به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتگو، زهرا الهی راد کارشناس پرندگان دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با برنامه "زمین ۳۶۰ درجه" درباره وضعیت حیات وحش تالابهای کشورمان مصاحبه تلفنی کرد.
الهی راد درباره اهمیت تالابها برای زیست بوم پرندگان گفت: تاکنون ۵۵۰ گونه پرنده در زیستگاههای مختلف کشورمان مشاهده و ثبت شده که از این تعداد ۱۷۰ گونه وابسته به محیطهای آبی (مناطق تالابی و رودخانه ای) هستند.
وی با بیان اینکه میتوان وضعیت پرندگان را به عنوان شاخص ارزیابی سلامت تالابها و برنامههای مدیریت این مناطق قرار داد، افزود: این موضوع کمک خواهد کرد که مدیران خطرات تهدیدکننده تالابها را شناسایی کنند چراکه با کاهش کمیت و کیفیت آب تالاب در طول زمان گاهاً دیده شده که برخی گونههای پرندگان، دیگر به آن تالاب مراجعه نمیکنند.
کارشناس پرندگان دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد: در حال حاضر یکی از شاخصهای ارزیابی سلامت تالاب، تنوع گونهای و جمعیت و رفتار پرندگان در این مناطق است.
الهی راد درباره وضعیت تالابهای کشور اینطور گفت: برخی از پهنههای آبی و تالابی در ایران به دنبال بارشها و اعمال مدیریت مناسب وضعیت بهتری پیدا کردند مانند دریاچه "ارومیه" که در دو سال اخیر با برخورداری از سطح گستردهتر میزان آب، روزهای بهتری را تجربه میکند، اما تالابهایی هم داریم که نسبت به گذشته وضعیت بدتری پیدا کردند مثل تالاب "شادگان" در استان خوزستان که جمعیت و تنوع ارزشمند پرندگان آن همچون گذشته نیست لذا با توجه به این شرایط، احیای مجدد سلامت تالابها و توجه هر بیشتر به این مناطق ضروری است.
وی با اشاره به اینکه ایران در مسیر یکی از راهگذرهای مهاجرت پرندگان در منطقه قرار گرفته است، گفت: این موقعیت جغرافیایی به ما این شانس را داده که در طول پاییز و زمستان میزبان جمعیت و تنوع بسیار ارزشمندی از پرندگان باشیم که البته جمعیت پرندگان بسته به شرایط، در طول سالهای مختلف هم کم و زیاد میشود.
این کارشناس پرندگان سازمان حفاظت محیط زیست، اقدامات لازم برای مدیریت و حفاظت از تالابها را به دو بخش عمده تقسیم کرد و گفت: وظیفه نخست شناخت وضعیت تالابها و پایش مکرر و مستمر از وضعیت تالابها با هدف ثبت تغییرات استو در بخش دوم هم طبق اطلاعاتِ این پایشها تصمیم گیری خواهدشد.
وی متذکر شد: گرچه سازمان حفاظت محیط زیست متولی اصلی حفظ محیط زیست و حیات وحش است، اما سایر ارگانها و نهادهای دولتی و غیردولتی هم در وضعیت تالابهای کشور موثرند و نتیجه بخش شدن اقدامات در این حوزه نیازمند توجه و مشارکت فراسازمانی مسئولان و مدیران و عموم جامعه است.