اصلیترین مواد غذایی برای درمان آرتروز
همیشه مواد غذایی نقش بسزایی در درمان و پیشگیری از خیلی بیماریها و امراض دارند و میتوانند برای هر فردی مفید باشند.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ همیشه مواد غذایی نقش بسزایی در درمان و پیشگیری از خیلی بیماریها و امراض دارند و میتوانند برای هر فردی مفید باشند. آرتروز تحلیل غضروف مفصلی و درگیری استخوان زیر غضروفی داریم که باعث التهاب بافتهای اطراف میگردد. این عارضه ممکن است هر یک از مفاصل را درگیر سازد، ولی شایعترین مفاصل درگیر عبارتند از مفاصل دست، پا، زانو، ران و ستون فقرات.
آرتروز چیست؟
آرتروز یک بیماری تخریبی پیشرونده در غضروف مفاصل است، ولی علیرغم نامگذاری آن، یک بیماری التهابی نیست (بر خلاف روماتیسم مفصلی)، چون التهاب در این بیماری یک عارضه ثانویه میباشد. این بیماری بسیار شایع است و در ۲۵٪ ویزیتهای پزشکان عمومی و ۸۰٪ رادیوگرافی افراد بالای ۶۵ سال دیده میشود.
چه ویتامینهایی آرتروز را درمان میکنند
آرتروز بیماری مفاصل است یا اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم مشکل غضروفهاست. در واقع این بیماری متابولیسم استخوانی را به هم میزند. برای همین هم باید هر آنچه باعث تقویت استخوانها میشود را عزیز دانست. برای کسی که با مشکل آرتروز مواجه است کلسیم ارزش بالایی دارد. زمانی که کلسیم با ویتامین C همراه میشود میتواند دردهای آرتروز زانو و پا را تسکین دهد. برای این کار میتوانید مکمل مصرف کنید البته با مشورت با پزشکتان.
توجه داشته باشید برای جذب حداکثری کلسیم حتما لازم نیست که به میزان زیادی شیر و محصولات لبنی پر چرب میل کنید. بدون شک ماست و پنیر به خصوص پنیر تهیه شده از شیر بز میتواند کمک کننده باشد. اما با این حال ماهی ساردین، بادام، کشمش، خانواده کلمها مانند کلم بروکسل، بروکلی، کلم چینی، کلم برگ و ... و برخی از آبهای معدنی نیز منبع کلسیم هستند. نکته قوت این مواد غذایی در این است که بر خلاف شیر علاوه بر کلسیم حاوی مواد مغذی دیگری هستند که برای بدن مفید است. به عنوان مثال باید بدانید که ۱۰۰ گرم کلم چینی به اندازه یک لیوان شیر کلسیم دارد. اما همین ۱۰۰ گرم کلم حاوی آنتیاکسیدان نیز میباشد.
برای تسکین درد مفاصل باید علاوه بر جذب کلسیم و ویتامین C به فکر تأمین پتاسیم مورد نیاز بدنتان نیز باشید. پتاسیم به میزان قابل توجهی در میوهها و سبزیجات وجود دارد. باید بدانید که این ماده معدنی جلوی از بین رفتن کلسیم را میگیرد و حالت اسیدی بدن را خنثی میکند. ویتامین D و ویتامین K نیز به جذب و حفظ کلسیم در استخوانها کمک زیادی میکند.
درمان آرتروز با میوهها و سبزیجات
سبزیجات و میوهها ویتامینها و مواد معدنی لازم برای سلامت استخوانها را تأمین میکنند. اما مصرف میوه و سبزیجات یک خاصیت خوب دیگری هم دارد: وجود آنتیاکسیدانها. آنتیاکسیدانها باعث خنثی شدن رادیکالهای آزاد میشود. این مولکولهای موذی به سلولها آسیب میرساند و باعث بروز پیری زودهنگام آنها میشود. به عقیده متخصصان زمانی که مفاصل دردناک میشود تعداد رادیکالهای آزاد زیاد شده است. برای خنثی کردن این رادیکالهای آزاد باید آنتیاکسیدانهای زیادی جذب کنید. یعنی باید ویتامین C، ویتامین E، کاروتنوئیدها و پولی فنولهای زیادی دریافت کنید. این آنتیاکسیدانها در میوهها، سبزیجات، حبوبات، دانهها و مغزهای روغنی وجود دارد.
تأثیر امگا ۳ در درمان آرتروز
با وجود اینکه برخی از چربیها مسئول اصلی بروز التهاب در بدن هستند، اما با این وجود چربیهای مفید دیگری هم هستند که به جنگ التهابها میروند. برای این کار باید یک تعادل درست بین امگا ۶ها و امگا ۳ بدنتان ایجاد کنید. کار چندان سختی نیست. برای آشپزی از روغن زیتون استفاده کنید و برای چاشنی غذاها از روغن کلزا. تا جایی که میتوانید مصرف چربیهای اشباع شده مانند کره، محصولات لبنی پرچرب، گوشتهای چرب را کاهش داده و ماهیهای چرب سرشار از امگا ۳ میل کنید. امگا ۳ها در ماهیهایی مانند ماهی ساردین، تن، ماهی آزاد، ماکرو و ... وجود دارد. توصیه میکنیم هر هفته دو تا سه مرتبه ماهی میل کنید و از مصرف آجیل و تخم کتان هم غافل نباشید. در عوض مصرف روغن آفتابگردان، روغن ذرت و روغن هسته انگور را محدود کنید.
تأثیر اضافه وزن بر بیماری آرتروز
مفاصل و به ویژه پاها و زانوها بیشترین آسیب را از اضافه وزن و چاقی میبینند. باید بدانید که با هر یک کیلو وزن اضافه پاهای ما ۵ کیلو وزن بیشتری تحمل میکنند. این بار اضافی نیز باعث سرعتگرفتن تخریب غضروفها میشوند و اینگونه میشود که هنگام راه رفتن احساس درد میکنید. اگر اضافه وزن دارید حتما به فکر کاهش وزن باشید. توصیه میکنیم مصرف مواد غذایی حاوی آرد و شیرین مانند نان بدون سبوس، غلات آماده صبحانه، سیب زمینی و شیرینیجات را کاهش دهید. در عوض میوه و سبزیجات و پروتئینهای گیاهی (سویا، حبوبات) بیشتری میل کنید. یادتان باشد روزانه یک و نیم لیتر آب بنوشید.
توصیههای پزشکان برای جلوگیری از آرتروز
* ورزش منظم روزانه به مدت حداقل ٣٠ دقیقه
* انجام حرکات کششی در طول روز
* اجتناب از حمل اشیای سنگین
* استفاده از تشک طبی و استاندارد
* اجتناب از نشستن طولانیمدت پشت رایانه
* پوشیدن لباس گرم در روزهای سرد
* نوشیدن مقدار کافی آب در روز
* درمان انواع کمخونی
* آگاهی از علایم آرتروز
* خوردن صبحانه کامل
* کنترل استرس
* خواب کافی
* محافظت از مفاصل
موادغذایی که در درمان آرتروز مفید هستند، عبارتند از:
* کلم بروکلی، انواع سبزیها، اسید چرب امگا ٣، استفاده از انواع ماهی، نخودفرنگی، حبوبات، کدو، خربزه، گردو، بادام، لبنیات، سیبزمینی، ذرت، آناناس، انگور قرمز، توتفرنگی، هلو، تمشک، انبه، کیوی، پرتقال، طالبی، زنجبیل، زردچوبه و روغنزیتون
درحالحاضر بیش از ٢٧ میلیون شهروند آمریکایی ٢٥ سال به بالا از این بیماری رنج میبرند. زنان و مردان هر دو به این عارضه مبتلا میشوند، ولی شکل بروز آن در این دو گروه متفاوت است و معمولا بیماری در زنان دردناکتر است.
درمان خانگی آرتروز:
استراحت
درصورتیکه در مفصال خود احساس درد و یا التهاب دارید سعی کنید بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت به مفصل مربوطه استراحت دهید و فشار زیاد و مکرری به مفصل مربوط وارد نکنید.
ورزش
ورزش میتواند تحمل شما را بالا برده و با تقویت ماهیچههای دور مفاصل، مفاصل را پایدارتر کند. ورزشهای نرم از جمله پیادهروی، دچرخه سواری و شنا میتواند به شما کمک کند. درصورتیکه موقع ورزش احساس درد جدیدی در سایر مفاصل کردید، بدانید که ورزش برای شما مناسب نبوده و یا بیش از حد به خود فشار آوردهاید.
کاهش وزن
چاقی فشار روی ممفاصل شما بخصوص مفاصل زانو و لگن را افزایش میدهد، با کاهش وزن میتوان فشار برروی مفاصل را کاهش داده و درد شما را آرامتر کند.
استفاده از کمپرس
استفاده از کمپرسهای سرد باعث کاهش درد و گرفتگی عضلات شده و استفاده از کمپرسهای گرم در درمان خشکی مفصل موثر است. هردو کمپرسها در درمان درد موثر هستند.
استفاده از کرمهای کاهش درد. این کرمها و ژلها که در داروخانهها یافت میشوند، میتوانند درد را کاهش دهند.
استفاده از وسایل کمکی فشار را بر مفاصل کاهش داده و از این طریق درد مفاصل را کاهش میدهند. این وسایل شامل عصا، واکر و … میباشد.