آمریکا از عراق خارج نمی شود
آمریکا حتی در صورت درخواست دولت عراق، نظامیان آمریکایی را از این کشور خارج نخواهد کرد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا اواخر هفته گذشته پس از دیدار با مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق در کنفرانس خبری مشترک در کاخ سفید اعلام کرد نیروهای این کشور بطور گسترده از عراق خارج شده اند و وی به خروج نیروهای ائتلاف بین المللی از عراق ظرف مدت سه سال پایبند است.
کاظمی پس از این دیدار گفت با ترامپ درباره زمان بندی خروج نیروهای آمریکایی توافق کردم. او افزود عراق اجازه نخواهد داد از خاک کشورش برای حمله به خاک هیچ کشور دیگری استفاده شود.
این در حالی است که دو طرف در بیانیه پایانی از رابطه راهبردی دو کشور در زمینه امور اقتصادی، نظامی و امنیتی سخن گفتند.
سخن از رابطه راهبردی میان بغداد و واشنگتن در حالی مطرح میشود که بر اساس ارزیابی بسیاری از کارشناسان این ادعا تعارفی بیش نیست هر چند ترامپ سعی دارد با توجه به اینکه در اواخر دوره ریاست جمهوری خود قرار دارد با مهم کردن دیدار با کاظمی و توافق با وی نشان دهد که در حوزه خارجی دستاوردی داشته است.
واقعیت این است که در میان تعارفات دیپلماتیک ترامپ و کاظمی، دولت آمریکا به هیچ وجه در طول 17 سال گذشته از اشغال عراق در جهت توسعه اقتصادی این کشور استفاده نکرده است و حتی در مسیر سرمایهگذاری دیگر کشورها برای رفع چالش های عراق در زمینه های مختلف از جمله نیاز به برق سنگ اندازی کرده است.
کارشکنی آمریکا در مسیر برنامههای عادل عبدالمهدی نخست وزیر سابق که سعی داشت با چین در زمینه های مختلف از جمله توسعه زیر ساخت های اقتصادی به میزان 400 میلیارد دلار توافق هایی امضاء کند و برنامه ریزی برای سرنگونی او از جمله مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.
ظهور داعش در عراق و نحوه برخورد آمریکا با این گروه تروریستی آشکار کرد که کاخ سفید نه تنها اراده ای برای تسلیح ارتش عراق برای مقابله با این گروه تکفیری نداشته بلکه براساس شواهد میدانی، از این گروه برای ضربه زدن به حاکمیت عراق و تضعیف آن گام برداشته است و اگر فتوای مرجعیت برای تشکیل حشدالشعبی و پشتیبانی ایران نبود اکنون باید شاهد سقوط بغداد و تقسیم عراق بودیم.
در این مسیر فقط نظامیان آمریکایی در عراق به عنوان اهرم های قدرت آمریکا برای اعمال نفوذ و تضعیف حاکمیت بغداد برای مقامهای آمریکایی یک اصل بنیادین است.
اگر عملکرد آمریکا را پس از اشغال عراق و شرایط این کشور پس از سقوط صدام و شکل گیری دولت مستقل را در چارچوب طرحهای منطقه ای آمریکا بررسی کنیم به این نتیجه خواهیم رسید که آمریکا به هیچ وجه مایل نیست عراقی قوی، مستقل و یکپارچه شکل بگیرد چراکه در غیر این صورت طرح های منطقه ای او با شکست روبرو خواهد شد.
آمریکا برای حفظ برتری رژیم صهیونیستی در منطقه در پی اجرای طرح های تجزیه کشورها بر اساس متغیرهای قومی و مذهبی است و این طرح در عراق در صورتی اجرا خواهد شد که این کشور به جای توسعه اقتصادی با چالشهای اقتصادی و امنیتی روبرو شود و عملاً با ایجاد شکاف های ملت حاکمیت و قومی مذهبی زمینه تجربه فراهم شود.
اما در حوزه نظامی و امنیتی نیز ادعای آمریکا در خصوص رابطه راهبردی با عراق زیر سوال است.
در چنین شرایطی آمریکا با دور زدن مصوبه پارلمان عراق نظامیان خود را از شهرها خارج کرده و در پایگاه عین الاسد مستقر نموده و این پایگاه را به سامانه های پاتریوت مجهز کرده است تا از حملات نیروهای مقاومت در امان بمانند.
این در حالی است که احزاب سیاسی عراق هم متوجه این طرح آمریکایی هستند و پس از اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی و ابومهدی مهندس در فرودگاه بغداد، در پارلمان به اخراج فوری نظامیان آمریکایی رأی مثبت دادند.
ترامپ هم در دیدار با کاظمی مدعی است که ظرف سه سال این نیروها را از عراق خارج می کند.
این سخن به این معنی است که آمریکا هرگز قصد خارج کردن مسالمت آمیز نیروهای خود از عراق را ندارد و با وقت کشی همچنان به دنبال تغییر وضعیت جغرافیایی و سیاسی عراق است.
در چنین شرایطی عجیب است که کاظمی با دانستن خطر حضور نظامیان آمریکایی برای موجودیت عراق می گوید اجازه نخواهیم داد این نیروها از خاک کشورش علیه کشورهای همسایه اقدام کنند.
تردیدی نیست که منظور او از گفتن این سخن احتمال حمله به ایران از خاک عراق است و بیان این سخن این فضا سازی را به دنبال دارد که گویا این ایران و نیروهای متحدش است که با حضور نظامیان آمریکایی در عراق مخالفند.
پاسخ قاطعانه ایران در حمله موشکی به پایگاه عین الاسد به خوبی روشن کرد که ایران هراسی از حضور نظامیان آمریکایی در خاک عراق ندارد و حضور این نیروها در خاک عراق در وهله اول تهدیدی برای حاکمیت، استقلال و یکپارچگی و در مجموع موجودیت عراق است.
------------------------------------------
تحلیل و پردازش / رضا محمد مراد