آقای مجتبی شکری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما افزود: در بحث حریم دو موضوع مختلف طرحهای شهری و مالکیتها را باید در نظر گرفت. محدوده و حریم در طرحهای شهری تعریف شده اند. محدوده به بخشی از شهر گفته میشود که طرح تفصیلی معینی دارد و تحت مدیریتهای مناطق یا شهرداران مناطق با محدودهها و کاربریهای معین مشخص شده است.
وی گفت: برای محدوده استحفاظی و حمایتی خط دیگری به نام خط حریم تعریف شده است تا بتوانیم بیشترین انتفاع را از آن ببریم. این حریم ممکن است بعضی وقتها حریم رودخانه یا چاه هم باشد.
شکری افزود: محدوده حریم بخش بلافصلی از محدوده شهر است که بعد از شهر اتفاق میافتد و برای حفاظت از شهر و حریم، فضاهای سبز، بعضا تاسیسات شهری یا خدمات شهری و حتی توسعه آتی شهرها تعریف شده است. هم اکنون ما در محدوده شهر تهران حریمی حدود ۱۳۰۰ کیلومتر داریم که در ۴۰ سال اخیر این عدد تقریبا نصف شده است.
وی گفت: قبلا مساحت حریم در تهران حدود ۲۴۰۰ کیلومترمربع بود، اما بواسطه ایجاد شهرهای مختلف حریم شهر تهران به حدود ۱۳۰۰ کیلومتر کاهش یافت. این اتفاق باعث تعجب و تاسف است، زیرا طبق عرف و محدوده مطالعات شهرسازی، برای هر شهری سه تا پنج برابر مساحت محدوده باید حریم در نظر گرفته شود.
مدیر اداره حریم افزود: یعنی اگر فرض کنیم ۷۰۰ کیلومتر مربع حریم شهر تهران است حداقل باید ۲۱۰۰ کیلومتر تا ۵ برابر یعنی ۳۵۰۰ کیلومتر مربع مساحت حریم شهرمان باشد که این اتفاق نیفتاده و متاسفانه کمتر شده است.
وی گفت: جالب اینجاست که همین حریم بعضا مورد دست اندازی هم قرار میگیرد. سوءاستفاده کنندگان از این پهنه استفاده میکنند و با ایجاد کاربریهای مختلف پهنههایی از آن را گاهی با سند شش دانگ و گاهی با سند مشاعی و یا حتی با سند دستی و عادی تقسیم بندی کرده و میفروشند و به خریداران میگویند که شما میتوانید در اینجا منزل بسازید که به نوعی کلاهبرداری است.
شکری افزود: متاسفانه در بخشهایی از حریم دولت در زمانهای قدیم ورود و بخشی از زمینها را واگذار میکنند که این اقدام هم خلاف قوانین شهرسازی و مدیریت شهری است.
وی گفت: مردم باید هوشیار باشند و بدانند که محدوده و حریم قانونی شهر کجاست و اجازه ندهند کلاهبرداریها و سوءاستفادهها صورت بگیرد. متاسفانه وقتی بخشی از این زمینها توسط دولت واگذار میشود طبیعی است که مردم اطمینان کنند، زیرا فکر میکنند که مجوزهای آن گرفته شده در حالیکه این اتفاق نیفتاده است.
آقای شکری افزود: بخشی از این واگذاریها در حریم رخ داده مسکونی نبوده است. بخشهایی هم توسط تعاونیها واگذار شده که تعاونی مسکن نبوده اند. در مقاطعی تعاونیهای کشاورزی تشکیل شده و به مردم زمین واگذار و مردم هم فکر کرده اند که تعاونی مسکن است. در بخشهای زیادی از تهران در مناطق مختلف این اتفاق رخ داده است. بخشی از این زمینها کاربریهای کشاورزی داشته اند که باید کارهای کشاورزی و گلخانهای در آن انجام شود. مناطقی مثل حصارک، سوهانک، و شهرک زیتون بخشهایی از منطقه ۴ در تلو این اتفاق افتاده است.
وی گفت: اداره کل حریم طرحی دارد که مصوبه شورای عالی معماری شهرسازی است و پهنههای محدوده حریم را با کاربری هایشان مشخص کرده است. ۸۵ درصد از این کاربریها به صیانت و حفاظت از مرتع و فضای سبز اختصاص دارد. در محدوده شهر تهران نگاه مان در حریم کاملا صیانتی و کشاورزی است بنابراین ایجاد مسکن تقریبا در حد صفر است.
آقای شکری افزود: خواهش میکنم این موضوع اطلاع رسانی شود تا مردم بدانند، موضوعی به نام سکونتگاههای شهری در طرح هایمان نیست و ساخت و ساز در حریم شهر مخالف سیاستها و برنامه ریزیهای شورای عالی شهرسازی است.
وی گفت: طرح صیانت از حریم را در موارد و زمانهای خاص بصورت جهادی و فشرده انجام میدهیم. به عنوان مثال در زمانهایی که احساس میکنیم سوءاستفادهای ممکن است صورت بگیرد مثل تعطیلات طولانی مدت و ایام مذهبی شبیه به تعطیلات نوروز یا ایام محرم و صفر با برنامه ریزیهای هوشمندی که مدیریت شهری انجام داده است در تلاش برای جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی در ایام خاص هستیم.
مدیر اداره حریم درباره نحوه دستیابی مردم به اطلاعات مربوط به حریم افزود: تمام ادارات شهرسازی مناطق اطلاعات دقیق مربوط به حریم و محدوده را دارند. اداره کل حریم معاونت شهرسازی هم از طریق پایگاه اطلاع رسانی پاسخگوی سوال شهروندان است. نکته مهم این است که رسانهها این مطالبه گری را در مسئولان و مردم درباره حریم شهر داشته باشند. حریم شهر تهران حریم پایتخت و ام القری است. در این موضوع باید دقت ویژه کرد، زیرا کلانشهر تهران با کلانشهرهای دیگر تفاوت فاحشی دارد، چون پایتخت کشور است.