یادداشت مکتوب؛
چگونه چربی خون خود را ارزیابی کنیم
کلسترول همان چربی وابسته به مواد غذایی است و هرچه در مصرف کره حیوانی و روغن جامد بی ملاحظگی شود سطح کلسترول آزمایش خون بالاتر میرود.
به گزارش خبرنگار حوزه سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صداو سیما، لیپیدها یا چربیها همان عوامل ایجاد چربی خون هستند که بر اثر متابولیت و سوخت ساز در بدن این گروه غذایی در چرخههای کربس به سوخت و ساز بدن میرسند و در صورت مازاد بودن یا وجود ریز فاکتورهایی، چون زمینه خانوادگی یا افزایش وزن و چاقی این گروه در بدن بالا رفته و در ارزیابی ازمایش خون مورد توجه تشخیصی پزشک قرار میگیرد.
در خون چربیها با فاکتورهایی، چون کلسترول chol، تری گلیسیرید TG، چربیهای مفید HDL و مضر LDL در جواب ازمایش دیده میشود.
کلسترول همان چربی وابسته به مواد غذایی است و هرچه در مصرف کره حیوانی و روغن جامد بی ملاحظگی شود سطح کلسترول ازمایش خون بالاتر میرود.
سطح طبیعی کلسترول کمتر از ۲۰۰میلی گرم در دسی لیتر استبین ۲۰۰تا۲۴۰میلی گرم در دسی لیتر سطح متوسط کلسترول و بالاتر از ۲۴۰میلی گرم در دسی لیتر خطرناک است
کلسترول تا حدی مشخص توسط خود بدن ساخته میشود و از طریق خوردن مواد غذایی مانند:گوشت قرمز، مرغ، ماهی و لبنیات سبب میشود کلسترول وارد بدن شود. بیشترین مقدار کلسترول را زرده تخم مرغ و گوشتها دارند و کمترین مقدار کلسترول را میوهها، سبزیجات، روغنهای گیاهی، غلات و آجیل دارا هستند و هر اندازه مصرف مواد چرب بیشتر باشد سطح کلسترول خون نیز افزایش مییابد.
چربی مضر یا LDL نیز به سطح کلسترول خون وابسته است به گونهای که سطح طبیعی آن زیر ۷۰ میلی گرم در دسی لیترو سطح متوسطآن بین ۷۰ تا ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر و سطح خطر آن بیش از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر است (میزان LDL هرچه پایینتر باشد بهتر است)
چربی مضر یا LDL نیز به سطح کلسترول خون وابسته است به گونهای که سطح طبیعی آن زیر ۷۰ میلی گرم در دسی لیترو سطح متوسطآن بین ۷۰ تا ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر و سطح خطر آن بیش از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر است (میزان LDL هرچه پایینتر باشد بهتر است)
چربی دیگری به نام HDL داریم که بالا بودن آن موجب بیماری قبلی و عروقی نمیشود و اگرکمتر از ۴۰ میلی گرم در دسی لیتر خطر ناک و بیش از ۶۰ میلی گرم در دسی لیتر طبیعی است. (HDL هرچه بالاتر بهتر)
عوامل زمینه ساز چربی خون را بشناسیم
فراموش نکنیم عوامل مختلفی، چون استعمال دخانیات؛ فشار خون بالا؛ سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی و عروقی؛ میزان پایین کلسترول خوب یا HDL؛ کم تحرکی و ورزش نکردن و افزایش سن سن بالاتر از ۴۵ در مردان و سن بالاتر از ۵۵ در زنان زمینه ساز چربی خون است.
به یاد داشته باشیم از آزمایش چربی به عنوان یکی از آزمایشات درخواستی برای ارزیابی خطرات احتمالی بیماری قلبی و عروقی و همچنین از آزمایش چربی برای بررسی تاثیر دارویی نیز استفاده میشود.
به این علایم در صورت داشتن چربی خون بیشتر دقت کنید
اگر شما در آزمایش خون به نتیجهای مبنی بر جربی خون بالا رسیدید و علایمی، چون خستگی؛ ضعف؛ بزرگ شدن کبد؛ تغییر رنگ و تیره شدن پوست؛ تجمع مایعات در بدن و تحلیل عضلانی داشتید حتما برای پایین آوردن چربی خون خود به پزشک مراجعه کنید.
یادداشت از طیبه کارگر