از تاسوعای حسینی تا تقسیم ایران میان روسیه و انگلیس
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت
امروز شنبه، هشتم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با نهم محرم الحرام سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و نهم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هشتم شهريور ) به شرح زیر است:
تاسوعای حسینی
امروز نهم ماه محرم الحرام سالنمای هجری قمری و روز تاسوعای حسینی است. روز تاسوعا یا روز نهم ماه محرم آخرین روزی است که حسین بن علی (ع) سومین امام شیعیان و یارانش شبانگاه آن را درک کردهاند و این روز به شب عاشورا پیوند خورده است.
این روز در نزد شیعیان از اهمیت بالایی برخوردار است. شیعیان این روز را منتسب به عباس بن علی (ع) نیز میدانند، و این روز را بسان روز عاشورا گرامی داشته و در آن به سوگواری میپردازند. تاسوعا بزرگداشت شهادت اسوه ایثار، ادب و دلاوری بزرگ مردی است که با گذشت بیش از هزار و چهارصد سال، هنوز تاریخ، روشن از کرامتهای اوست و نام او با وفا و ادب و مردانگی همراه است.
اتمام حجت امام حسین به یارانش
۱۳۸۱ سال پیش در چنین روزی، نهم محرم سال ۶۱ هجری قمری حضرت ابوالفضل العباس (ع) به امان نامه شمربن ذی الجوشن جواب ردّ داد. شمر بن ذی الجوشن در عصر روز نهم محرم، چون دید که عمربن سعد مهیّای نبرد با امام حسین (ع) است، به نزدیک خیمههای حسینی آمد و بانگ زد که: فرزندان خواهرم کجایند؟ منظورش حضرت عباس و سه برادرش به نامهای عبداللَّه، جعفر و عثمان بود که از فرزندان فاطمه ام البنین (س) بودند.
فاطمه ام البنین از قبیله بنی کلات و شِمر هم از همین قبیله بود. امام حسین (ع) که صدای شمر را شنید به برادرانش دستور داد که جواب شمر را بدهید، اگرچه او فاسق است ولیکن با شما قرابت و خویشی دارد. حضرت عباس (ع) به همراه سه برادرش به نزد شمر رفتند. شمر برای آنان، امان نامه ای آورده بود، مشروط بر این که از یاری حسین (ع) دست بردارند و سپاهش را ترک گویند.
حضرت عباس (ع) فرمود: بریده باد دستهای تو و لعنت باد بر امانی که برای ما آورده ای.ای دشمن خدا! ما را امر می کنی که دست از برادر و مولای خویش برداریم و سر در طاعت ملعونان برآوریم. آیا ما را امان می دهی، ولی برای پسر رسول خدا (ص) امانی نیست؟ شمر از شنیدن این پاسخ دندان شکن، خشمناک شد و به لشکرگاه خویش برگشت. در این شب، امام حسین (ع) برادر خود حضرت اباالفضل را به اردوگاه دشمن فرستاد که آن شب را مهلت بخواهد، برای این که امام و یارانش به نماز و راز و نیاز با خداوند بپردازند.
در آن شب، امام حسین (ع) در میان یاران خویش برخاست و خدا را ستایش کرد. آنگاه در نهایت تواضع، بزرگی و آزادگی از یاران خود خواست تا در صورت تمایل، در فرصت اندک باقی مانده، از تاریکی شب استفاده کنند و از میدان نبرد خارج شوند، چرا که فردا در مصاف با سپاه یزید هیچ یک از آنان زنده نخواهند ماند. اما یاران امام حسین (ع) عزم جزم کرده بودند که تا پای جان از دین خدا و نواده رسول او حمایت کنند. شب عاشورا، صحرای کربلا، عبادتگاه شیرمردانی دریادل و با ایمان بود که اگرچه اندک بودند، ولی، چون کوه استوار ماندند و لحظهای از یاری امامشان غافل نشدند.
روز مبارزه با تروریسم
در تقویم ایرانی امروز هشتم شهریور مطابق با بیست و نهم اوت به نام روز مبازه با تروریسم نامگذاری شده است: دلیل این نامگذاری ترور «محمد علی رجایی» رئیس جمهوری و حجت الاسلام «محمد جواد باهنر» نخست وزیر وقت جمهوری اسلامی ایران در این روز است.
۳۵ سال پیش مخالفین نظام نوپا و مردمی جمهوری اسلامی ایران و مورد حمایت دولتهای غربی مدعی دموکراسی خواهی با انفجار بمبی در دفتر نخست وزیری رئیس جمهور و نخست وزیر مردمی و انقلابی را به شهادت رساندند. شهید رجایی فعالیت اجتماعی خود را با شغل معلمی آغاز کرد. او همزمان با تدریس، مبارزه با رژیم شاه را شروع کرد و این مبارزه را تا پیروزی انقلاب اسلامی، با تحمل زندانها و شکنجههای بسیار، ادامه داد. شهید رجایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سمتهای وزیر آموزش و پرورش، نمایندگی مجلس شورای اسلامی، نخست وزیری و ریاست جمهوری، خدمت کرد. او به هنگام ریاست جمهوری، دکتر محمد جواد باهنر، روحانی اندیشمند و آگاه را که سابقه درخشانی در مبارزه علیه رژیم شاه داشت، به نخست وزیری برگزید. از آنجا که شهیدان رجائی و باهنر انسانهایی با اخلاص و متواضع و در عین حال سخت کوش و پایدار در راه تحقق اهداف متعالی انقلاب اسلامی بودند، مورد خشم دشمنان انقلاب قرار گرفتند و گروهک منافقین که از مدتی قبل، ترور و جنگ مسلحانه علیه جمهوری اسلامی ایران را آغاز کرده بود، در چنین روزی با بمب گذاری در دفتر نخست وزیری، رجایی و باهنر را به شهادت رساند.
حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی، پس از شهادت رجایی و باهنر طی سخنانی فرمود: «ارزش آقای رجایی و ارزش آقای باهنر به این بود که با مردم بودند.»
تقسیم ایران بین روسیه و انگلیس
۱۱۳ سال پیش در چنین روزی هشتم شهریور سال ۱۲۸۶ هجری شمسی: معاهده ننگین تقسیم ایران بین روسیه و انگلیس در عهد "محمد علیشاه قاجار" امضاء شد. روسیه و انگلستان از سالها قبل رقابت شدیدی بر سر منافع خود در ایران داشتند. هر امتیازی که یکی از این دو کشور به دست می آورد، دیگری سعی می کرد مشابه آن را تحصیل کند. با این وجود، پس از انقلاب مشروطه، ناگهان بین روسیه و انگلیس توافقی حاصل می شود که به موجب آن، ایران به مناطق نفوذ تقسیم می شود. بر اساس قرارداد تقسیم ایران، منطقه مرکزی کشور، بیطرف اعلام شد. مناطق شمال و قسمتی از غرب ایران، تحت کنترل روسیه قرار گرفت و نواحی جنوبی نیز به منطقه نفوذ انگلیس تبدیل گردید.
این قرارداد در حالی امضا شد که حکومت ایران به علت بی کفایتی شاهان قاجار، به قدری تضعیف شده بود که روسیه و انگلیس برای انقعاد این قرارداد، حتی با دولت ایران نیز مشورت نکردند. این پیمان که به قرارداد ۱۹۰۷ مشهور شد خشم مردم ایران را برانگیخت و مجلس شورای ملی نیز با آن مخالفت کرد. علیرغم امتناع مجلس از تصویب این قرارداد، نیروهای روس و انگلیس، تا پس از انقلاب کمونیستی در شوروی، از ایران خارج نشدند.
آزمایش نخستین بمب اتمی توسط اتحاد جماهیر شوروی
۷۱ سال پیش، در روز بیست و نهم اوت سال ۱۹۴۹ میلادی:اتحاد جماهیر شوروی سابق، نخستین بمب اتمی خود را بطور پنهانی، آزمایش کرد. به این ترتیب سلاح هستهای از انحصار آمریکا خارج شد و میان آمریکا و شوروی توازنی به وجود آمد که «توازن وحشت» نامیده شد.
در این وضعیت هر طرف، به دلیل هراس از حمله اتمی متقابل طرف دیگر، از به کارگیری سلاح هستهای خودداری میکرد. از آن پس آمریکا و شوروی، به جنگ تبلیغاتی علیه یکدیگر روی آوردند. این نوع جنگ در اصطلاح «جنگ سرد» نامیده شد که تا فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی، میان دو بلوک شرق و غرب ادامه داشت. اگرچه با فروپاشی شوروی، تهدید سلاح هستهای کاهش یافت، اما هنوز این تهدید بویژه از جانب دولت هایی، چون آمریکا و رژیم صهیونیستی، علیه کشورهای مستقل و مخالف با سیاستهای توسعه طلبانه آنها ادامه دارد.
تولد جان لاک، پدر لیبرالیسم
۳۸۸ سال پیش، در روز بیست و نهم اوت سال ۱۶۳۲ میلادی:«جان لاک» (John Locke) فیلسوف و نظریه پرداز انگلیسی در خانوادهای مرفه در انگلستان به دنیا آمد. او مدرک پزشکی خود را از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد و به طبابت پرداخت، اما به تدریج وارد سیاست شد و در مسائل مختلف، بویژه فلسفه سیاست دیدگاههای خود را ابراز داشت.
لاک با حکومت پادشاهی مطلقه مخالف و معتقد بود که نظام حکومتی باید رضایت اکثریت مردم را همراه داشته باشد. همچنین وی وجود آزادی و تعقل در جامعه را لازم میدانست. این اندیشمند انگلیسی، تجربه گرا بود و حواس انسان را در کسب آگاهی و معرفت بسیار مهم میدانست. لاک اگرچه معتقد به مسیحیت بود، اما آن را در چارچوب روابط انسان با خدا محصور میکرد. برخی از آثار وی عبارتند از: «تحقیق در باره فهم بشری»، «دو رساله در باره حکومت» و «مقالهای در باره بردباری». جان لاک در سال ۱۷۰۴ درگذشت.