کاهش عوارض بیماری نقرس با کمک رژیم غذایی صحیح
به بیماران دچار نقرس توصیه شود یک رژیم غذایی متعادل همراه با محدودیت غذاهای حیوانی انتخاب کنند و این افراد باید از مصرف مواد غذایی حاوی میزان بالای پورین پرهیز کنند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما،مرکز فارس،استاد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت:
نقرس یک اختلال در متابولیسم پورین هاست که سبب بروز علائم مزمن آرتریت میشود و میتواند به ایجاد وقایع عودکننده بسیار دردناک مفاصل و التهاب بافتهای نرم به صورت نقرس حاد منجر شود.
- دکتر مهسا مؤذن افزود:مکانهای معمول درگیری در نقرس مزمن انگشت شست پا، مچ، مفاصل انگشتان، آرنج، قوزک پا، زانو و و بخش حلزونی گوش خارجی است. هم عوامل ژنتیکی و هم غیر ژنتیکی میتواند سبب پیشرفت نقرس شود.
وی ادامه داد:افزایش اوریک اسید خون عامل خطر اصلی ایجاد نقرس است. همچنین افزایش سن، جنس مذکر و قومیت فرد از عوامل مهم دیگر پیشرفت این بیماری محسوب میشود. عوامل تغذیه ای، ابتلا به برخی از بیماریها همچون بیماری مزمن کلیوی، استفاده از برخی داروها و یائسگی از عوامل دیگر بروز این بیماری به شمار میرود.
- استاد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با اشاره به اینکه که
محدودیتهای غذایی
دکتر مهسا مؤذن با بیان اینکه غذاهای غنی از پورین شامل عصاره و آبِ گوشت، ماهی کولی، ماهی ساردین، ماهی خال مخالی، شاه ماهی، گوشت کَبک، گوشت غاز، مغز، دل، قلوه، لوزالمعده، صدف دو کپه ای، اسکالوپ (گوش ماهی یا حلزونهای دو کپه ای)، تخمک ماهی و مکمل مخمرها (مخمر نانوایی و آبجو) و است ادامه داد:مصرف گوشت قرمز نیز به میزان۹۰-۶۰ گرم در هفته به صورت پخته یا کمتر توصیه میشود. اگر چه دریافت ماهی میتواند سطح سرمی اورات را افزایش دهد، مصرف مقادیر متوسط ماهیان چرب آب سرد همچون ماهی تن، سالمون و قزل آلا که غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، فواید قلبی عروقی بیشتری را فراهم میکنند. مصرف تخم مرغ و مرغ نیز در مقادیر متوسط از منابع پروتئینی کم خطرتر به حساب میآید.
وی از دیگر توصیهها را شامل محدودیت مصرف «فروکتوز» و کربوهیدراتهای تصفیه شده همچون نوشیدنیهای غیرالکلی شیرین شده و آبمیوه ها، آبنباتها و شیرینی هاعنوان کرد و افزود: فروکتوز یک کربوهیدرات شناخته شده برای افزایش اورات است و دریافت فروکتوز و شکر، فرد را به مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک مستعد کرده که خود خطر ازدیاد اوریک اسید خون را افزایش میدهد.
دکتر موذن افزود:مطالعات نشان میدهد مصرف الکل، به ویژه مصرف آبجو که غنی از پورین هاست، با افزایش خطر نقرس در ارتباط است.
مصرف آزادانه پروتئینهای گیاهی، مغزها، سبزی ها، حبوبات، غلات کامل، میوههای کم شیرین و روغنهای گیاهی در نقرس حمایت میشود و دریافت روزانه محصولات لبنی کم چرب توصیه میشود.
نقش قهوه در رژیم غذایی بیماران مبتلا به نقرس
استاد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت:مصرف قهوه ساده (بدون شکر) با کاهش سطوح اورات سرم در ارتباط است و بنابراین ممکن است اثر محافظتی برای نقرس داشته باشد. اگرچه مصرف قهوه برای نقرس مفید واقع شده است، اما شروع تازۀ قهوه ممکن است نقرس را تشدید کند.
کاهش وزن در افراد دچار اضافه وزن نیز ممکن است به کاهش خطر نقرس کمک کند.
دکتر موذن گفت:در مرحله حاد بیماری توصیه میشود مصرف آب به دست کم هشت لیوان در روز افزایش یافته و از مصرف گوشت قرمز یا الکل پرهیز شود.