گزارش مکتوب
مرمت بازار تاریخی اردبیل در انتظار سرعت بیشتر
بازسازی کامل بازار تاریخی اردبیل اگر چه هنوز در پیج و خم وعدهها گرفتار است، اما عملیات مرمت متوقف نشده و با سرعت لاکپشتی پیش میرود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز اردبیل، بازارهای تاریخی، قلب هویتی هر شهر محسوب می شوند و از آنجا که نقش قابل توجهی در جذب گردشگران دارند، حفظ و مرمت این بناها جزو اولویت های میراث فرهنگی است.
بازار تاریخی اردبیل بیش از 800سال قدمت دارد و عملیات مرمت آن از یک دهه پیش شروع شده و هر سال به تناسب توان مالی دولت، بخشی از بازار مرمت شده است.
در گزارشی که پارسال توسط خبرگزاری صداوسیما درباره آخرین وضعیت مرمت بازار تاریخی تهیه شده بود، مسئولان میراث فرهنگی استان قول اتمام عملیات مرمت بخش هایی از بازار سنتی از جمله سرای وکیل و سرای امام جمعه را داده بوده بودند.
رئیس جامعه اسلامی اصناف و بازاریان اردبیل درباره آخرین وضعیت بازار تاریخی اردبیل به
خبرگزاری صدا و سیما گفت: خوشبختانه با حل مشکل معارضان توسط دستگاه قضایی و مشارکت خود کسبه، در یکسال گذشته عملیات مرمت «سرای امام جمعه» با همکاری اداره میراث فرهنگی به طور کامل به اتمام رسید.
سعید ایرانی جم با یادآوری اینکه سازه این بخش از بازار سنتی اردبیل در آستانه فروریختن و انهدام کامل بود اما اکنون به خوبی مرمت شده و این موضوع باعث افزایش چندبرابری ارزش ملک و مغازه های سرای امام جمعه شده است تصریح کرد: مرمت این بخش از بازار تجربه خوبی از همکاری بازاریان و اداره میراث فرهنگی را به ثبت رساند به گونه ای که عملیات نقشه کشی و تامین آجر بر عهده میراث فرهنگی و هزینه مابقی مصالح و استادکاران بر عهده مالکان مغازه ها بود.
وی درباره مرمت سرای وکیل هم گفت: عملیات مرمت این سرا هنوز پایان نیافته است و در حال حاضر یکی از ورودی های سرای وکیل به بازار اصلی تکمیل شده و کار مرمت ورودی دیگر در حال انجام است.
ایرانی جم با بیان اینکه تقریبا اکثر بخش های بازار تاریخی اردبیل از جمله سراهای اصلی قیصریه و راسته بازار نیاز به مرمت و بازسازی دارند افزود: علاوه بر تامین اعتبارات لازم، مهمترین مشکل موجود در این رابطه نبود نقشه های کامل از سازه ها و تاسیسات زیربنایی بازار تاریخی است.
وی تصریح کرد: اداره میراث اردبیل در سال1364 شمسی تاسیس شده و هیچ نقشه ای از گذشته بازار باقی نمانده است. حال آنکه انجام عملیات مرمت نیاز به نقشه برداری کامل از کل سازه ها و تاسیسات جانبی آن دارد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال در دهه های گذشته مسئولان وقت هر از چند گاهی به صورت موردی به برخی مغازه داران که تعداد آنها حداکثر به 40نفر می رسد انشعاب آب داده اند اما در حال حاضر اکثر لوله های این انشعاب ها فرسوده شده اند و احتمال ترکیدن لوله و تهدید پی سازه ها وجود دارد.
بنابراین برای بازساری شبکه آب لوله کشی متناسب با تغییر کاربری ها و نیازهای جدید، مطالعاتی باید انجام شود.
وی اظهار کرد: در گذشته به منظور جمعآ آبهای سطحی و فاضلاب، چاه هایی در داخل بازار سنتی حفر شده است که هر از چندگاهی نشست می کنند و موجب نشست طاق ها می شوند و اخیرا هم اتفاق مشابهی در بازار کفاشان روی داده است. بنابراین لازم است کل آبروها و فاضلاب بازار به شبکه اصلی و خارج از بازار منتقل شود و هیچ چاه فاضلاب دیگری در محدوده بازار سنتی حفر نشود و همه اینها در کنار نیاز به مرمت سازه، انجام نقشه برداری به روز از کلیه بخش های بازار تاریخی را ضروری کرده است.
طرح ساماندهی و باز آفرینی بازار تاریخی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: طرح مطالعاتی ساماندهی بافت تاریخی بازار اردبیل توسط دانشگاه محقق اردبیلی در مرحله نهایی شدن است.
نادر فلاحی با بیان اینکه مرمت و بازآفرینی ها بر اساس اولویت بندی انجام خواهد شد افزود: سرای برنج فروشان، سرای پنبه فروشان و سرای زنجیر لو در اولویت بازآفرینی قرار گرفته اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل در خصوص مشکلات سرای کفاشان نیز گفت: قرار شد با همکاری شورا و شهرداری اردبیل این نواقص برطرف شوند.
فلاحی از اختصاص بیش از ۸۵۰میلیارد ریال اعتبار خارج از بودجه وزارت میراث فرهنگی برای توسعه گردشگری و مرمت و بازسازی آثار و ابنیههای تاریخی استان خبر داد و گفت: بخشی از این اعتبار برای ادامه عملیات مرمت بازار تاریخی اردبیل هزینه می شود و به تسریع روند کار خواهد شد.
وی اظهار داشت: در سالهای اخیر در زمینه مرمت بازار تاریهی پروژههای مختلفی اجرا شده که بخشی از آنها به بهرهبرداری رسیده و بخشی نیز براساس برنامه زمان بندی افتتاح خواهد شد.
حمایت شهرداری
رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل از حمایت کامل شورا و شهرداری از ادامه عملیات بازسازی بازار تاریخی و سنتی اردبیل خبر داد و گفت: شهرداری علاوه بر اعطای پروانه رایگان برای تشویق کسبه به مشارکت در بازسازی بازار، آماده است در حد اختیارات برای رفع هر مشکل مرتبط دیگری اقدام کند.
وی افزود: بر اساس توافقات انجامشده اعتبارات احیای سرای کفاشان از سوی میراثفرهنگی تامین و توسط شهرداری در سریعترین زمان اجرا خواهد شد.
بازسازی کامل بازار تاریخی اردبیل اگر چه هنوز در پیج و خم وعده ها گرفتار است اما عملیات مرمت متوقف نشده و با سرعت لاکپشتی پیش می رود.
امید می رود با تخصیص اعتبارات جدید مرمت این میراث مهم تاریخی با سرعت بیشتری پیش برود.
* نویسنده: یاشار پورمجید