربی عبور می کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، ترامپ روز جمعه به خبرنگاران گفت این وضعیت «بسیار نامطبوع» است. این دو کشور «بسیار شدیدتر از آنچه حتی بسیاری از مردم آن را درک می کنند، به آن می پردازند».
ترامپ در حالی از میانجی گری بین چین و هند سخن میگوید که مناقشههای اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی پکن و واشنگتن در سالهای گذشته بشدت افزایش یافته است و آمریکا و دولت ترامپ از همه اهرمهای فشار خود - از جمله دامن زدن به تنشهای مرزی بین چین و همسایگانش - برای مجبور کردن مقامات چینی به تن دادن به خواستههای آمریکا سود جسته است.
دامن زدن به بحرانها در دریای چین، هنگ کنگ و تایوان از جمله این موارد است. حال با این اوصاف چگونه میتوان انتظار داشت آمریکا میانجی گر خوبی برای کاهش اختلافات بین دو کشور چین و هند باشد؟
شاید به همین علت پیشنهاد ترامپ با مخالفت چین و هند روبرو شده است. بنابرگزارش رویترز "چین گفته است که نیازی به میانجیگری طرف سوم نیست و هند نیز به نظر میرسد نسبت به این ایده تمایلی نشان نداده است."
با این حال ترامپ دیروز در کنفرانس خبری کاخ سفید در پاسخ به سوالی در خصوص این مناقشه ادعا کرد: واشنگتن با هر دو کشور هند و چین درباره آنچه می تواند برای کمک به کاهش تنش ها انجام دهد، صحبت می کند.
وی افزود: ما آمادگی داریم تا در رابطه با چین و هند کمک کنیم. اگر بتوانیم هر کاری انجام دهیم، بسیار مایل هستیم که وارد شده و کمک کنیم.
حتی ممکن است افزایش اختلافات بین دو کشور با تحرکات کاخ سفید صورت گرفته باشد و ادعا ترامپ در زمینه میانجی گری بین دو کشور تنها برای رد گم کردن باشد. شاید هم ترامپ از نشان دادن وجهه میانجیگرانه بین المللی بهرهبرداری تبلیغاتی و انتخاباتی میکند.
ترامپ در گذشته هم پیشنهاد میانجیگری میان این دو کشور را مطرح کرده بود.
چین و هند پس از درگیری ماه ژوئن که در آن 20 سرباز هندی کشته شدند، نیروهای بیشتری را در امتداد مرز مستقر کرده اند.
رویترز همچنین گزارش داد وزیران دفاع هند و چین نیز جمعه مذاکراتی را در مسکو برگزار کردند که این بالاترین تماس سیاسی رو در رو از زمان اوج گرفتن تنش ها در امتداد مرز کوهستانی مورد مناقشه در ماه مه بود.
به نقل از روزنامه دولتی گلوبال تایمز چین، در این نشست، «وی فنگی» وزیر دفاع چین به «راجانات سینگ» همتای هندی خود گفت دهلی نو مسئول کامل تنش های مرزی اخیر است.
وزارت دفاع هند نیز در پیامی توئیتری بدون ارائه اطلاعات بیشتر نوشت این نشست دو ساعت و بیست دقیقه به طول انجامید.
یک منبع در دولت آمریکا به دفتر رویترز در واشنگتن گفت ارزیابی آمریکا این است که نه چین و نه هند هیچکدام مایل نیستند که این مناقشه به مرحله ای برسد که آنها را درگیر جنگ کند.
------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی