میراث فرهنگی مازندران
تهیه طرح جامع مرمت برج رسکت
معاون میراث فرهنگی مازندران از تهیه طرح جامع مرمت برج رسکت در شهرستان ساری خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز مازندران، مهدی ایزدی گفت: برج رسکت شهرستان ساری با تزئینات گچ بری ، کتیبههایی با خط پهلوی و کوفی و آجرکاری به عنوان یکی از قدیمیترین آثار شاخص مازندران، جایگاه مهمی در معماری برجهای آرامگاهی بعد از اسلام دارد.
معاون میراث فرهنگی مازندران افزود: این بنا سال های اخیر چند بار مرمت و بازسازی شده است و از سال ۸۵ نیز مطالعات علمی و حفاظت و مرمت آن به صورت تخصصی در دستور کار قرار گرفته است.
مهدی ایزدی به تهیه طرح مرمت، فتوگرامتری، اسکن سه بعدی و مطالعات آزمایشگاهی بر روی برج رسکت اشاره کرد گفت: ایجاد پوشش حفاظتی "حلب پوش" به عنوان یک اقدام موقت و حفاظت اضطراری با هدف جلوگیری از تخریب بیشتر این بنا انجام شد.
معاون میراث فرهنگی مازندران با بیان اینکه همه اقدامات مرمتی برای تکمیل فرایند مرمت این بنا شامل حذف پوشش موقت و بازسازی گنبد داخلی با حفظ قسمتهای باقیمانده ، در سالهای ۹۷ و ۹۸ اجرایی شد،افزود: سبکسازی و استفاده از مصالح همگون با کالبد تاریخی این بنا، از جمله ویژگیهای مرمت علمی آن به شمار میرود.
مهدی ایزدی با اشاره به اینکه طرح بازنگری گنبد بیرونی و بهسازی محوطه پیرامون این برج با هدف مرمت جامع و نهایی، توسط مشاوران تخصصی در حال تهیه است ، ادامه داد: داربستهای موجود پس از تکمیل مطالعات جمعآوری شده تا این اثر باشکوه نمایانگر فعالیت تخصصی میراث فرهنگی در طول یک قرن باشد.
برج رِسکِت در سال ۴۱۳ هجری قمری توسط اسپهبدان باوندی در شیب تند کوهی سنگی بنا شده و مدفن یکی از شهریاران آل باوند است.
در سال ۲۳۱ هجری خورشیدی شهاب سنگی در این منطقه سقوط کرد که به نام «شهاب سنگ اسپهبد شروین» خوانده شد، برخی پژوهشگران برج رسکت را یادمانی چند منظوره در نزدیکی محل سقوط این شهاب سنگ میدانند.
مسیر دسترسی به این اثر که در ۱۳۱۲ با شماره ۱۹۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است از ساری آغاز و پس از عبور از دو راهی کیاسر و سد سلیمان تنگه به سمت سد منحرف شده و به روستای رستک می رسد.