تقویم تاریخ، از شهادت رئیسعلی تا پایان جنگ جهانی دوم
امروز چهارشنبه، دوازدهم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با سیزدهم محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دوم سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دوازدهم شهريور ) به شرح زیر است:
شهادت اولین معترض به جنایت کربلا
۱۳۸۱ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم محرم سال ۶۱ هجری قمری "عبداللَّه بن عفیف" به دست "عبیداللَّه بن زیاد" به شهادت رسید. نخستین اعتراض آشکار نسبت به جنایت عبیدالله بن زیاد در شهادت امام حسین (ع)، از سوی یکی از شیعیان کوفه، به نام عبدالله بن عفیف اَزدی برخاست.
عبیدالله بن زیاد، پس از آن که اسیران واقعه کربلا را در مجلس خود با کلمات درشت و خشن، مورد اذیت و آزار قرار داد و آنان را سرزنش کرد، عبدالله بن عفیف که از شیعیان دلیر امیر مؤمنان و از زاهدان و عبادت پیشه گان کوفه بود، همین که نعره های نفرت انگیز عبیدالله را شنید، به خشم آمد و پاسخ عبیدالله را داد. عبیدالله بن زیاد که انتظار چنین پیش آمدی را نداشت و خیال می کرد که دیگر نفس در سینههای دوستان اهل بیت (ع) حبس شده است، با تکبر و خودخواهی تمام دستور داد او را دستگیر کرده و به نزدش ببرند.
تلاش مأموران حکومتی برای دستگیری وی به خاطر حمایت افراد قبیله عبدالله ناکام ماند، اما ماموران عبیدالله شبانگاه به سوی خانه عبدالله بن عفیف هجوم آورده و او را از خانه اش به بیرون کشیده و با ضربات شمشیر به شهادت رساندند.
شهادت رئیسعلی دلواری
۱۰۵ سال پیش، در روز دوازدهم شهریور سال ۱۲۹۴ هجری شمسی «رئیسعلی دلواری»، رهبر مبارزه علیه اشغالگران انگلیسی در جنوب ایران، به شهادت رسید.
در آغاز جنگ جهانی اول، نیروهای روسیه از شمال و انگلیس از جنوب، در صدد اشغال ایران بر آمدند. در این زمان، رئیسعلی دلواری بر اساس حکم جهاد علما مبنی بر لزوم دفاع از کشور، مردم را به مقابله با انگلیسیها فرا خواند. وی و همرزمان شجاعش بارها حملات نیروهای مجهز انگلیسی را برای تصرف بندر مهم بوشهر ـ در جنوب ایران ـ ناکام گذاشتند. قیام و مقاومت مردم تنگستان (که در نزدیکی بوشهر واقع است) در مقابل نیروهای متجاوز انگلیسی، هفت سال ادامه یافت .
درگذشت پروفسور حسابی، فیزیکدان ایرانی
۲۸ سال پیش در چنین روزی، ۱۲ شهریور ۱۳۷۱ خورشیدی فیزیکدان شهیر ایرانی، دکتر "محمود حسابی" پدر فیزیک نوین ایران درگذشت.
دکتر محمود حسابی در سال ۱۲۸۱ شمسی از پدر و مادر تفرشی، در تهران دیده به جهان گشود. او از ابتدا تا پایان تحصیلات عالی، همواره حایز رتبه نخست در میان همدرسان بود. دکتر حسابی همزمان با فراگیری دروس در مدرسه، فراگیری و خواندن گنجینههای معارف اسلامی و ایرانی پرداخت. وی اندیشمندی بود که تنها به یک رشته از علوم و فنون بسنده نکرد و از سن ۱۷ سالگی موفق به اخذ مدارج عالی تحصیل گردید. از جمله این مدارک علمی میتوان به کارشناسی ادبیات، علوم، مهندسی راه و ساختمان، معدن، برق، زیست شناسی و دکترای فیزیک اشاره کرد.
او به زبانهای رایج دنیا مانند عربی، انگلیسی، آلمانی و فرانسه، آشنایی کامل داشته و با زبانهای سانسکریت، لاتین، یونانی، پهلوی، اَوِستا، ترکی و ایتالیایی و روسی نیز آشنا بود. دکتر حسابی تنها شاگرد ایرانی آلبرت انیشتین بود و علاوه بر استاد با دانشمندان معروف دنیا مانند، برتراند راسل و آندره ژید ارتباط علمی داشت. معروفترین تئوری علمی دکتر حسابی، نگره بینهایت بودن ذرات است که بالاترین نشان کشور فرانسه را برای ایشان به ارمغان آورد. نامهای ایرانی، دیدگانی فیزیک، فیزیک حالت جامد مجموعه معادلهای فارسی اصطلاحات فیزیک، فرهنگ حسابی و رساله توانایی زبان فارسی بخشی از تألیفات اوست. در سال ۱۳۶۶ (۱۹۸۷) در کنگره شصت سال فیزیک ایران، از خدمات دکتر حسابی به عنوان پدر فیزیک نوین ایران، قدردانی گردید و در سال ۱۹۹۰ به عنوان مرد علمی سال جهان و مرد بین المللی ۱۹۹۱ انتخاب شد. پروفسور محمود حسابی سرانجام در دوازدهم شهریور ۱۳۷۱ ش در نود سالگی و هنگام معالجه بیماری در بیمارستان دانشگاه ژنو بدرود حیات گفت. پیکر وی با حضور بسیاری از شاگردان و دانشدوستان بر حَسَب وصیتش در تَفرِش به خاک سپرده شد.
پایان جنگ جهانی دوم
۷۵ سال پیش در چنین روزی، دوم سپتامبر سال ۱۹۴۵ میلادی با تسلیم بدون قید و شرط ژاپن، جنگ جهانی دوم خاتمه یافت. پس از شکستهای پی درپی ژاپن از قوای متفقین در اواخر جنگ و بمباران اتمی شهرهای هیروشیما و ناکازاکی توسط آمریکا، ژاپن به ناچار تسلیم شد. پس از این واقعه که چهار ماه پس از تسلیم شدن آلمان رخ داد، براساس معاهده پوتسدام، متفقین ژاپن را اشغال کردند و فرماندهی کل ژاپن به ژنرال مک آرتور آمریکایی سپرده شد. در سال ۱۹۵۱ میلادی، ۴۹ کشور جهان با ژاپن پیمان صلح امضا کردند و یک سال بعد، ژاپن مجددا حاکمیت خود را به دست آورد.
درگذشت بنیانگذار بازیهای نوین المپیک
۸۳ سال پیش، در روز دوم سپتامبر سال ۱۹۳۷ میلادی «پیر د کوبرتن» (Pierre de Coubertin) تاریخدان فرانسوی و بنیانگذار بازیهای نوین المپیک، درگذشت.
وی در سال ۱۸۶۳ متولد شد و پس از تحصیلات، به معلمی پرداخت. کوبرتن با توجه به مطالعاتش در زمینه تاریخ و علاقه به بازیهای المپیک که در یونان باستان برگزار میشد، درپی احیای این بازیها بود. به همین دلیل وی از دولت فرانسه خواست تا این بازیها مجدداً برگزار شود و خود، آئین نامهای برای آن نوشت. کوبرتن در سال ۱۸۹۶ نخستین کنگره بین المللی المپیک را در فرانسه برگزار کرد و در آن تأکید کرد که این بازیها با هدف تعالی انسان و صلح بین ملتها است. از سال ۱۸۹۸ رسماً بازیهای المپیک با قواعد و رشتههای جدید آغاز شد و آرزوی کوبرتن محقق گشت. وی تا سال ۱۹۲۵ ریاست کمیته بین المللی المپیک را برعهده داشت.
روز استقلال ویتنام
۷۵ سال پیش در چنین روزی، دوم سپتامبر سال ۱۹۴۵ میلادی جمهوری دموکراتیک ویتنام مستقل شد و چنین روزی، به عنوان روز ملی این کشور نام گرفت. ویتنام در اواسط قرن نوزدهم میلادی تحت تسلط و استعمار فرانسه قرار گرفت. اما در سال ۱۹۴۰ در جریان جنگ جهانی دوم، پس از شکست فرانسه از آلمان، امپراتوری ژاپن با استفاده از ضعف پاریس، بر ویتنام مسلط شد.
ویتنام، تا خاتمه جنگ جهانی دوم و شکست ژاپن، در اشغال این کشور بود. در این زمان جنبش مقاومت هند و چین، با رهبری هوشی مینه، کنترل ویتنام را در دست گرفت و در چنین روزی تاسیس جمهوری ویتنام اعلام شد و هوشی مینه چند ماه بعد، به مقام ریاست جمهوری ویتنام برگزیده شد. با این حال، فرانسویها در سال ۱۹۴۶ مجددا به ویتنام حمله کردند و به این ترتیب، جنگ بزرگ و طولانی ویتنامیها با استعمارگران فرانسوی و سپس متجاوزان آمریکایی برای حفظ استقلال و وحدت ویتنام آغاز شد. با مقاومت و مبارزه مردم این کشور، فرانسه در سال ۱۹۵۴ و آمریکا در سال ۱۹۷۵ شکست خوردند و ویتنام بار دیگر مستقل و متحد شد. ویتنام با مساحت ۳۲۹۵۶۶ کیلومترمربع در جنوب شرقی قاره آسیا واقع است و با کشورهای چین، لائوس و کامبوج همسایه است.