آمریکا و ترکیه؛ اتحاد در سوریه و اختلاف در لیبی
ترکیه در گزارش سه ماهه فرماندهی آمریکا در آفریقا برای کنگره به اعزام افراط گرایان و غارتگران به لیبی متهم شده است.
روزنامه جروزالم پست امروز در مطلبی تحت این عنوان که "ترکیه در گزارش سه ماهه فرماندهی آمریکا در آفریقا برای کنگره به اعزام افراط گرایان و غارتگران به لیبی متهم شده است " نوشت، ترکیه مزدوران سوری را به خدمت گرفته و پنج هزار نفر از
آنها را برای جنگ در لیبی تحت شرایط نامعلومی اعزام کرده است که احتمالا نقض تحریم هایی است که با هدف کاهش جنگ داخلی در این کشور اعمال شده است. مزدورانی که از هیچ نظم و انضباطی پیروی نمی کنند ممکن است اوضاع امنیتی را مختل کنند و به سرقت، تجاوز و ارتباط با افراط گرایی متهم شده اند.
امریکا در حالی از سیاستهای ترکیه در لیبی انتقاد میکند که پیش از این در بحران سوریه این دو کشور دوشادوش یکدیگر به سازماندهی آموزش و تجهیز و گسیل تروریستهای مزدور موسوم به داعش میپرداختند.
حال این پرسش مطرح میشود که آیا واقعا همگرایی بین آمریکا و ترکیه در لیبی تضعیف شده است یا اینکه ترکیه دبه عنوان عضوی از پیمان ناتو در لیبی و در چارچوب سیاستهای اعضای این پیمان عمل میکند؟ هر چند بنا بر ادعای جروزالم پست بکارگیری مزدوران از میان آوارگان برای مبارزه در جنگ های خارجی اقدامی معمول برای اعضای ناتو محسوب نمی شود.
از طرف دیگر اگر واقعا همگرایی بین آمریکا و ترکیه در لیبی تضعیف شده است آیا گسیل تروریستها به این کشور از جانب آنکار ریشه در همگرایی پیشین این دو کشور ندارد؟ و آیا میتوان به کاخ سفید هشدار داد که خود کرده را تدبیر نیست؟ زیرا بنای استفاده از تروریستهای مزدور در منطقه را خود آمریکاییها گذاشته اند.
بنابر این گزارش آمریکایی آنکارا به آتش تنش در لیبی دامن زده است و شهروندان فقیر سوریه را که بسیاری از آنها در جریان جنگ این کشور بی خانمان شده اند به منظور حفظ منافع انرژی آنکارا در شمال آفریقا راهی جنگ و خونریزی کرده است. هرچند تردیدی در مداخله نظامی ترکیه در لیبی وجود ندارد ولی آمریکا و متحدان اروپایی این کشور هم در بحران کنونی لیبی نقش مستقیم و آشکاری دارند.
مطابق با تحریم تسلیحاتی لیبی، صادرات، فروش، تامین یا انتقال تجهیزات و فن آوری نظامی به لیبی ممنوع شده است. سازمان ملل از نقض آشکار این تحریم تسلیحاتی انتقاد کرده است.
ترکیه عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ، ناتو ، است. با وجود این، ظاهرا رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دستورکاری را دنبال می کند که ترکیه را تهدیدی برای یونان ، فرانسه ، اسرائیل , عراق ، سوریه ، آمریکا و دیگر کشورها قرار می دهد.
هر چند اختلافاتی بین ترکیه و دیگر اعضای پیمان آتلانتیک شمالی وجود دارد ولی به سادگی نمیتوان گفت آنکار مغایر با سیاستهای ناتو عمل میکند.
آمریکا اعلام کرد علاوه بر مزدوران مخالف سوری که تحت حمایت ترکیه قرار دارند، ترکیه همچنین چند صد نیروی نظامی را در لیبی مستقر کرده است. این افراد شامل نیروهای آموزشی، مشاوران، اپراتورهای سامانه های پدافند هوایی ترکیه می شوند.
---------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی